Басты бет Оқытушылар Токанова Жулдыз Қанатқызы

Токанова Жулдыз Қанатқызы


Лектор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Техника ғылымдарының магистрі

email: judi.93@mail.ru



Кәсіби тәжірибе

2016-2019жж - Қазақстан инженерлік – технологиялық университеті

Лауазымы: "Технология,жабдық және стандарттау"кафедрасының арнайы пәндер оқытушысы

2019-қазіргі уақытқа дейін-Халықаралық инженерлік-технологиялық университет

Лауазымы: "Тамақ өндірісінің техникасы мен технологиясы"кафедрасының лекторы

Білімі

2012 - 2016 Қазақстан инженерлік-технологиялық университеті. 5B072800 - Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы.

2016 - 2018 Қазақстан инженерлік-технологиялық университеті. Магистратура 7B072700 - Азық-түлік өнімдерінің технологиясы.

Ғылыми қызығушылықтары

Ғылыми жобаның жетекшісі: "Карқынды түрдегі жоғары өнімді екпелер үшін биотехнология, генетика, биохимия, өсімдіктер физиологиясы жетістіктері негізінде құнды қасиеттер кешені бар жеміс, жидек дақылдары мен жүзімнің бәсекеге қабілетті сорттарын құру."



Жарияланымдар

1.Жылқы етінен, сиыр етінен және шошқа етінен жасалған аминқышқылдарының құрамы бойынша теңдестірілген ет рецептурасын жасау. Жас ғалымдар мен студенттердің республикалық ғылыми-практикалық конференциясы. "АӨК дамуының басым бағыттары: жаһандық сын-қатерлер және ғылыми-техникалық әлеует".2017ж.

2. Глютенсіз ұн өндірісі үшін баламалы шикізат көздерін талдау. «Тағам және жеңіл өнеркәсіптеріндегі химиялық технология мен инженерияның заманауи  даму тенденциялары» атты Халықаралық ғылыми – тәжірибелік конференцияның материалдары. АТУ, 2023ж

3.Оңтүстік және Оңтүстік-Шығыс Қазақстанның бау-бақша қолайлы аймақтары."Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университетінің хабаршысы" журналы.Қызылорда,2023ж., Б. 234-244.

4.Ет-өсімдік консервілерінің құрамындағы маш пен қой етінің құрамын оңтайландыру."Ет туралы бәрі" ғылыми журналы №3,2023 ж

Оқылатын пәндер


Азық-түлік өндірісің жалпы техналогиясы

Пәнді игерудің мақсаты тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздерін зерделеу, студенттердің теориялық білім мен практикалық дағдыларды игеруі, тамақ өнімдерін өндіру саласындағы басымдықтарды белгілеу және анықтау, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент теориялық және практикалық дағдыларға ие болады, оларды қолданудың экологиялық салдарын ескере отырып, техникалық құралдар мен технологияларды таңдау, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу. Студент алған білімдерін болашақта тамақ өндірісінің жабдықтарын жобалау кезінде қолдана алады.

Жалпы азық-түлік өнімдерінің технологиясы

Пәнді игерудің мақсаты тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздерін зерделеу, студенттердің теориялық білім мен практикалық дағдыларды игеруі, тамақ өнімдерін өндіру саласындағы басымдықтарды белгілеу және анықтау, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент теориялық және практикалық дағдыларға ие болады, оларды қолданудың экологиялық салдарын ескере отырып, техникалық құралдар мен технологияларды таңдау, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу. Студент алған білімдерін болашақта тамақ өндірісінің жабдықтарын жобалау кезінде қолдана алады.

Азық-түлік өнімдері зерттеудің қазіргі заманғы әдістері

Пән азық-түлік өнімдерін зерттеу әдістерінің жіктелуін, азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін кешенді бағалауды, заманауи зерттеу әдістерін, сондай-ақ тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттерін зерттеудің аспаптық әдістерін, тамақ шикізаты мен өнімдерінің құрамы мен қасиеттерін зерттеудің физика-химиялық әдістерін, спектроскопияны және т.б. зерттейді.

Азық-түлік өнімдерінің сапасын бағалау және мониторинг

Шикізатты ұтымды пайдалану үшін технологияға қажетті қалдықтарды және қалдықтарды енгізу туралы жалпы ақпарат жоғары сапалы өнім дайындау үшін ресурс үнемдейтін технология. Шикізаттың технологиялық қасиеттері, оның химиялық құрамы және тағам дайындау процесінде өнімнің жаңа қасиеттерінің қалыптасуы арасындағы қарым-қатынасты көруге үйретіңіз.

Арнайы өңдеу өндірісінің технологиясы

Пән жүгеріден, басқа да дәнді бидайдан жасалған өнімдерді, сондай-ақ жүгері таяқшаларын, тағамдық концентраттарды, пісіруді талап етпейтін жармаларды, ақуызды гидролизаттар технологиясын , балалар мен диеталық мақсаттағы құрғақ өнімдерді және т.б. өндіруді зерделейді.

Нан және макорон өнімдерінің технологиясы

Нан, кондитерлік және макарон өнімдері туралы жалпы ақпарат. Өнімдердің тағамдық құндылығы. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі. Халық шаруашылығындағы пісіру, макарон өнімдері мен кондитерлік өнімдердің құны. Өндірістің техникалық прогресті, сапасын жақсарту, азық-түлік өнімдерінің құндылығын арттыру, материалдық, еңбек және отын ресурстарын үнемдеу, пісіру, кондитерлік өнімдер мен макарон өнімдерінің өндіріс тиімділігін арттыру.

Кондитер өнімдерінің технологиясы

Тамақ өнімдерінің технологиясы туралы студенттердің жалпы идеяларын қалыптастыру.

Азық-түлік қауіпсіздігі

Пәннің мақсаты-адам ағзасына жағымсыз әсер етуі мүмкін тамақ өнімдерін тұтынудан туындаған қауіп критерийлерін зерттеу. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін, оның түрлерін зерттеу. ҚР СТ 16 18 органикалық экологиялық таза өнімдерге. Тағамдық қоспалар және олардың жіктелуі. Өнімдерді ластаудың уытты және негізгі көздерін анықтау. ҚР СТ ИСО 22000:2019 НАССР қағидаттарында әзірленген тамақ өнімдеріне. Оқыту нәтижесінде білім алушы тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасын және олардың адам ағзасы үшін маңызын талдауға, өнеркәсіптің тағамдық және қайта өңдеу салаларында өндірілген өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін тәуекелдерді талдау және сыни бақылау нүктелері қағидаттарын пайдалана отырып, ISO 22000 халықаралық стандарты бойынша қауіпсіздік менеджменті жүйесін енгізуге қабілетті болады

Азық-түлік және ауыл шаруашылығы өнімдерін технохимиялық бақылау

Пәннің мақсаты-тамақ және ауылшаруашылық өнімдерін технохимиялық бақылауға үйрету. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістерін зерттеу (рефрактометрия, хроматография, фотоколориметр, спектрлік талдау). Кіру, операциялық және қабылдауды бақылау қызметтері. Құрғақ заттарды, ылғалдылықты, ақуыздарды, майларды, көмірсуларды, спиртті, күлді, минералды қоспалар мен хлоридтерді, қышқылдықты, Ұшпа қышқылдарды, сілтілікті, дәрумендерді анықтау. Шикізатты салудың дұрыстығын анықтау, Тамақ өнімдерін бақылау. Технохимиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру. Оқыту нәтижесінде студент дайын өнімнің сапасын анықтау, өнімге технохимиялық бақылау жүргізу, Ауыл шаруашылығы шикізаты мен дайын тамақ өнімдерінің сапалық көрсеткіштерін зерттеу бойынша өнімге эксперименттік талдау жүргізе алады.

Тамақ өнімдері технологияларының теоретикалық негіздері

Пән Тамақ өнімдері өндірісіндегі ғылымның қазіргі заманғы проблемаларын шешуге бағытталған, дұрыс тамақтану саласындағы мемлекеттік саясаттың талаптарына, өңірлік жағдайларда тамақ өнімдерінің жаңа түрлерімен қамтамасыз ету жөніндегі халықтың қажеттіліктеріне жауап беретін өндірістік-технологиялық және ғылыми қызмет үшін қажетті құзыреттерді қалыптастырады және тамақ өндірісінің инновациялық технологияларын дамытады.

Азық-түлік және ауыл шаруашылығы өнімдерінің тауартануы

Пәннің мақсаты-тамақ және ауылшаруашылық өнімдерін жіктеуге үйрету, олардың түрлерін, пайдалы қасиеттері мен сапасын бақылау. Тауарлардың тұтынушылық құндылығын зерттеу. Тауартану негіздері: Негізгі ұғымдар, мақсаттар, міндеттер, қағидаттар, функциялар, әдістер, негіз қалаушы тауартану сипаттамалары мен факторлары, тауар шығынының түрлері, олардың пайда болу себептері мен есептен шығару тәртібі, ассортименттің сыныптамасы, біртекті топтардағы азық-түлік және азық-түлік емес тауарлардың тауартану сипаттамалары, олардың сапасын бағалау, таңбалау, тасымалдау және сақтау шарттары мен мерзімдері. Оқу нәтижесінде студент өнімді сақтау және тасымалдау режимдеріндегі өзгерістерге ұшыраған өнімдерге зертханалық талдау жасай алады.

Азық-түлік өнімдерінің реологиясы

- тамақ өнімдерінің (өнімдерінің) құрылымын қалыптастыру негіздерін және технологиялық өңдеу процесінде тамақ өнімдерінің мінез-құлқын зерттеу; - тамақ өнімдерінің негізгі құрылымдық және механикалық сипаттамаларын және олардың дайын өнім сапасына әсерін зерттеу

Азық-түлік өнімдерінің технологиясы

Пәннің міндеті - шикізатты ұтымды пайдалану үшін технологияға қажетті білімді беру, жоғары сапалы өнімдерді дайындаудың қалдықсыз және ресурс үнемдейтін технологиясын енгізу. Шикізаттың технологиялық қасиеттері, оның химиялық құрамы және тағам дайындау процесінде өнімнің жаңа қасиеттерінің қалыптасуы арасындағы қарым-қатынасты көруге үйретіңіз.

Арнайы өңдеу өндірісінің технологиясы (2)

Пән жүгеріден, басқа да дәнді бидайдан жасалған өнімдерді, сондай-ақ жүгері таяқшаларын, тағамдық концентраттарды, пісіруді талап етпейтін жармаларды, ақуызды гидролизаттар технологиясын , балалар мен диеталық мақсаттағы құрғақ өнімдерді және т.б. өндіруді зерделейді.

Ет және сүт өнімдерінің технологиясы

Пән нормативтік-техникалық құжаттарды, ет және ет өнімдерін қайта өңдеу кезіндегі ветеринариялық нормалар мен ережелерді, өнім ассортиментін, ет өнімдерін жіктеу және өндіру технологиясын, сондай-ақ сүт және қышқыл сүт өнімдерін өндіру технологиясын, технологиялық режимдер мен параметрлерді және т.б. зерделейді.

Азық-түлік өнімдерін өңдеудің қазіргі заманғы тәсілдері

Өнімді зерттеудің жаңа әдістері. Дайын өнімнің сапасын, сондай-ақ қауіпсіздігін кешенді бағалау. Дайын өнімді зерттеудің инновациялық әдістері. Органолептикалық әдіс. Физика-химиялық әдіс. Биохимиялық әдіс. Физикалық әдіс. Микробиологиялық әдіс.Спектроскопия. Нәтижелерді математикалық өңдеу. Азық-түлік өнімдерін ғылыми-зерттеу. Зерттеудің жаңа әдістерін әзірлеу.

Өңдеу өндірісінің инновациялық технологиялары

Астық және нан технологиясындағы шикізат объектілерінің, жартылай өнімдердің және тамақ өндірісінің өнімдерінің тығыздығын анықтау, ашыту өнімдерін, қант және крахмал өнімдерін, макарон және кондитерлік өнімдерді, майлар мен майларды, балық өнімдерін алу, жеміс-көкөніс және мал өнімдерін консервілеу әдістері.

Азық-түлік өнімдерін зерттеудің заманауи әдістері

Пән азық-түлік өнімдерін зерттеу әдістерінің жіктелуін, азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін кешенді бағалауды, заманауи зерттеу әдістерін, сондай-ақ тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттерін зерттеудің аспаптық әдістерін, тамақ шикізаты мен өнімдерінің құрамы мен қасиеттерін зерттеудің физика-химиялық әдістерін, спектроскопияны және т.б. зерттейді.

Тамақ өнімдерінің жалпы технологиясы

Тамақ өндірісі мен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының технологиялық жабдықтарын пайдаланумен байланысты өндірістік-техникалық, жобалық және зерттеу қызметін оқу; студенттерді технологиялық жабдықпен байланысты инженерлік міндеттерді шешу үшін жалпы ғылыми және жалпы техникалық пәндер бойынша іргелі дайындық нәтижесінде алынған білімді пайдалануға үйрету.

Азық-түлік қауіпсіздігі

Пәннің мақсаты-адам ағзасына жағымсыз әсер етуі мүмкін тамақ өнімдерін тұтынудан туындаған қауіп критерийлерін зерттеу. Оқыту нәтижесінде білім алушы тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасын және олардың адам ағзасы үшін маңызын талдауға, өнеркәсіптің тамақ және қайта өңдеу салаларында өндірілген өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін тәуекелдерді талдау және сындарлы бақылау нүктелерін пайдалана отырып, ISO 22000 халықаралық стандарты бойынша қауіпсіздік менеджменті жүйесін енгізуге қабілетті болады.

Азық-түлік өнімдерінің жалпы технологиясы

Пәнді игерудің мақсаты тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздерін зерделеу, студенттердің теориялық білім мен практикалық дағдыларды игеруі, тамақ өнімдерін өндіру саласындағы басымдықтарды белгілеу және анықтау, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент теориялық және практикалық дағдыларға ие болады, оларды қолданудың экологиялық салдарын ескере отырып, техникалық құралдар мен технологияларды таңдау, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу. Студент алған білімдерін болашақта тамақ өндірісінің жабдықтарын жобалау кезінде қолдана алады.

Шикізатты өңдеу негіздері

- азық-түлік шикізатын азық-түлік өнімдеріне өңдеуге негізделген химиялық, физикалық-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық процестерді зерттеу; - тамақ өнімдерінде қолданылатын шикізаттың негізгі түрлерін зерттеу; - тамақ өнеркәсібінің түрлі салаларында технологиялық үдерістердің ғылыми негіздерімен танысу.

Нан, макарон және өнімдер технологиясы

Пән нан пісіру өндірісінің технологиясын (нан пісіру өндірісінің шикізаты және оның қасиеттері, нан өндірудің технологиялық схемалары, нан сапасы және оны арттыру жолдары, нан ақаулары және олардың алдын алу жолдары), макарон өндірісінің технологиясын (макарон өнімдерін өндірудегі шикізат және негізгі кезеңдер, сондай-ақ дайын өнімді сұрыптау, орау және сақтау) зерттейді.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
09:25
10:15
10:20
11:10
11:15
12:05
Безопасность продовольственных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
12:10
13:00
Безопасность продовольственных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
13:30
14:20
Безопасность продовольственных продуктов, Практики
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
Безопасность продовольственных продуктов, Практики
(Учебный корпус №2, 409 (Б))
14:25
15:15
Основы технологии производства, Лекции
(Учебный корпус №2, 405 (Э))
15:20
16:10
Основы технологии производства, Лекции
(Учебный корпус №2, 405 (Э))
Безопасность продовольственных продуктов, Практики
(Учебный корпус №2, 412 (Т))
16:15
17:05
Основы технологии производства, Практики
(Учебный корпус №2, 405 (Э))
17:10
18:00
18:10
19:00
19:10
20:00
Ашық сабақтар