Басты бет Студенттерге Студенттік клубтар

Студенттік клуб

«Аспаздық» клубы




Клуб жетекшісі

Алибаева Дина Канаткызы.


+7 705 123 3407
  Раз в месяц


Жалпы ережелер

Қазақстан инженерлік-технологиялық университетінің аспаздық үйірмесі (бұдан әрі – үйірме) «Қазақстан инженерлік-технологиялық университетінің ( ҚазИТУ ) аспаздары» атағын алу үшін конкурс өткізу тәртібін реттейтін іс-шара болып табылады.Үйірме өз қызметін Қазақстан Республикасының «Білім туралы» Заңына, ҚазИТУ Жарғысына сәйкес жүзеге асырады .

Үйірменің миссиясы – студенттерге өздерін жасаушы, ізденуші, ашушы және өз ісінің шебері ретінде сезінуге мүмкіндік беру.

Шеңбер заңды тұлға болып табылмайды.

Үйірменің орыс тіліндегі толық атауы – «Кулинары Казахстанского инженерно-технологического университета». Орыс тіліндегі қысқартылған атауы - Кулинары. Ағылшын тіліндегі толық аты – «Cooks  of Kazakhstan Engineering Technological University». Ағылшын тіліндегі қысқартылған атауы - Cooks.

Үйірме қызметінің мақсаты мен міндеттері

Үйірменің мақсаты:

  • оқушылардың эстетикалық талғамын дамыту ;
  • студенттердің нан пісіру және кондитерлік өнімдер өндірісі, қоғамдық тамақтандыру туралы түсініктерін кеңейту ;
  • әртүрлі ұлттардың тағамдарын зерттеу ;
  • студенттердің тағам дайындаудағы шығармашылық қабілеттерін қалыптастыру және дамыту ;
  • тағамдарды дайындауда технологиялық карталарды практикалық қолдану .  

Үйірменің негізгі міндеттері:

  • Өз бетінше әрекет ету қажеттілігін қалыптастыру;
  • Студенттерді жалпы еңбек процестерімен таныстыру;
  • Жалпы еңбек дағдылары мен аспаздық аспаптармен және аспаптармен жұмыс істеу дағдыларын қалыптастыру;
  • Өнімдерді аспаздық өңдеу ережелерімен және техникасымен танысу;
  • Студенттерді санитарлық, гигиена ережелерімен және қауіпсіз еңбек тәсілдерімен таныстыру;
  • Аспаздық этикет ережелерімен танысу;
  • Қарапайым тағамдарды қалай дайындау керектігін біліңіз
  • Дайындалған тағамдарды эстетикалық тұрғыдан көрсету тәсілдерін үйрету;
  • Үнемді шаруашылық жүргізу дағдыларын қалыптастыру;
  • Басқа халықтар мен мәдениеттердің аспаздық дәстүрлерімен таныстыру арқылы басқаларға толерантты көзқарасты қалыптастыруға ықпал ету;
  • Оқушылардың коммуникативті және презентация дағдыларын дамыту .

Үйірме өзіне жүктелген міндеттерге сәйкес:

  • Үйірме жыл бойы 2 кезеңде өткізіледі;
  • Бірінші кезеңде ҚазИТУ университетінің барлық студенттері мен менеджерлері/мамандар қатысады . Куратор есептік көрсеткіштерге және растаушы құжаттарға сәйкес академиялық топпен атқарылған жұмыстар туралы есеп береді (топтың ақпараттық картасы, сертификаттар, дипломдар, қабырға газеттері, оқиғалар туралы фоторепортаж және т.б.).

Үйірме мүшелерінің құқықтары мен міндеттері

Үйірме мүшелерінің құқығы бар:

  • Алған білімдерін қолдану;
  • Барлық клуб жиналыстарына қатысыңыз
  • Топта жұмыс істеу;
  • Технологиялық процесті өз бетінше әзірлеу;
  • Шығармашылық әлеуетіңізді іске асыру;
  • Шығармашылық деңгейді көтеру және оны көрсету;
  • Тамақтарын ұсын.

Үйірме мүшелеріне мыналар міндетті:

  • Кәсіби құзыреттілік қалыптасу деңгейін көрсету;
  • Өз бетінше жұмыс істеу дағдыларын көрсету;
  • Кәсіби шеберліктің тамашалығын көрсетіңіз.

Үйірменің құрылымы және оны басқару

Үйірменің ұйымдық құрылымына мыналар кіреді:

  • Үйірменің академиялық жетекшілері (Үйірменің ғылыми жетекшісі);
  • Үйірме төрағасы;
  • Үйірме хатшысы.
  • Үйірменің ғылыми жетекшілері (Үйірменің ғылыми жетекшісі) университеттің профессорлық-оқытушылық құрамының арасынан сайланады (сайланады).

Үйірме ғылыми жетекшілерінің (Үйірме ғылыми жетекшісінің) құзыретіне мыналар кіреді:

  • Үйірменің бағдарламалық құжаттарын әзірлеу;
  • Үйірмеге жаңа мүшені қабылдау немесе Үйірме мүшесін шығару туралы шешім қабылдау;
  • осы Ережені өзгерту туралы ұсыныстар енгізу;
  • оқу жылына және (немесе) айға арналған үйірме жұмысының күнтізбелік жоспарын келісу;
  • Үйірме қызметін стратегиялық басқаруды жүзеге асыру;
  • үйірме мүшелерінің отырыстарының тақырыптарын анықтау;
  • үйірме мүшелерінің жиналыстарын өткізу.
  • Үйірме Төрағасы Үйірменің ең жоғары лауазымды тұлғасы болып табылады және Үйірме қызметіне жалпы, оның ішінде жедел басшылықты жүзеге асырады.
  • Үйірме Төрағасы Үйірменің тұрақты мүшелерінің арасынан Үйірменің тұрақты мүшелерінің салыстырмалы көпшілік дауысымен сайланады. Сайлауға дейін қатарынан кемінде 4 үйірме отырысына қатысқан университет студенттері Үйірменің тұрақты мүшелері болып саналады .
  • Үйірме төрағасын сайлау жылына кемінде бір рет өткізіледі. Сайлау күнін үйірменің ғылыми жетекшілері (үйірменің ғылыми жетекшісі) тағайындайды (тағайындайды).
  • төрағасының сайлауы туралы Үйірменің барлық тұрақты мүшелері сайлауға кемінде үш апта қалғанда ашық және қолжетімді түрде, оның ішінде әлеуметтік желілер арқылы хабардар етіледі.
  • Үйірме төрағасын сайлау форматын үйірменің ғылыми жетекшілері (үйірменің ғылыми жетекшісі) айқындайды (анықтайды).
  • Үйірме төрағасы лауазымына кандидаттар сайлау күніне дейін кемінде бір апта бұрын Үйірменің дамуының еркін нысандағы жоспарларын Үйірменің барлық тұрақты мүшелеріне жариялау және хабарлау үшін ұсынады.
  • Үйірме төрағасын сайлаудың қорытындылары сайлаудың келесі күні ашық және қолжетімді түрде Үйірменің барлық мүшелеріне жеткізіледі.
  • Бір адам Шексіз мерзімге Үйірме Төрағасы қызметін атқара алады.

Үйірме төрағасының құзыретіне Үйірме қызметін үйлестіру және ұйымдастыру функциялары кіреді, оның ішінде:

  • Үйірменің кезекті және кезектен тыс отырыстарын шақыру;
  • үйірме ұйымдастыратын іс-шаралардың жоспары мен тәртібін әзірлеу және оны ғылыми жетекшілермен келісу;
  • Үйірме қызметін және үйірме өткізетін іс-шараларды ақпараттық қамтамасыз ету (хабарландыруларды, пост-релиздерді , іс-шара туралы есептерді дайындау, ағымдағы ақпараттық айдарларды жүргізу, әртүрлі жарнамалық және ақпараттық материалдарды дайындау) және оның мазмұнын Академиялық жетекшілермен келісу. үйірме (үйірменің ғылыми жетекшісі);
  • Үйірме өткізетін іс-шараларды техникалық ұйымдастыруды және тікелей ұйымдастыруды қамтамасыз ету (іс-шараның күнін, уақытын және орнын таңдау, аудиторияны брондау, шақырылған спикерлермен кездесу және т.б.).
  • Үйірме мүдделерін білдіру және осы Ереженің негізінде Үйірме атынан Университетпен қарым-қатынаста өзара іс-қимыл жасау;
  • Үйірменің ғылыми жетекшілеріне (Үйірменің ғылыми жетекшісі) үйірме қызметі туралы жылдық есепті қалыптастыру және ұсыну.
  • Қажет болған жағдайда Үйірменің ғылыми жетекшілерімен (Үйірменің ғылыми жетекшісі) келісім бойынша Үйірмеге басшылық жасау бойынша ағымдағы жұмыстарды жүзеге асыру үшін Үйірменің атқарушы органдары ( бөлімдерді, бағыттарды қоса алғанда ) құрылуы мүмкін, функционалдық мүмкіндіктері. , жетекшілері мен жеке құрамын Үйірме төрағасы белгілейді.
  • Үйірме хатшысын үйірме төрағасы үйірме мүшелерінің арасынан тағайындайды. Үйірме хатшысының құзыретіне үйірменің барлық ішкі құжаттамасын жүргізу кіреді.

Үйірмеге мүшелік

мәжілістеріне жүйелі түрде қатысатын (қатарынан екі кездесуден кем емес) университеттің студенті, магистранттары немесе магистранттары клуб мүшесі бола алады.

Клубтың ғылыми жетекшілері (клубтың ғылыми жетекшісі) белгілеген жағдайларда Клубқа университеттің студенттері, магистранттары немесе түлектері болып табылмайтын тұлғалар қабылдануы мүмкін.

Клубтың дамуына үлес қосатын педагогикалық ұжымның өкілі клубтың құрметті мүшесі бола алады.

Үйірмеге мүшелік келесі себептерге байланысты тоқтатылады :

  • өз еркімен шығу;
  • осы ережеге сәйкес келмейтін әрекеттері үшін немесе университеттің жергілікті нормативтік құқықтық актілерін бұзғаны үшін үйірменің ғылыми жетекшілерінің (үйірме ғылыми жетекшісінің) шешімі бойынша шеттету.

Қорытынды ережелер

Осы Ереже Ғылыми кеңес отырысында бекітілгеннен кейін күшіне енеді және келесі ереже бекітілгенге дейін қолданылады. (Сканерленген нұсқада тапсырыс нөмірі көрсетілген отырыс хаттамасын көрсетіңіз).

Үйірменің бірінші төрағасы үйірменің ғылыми жетекшілерінің (үйірме ғылыми жетекшісінің) шешімімен тағайындалады.

2021-22 оқу жылының ( I , II семестр ) аспаздық клубтың жоспары

Кездесу тақырыптары

Өткізу түрі

Өткізілетін орны мен уақыты

Жауапты

Орындау белгісі

1

Ұн. Қамыр

Практикалық сабақтар

КазИТУ

Жетекші

№1 хаттама

2

Алкогольді сусындардың технологиясы (шарап, сыра)

Практикалық сабақтар

КазИТУ

Жетекші

№2 хаттама

3

Ет және ет өнімдерінің технологиясы

Практикалық сабақтар

КазИТУ

Жетекші

№3 хаттама

4

Шұжық және шұжық өнімдерінің технологиясы

Практикалық сабақтар

КазИТУ

Жетекші

№4 хаттама

5

Шетелдік тағам технологиясы . ( Пицца )

Шығармашылық тапсырмаларды орындау

КазИТУ

Жетекші

№5 хаттама

6

Какао. Шоколад. Шоколадты кондитерлік ұннан жасалған өнімдер

Практикалық сабақтар

КазИТУ

Жетекші

№6 хаттама

7

Салмасы бар пирогтарды жасау технологиясы.

Практикалық сабақтар

КазИТУ

Жетекші

№7 хаттама

8

Печенье дайындау. (крекер)

 

Шығармашылық тапсырмаларды орындау

КазИТУ

Жетекші

№8 хаттама

9

Жеміс-жидек кәмпиттерін дайындау

Практикалық сабақтар

КазИТУ

Жетекші

№9 хаттама

10

Тоқаштар пісіру.

Практикалық сабақтар

КазИТУ

Жетекші

№10 хаттама

 

 

ПӘСІМ ҮЙРЕГІНІҢ СТУДЕНТТЕРІНІҢ ТІЗІМІ

Фамилиясы, аты, студенті

Курс

Мамандығы

1

Әділова Нелли

2

ТПП

2

Анықбол Гүлден

2

ТПП

3

Upbusback Арай 

2

ТПП

4

Бегенова Дильназ

2

ТПП

5

Боханова Гүлжахан

2

ТПП

6

Ғалиева Инжу

2

ТПП

7

Елібай Ақбота

2

ТПП

8

Есқазы Әмин

2

ТПП

9

Қамысбеков Данагүл

2

ТПП

10

Тұрлыкүл Балнұр

2

ТПП

11

Сансызбаева Әйгерім

2

ТПП

12

Қариоллақызы Қуаныш

2

ТПП

13

Уразбаева Меруерт

3

ТПП

14

Жолдасова Диана

3

ТПП

15

Сапаш Динара

3

ТПП

16

Телебаева Дина

3

ТПП

17

Мұхан Мөлдір

3

ТПП

18

Бақытұлы Миржан

3

ТПП

19

Абдулбакиев Арманжан

3

ТПП

20

Әбдіқұлова Ақгүл

3

ТПП

21

Еркінбекова Ажар

3

ТПП

22

Талғатқызы Әсел

4

ТПП

23

Насруллина Баян

4

ТПП

24

Төреханова Назгүл

4

ТПП

25

Құрманқазы Жанғақ

4

ТПП

26

Әділжанова Әйгерім

4

БТ

27

Базарғали Мирамгүл

3

БТ

28

Тойлыбай Нұрай

3

БТ

29

Өтешева Лунара

3

БТ

30

Мұсақызы Жания

3

БТ

Краткое описание каждого заседания Кружка, с подтверждающими фотографиями

№1. Мука. Тесто

 

 

№2. Технология алкогольных напитков (Вино, пиво)

 

№3. Технология мяса и мясных изделий

№4. Технология колбасы и колбасных изделий

№5. Технология иностранных блюд. (Пицца)

 

№6. Какао. Шоколад. Шоколадные  кондитерские мучные изделия

№7. Технология приготовления пирогов с начинкой.

 

№8. Приготовление печенья. (Крекеры)