Басты бет Оқытушылар Кизатова Майгуль Жалеловна

Кизатова Майгуль Жалеловна


Профессор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Техника ғылымдарының докторы

email: kizatova@mail.ru



Кәсіби тәжірибе

Еңбек жолын түйіршіктелген жем цехының зертханашысынан, содан кейін өндірістік зертхана бастығынан бастап Қазақстандағы ең ірі Қызылорда астық өнімдері комбинатында директордың сапа жөніндегі орынбасарына дейін бастады.
Ғылыми қызметтің басталуы Мәскеудегі Бүкілодақтық астық және қайта өңдеу ғылыми-зерттеу институтының күндізгі аспирантурасына Майгүл Жалеловнаның түсуі болды. 1986 жылы ол Мәскеудегі тамақ өнеркәсібі технологиялық институтында техника ғылымдарының кандидаты дәрежесін алу үшін кандидаттық диссертациясын қорғады.
2008 жылдан 2017 жылға дейін М.Ж. Кизатованың ғылыми-педагогикалық қызметі Алматы технологиялық университетімен (АТУ) байланысты, онда ол аға оқытушы, кафедра доценті, Технологиялық факультет деканының орынбасары, аға ғылыми қызметкер лауазымдарында жұмыс істеді. 2013 жылдан 2017 жылға дейін АТУ ғылым және инновациялар жөніндегі проректоры.
2008 жылы М. Ж. Кизатова "тұқымдық және азық-түлік мақсатындағы жүгері дәнін ұтымды пайдаланудың ғылыми-практикалық негіздерін жетілдіру"тақырыбында техника ғылымдарының докторы ғылыми дәрежесін алу үшін докторлық диссертациясын сәтті қорғады.

Майгүл Жалеловнаның бастамасымен және басшылығымен АТУ-да Нан, макарон, ұн тарту, құрама жем, ет сияқты оқу-ғылыми өндірістік орталықтар ашылды. 55 орындық оқу мейрамханасы да ашылды.

2018 жылы "С. Д. Асфендияров атындағы ҚазҰМУ" КЕАҚ басшылығының шақыруымен "фармацевтикалық өндіріс технологиясы" мамандығының техникалық әлеуетін күшейту үшін академик Майгүл Жалелқызы Фармация мектебінің фармацевтикалық технология кафедрасының профессоры лауазымына тағайындалды. фармацевтика ғылымдарының докторы, профессор Г. О. Устенова жетекшілік етеді.

Білімі

1970 - 1975 Жамбыл жеңіл және тамақ өнеркәсібі технологиялық институты. Астықты сақтау және өңдеу технологиясы.

1983 - 1986 Мәскеу тамақ өндірісінің технологиялық институты. Техника ғылымдарының кандидаты.

2005 - 2008 Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің Білім және ғылым саласындағы бақылау комитеті. Техникалық ғылымдарының докторы.

Ғылыми қызығушылықтары

Қизатова М.Ж. жетекшілігімен Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі қаржыландыратын «Адам ағзасынан токсиканттарды кетіру мақсатында құрамында пектин бар сүт өнімдерінің технологиясын жасау» жобасы аясында. Парафармацевтикалық өнімдерге арналған ғылыми-оқу зертханасы ашылды.
Жақсы жабдықталған зертхана емдік-профилактикалық мақсатта дәрілік заттарды, сығындыларды, косметикалық құралдарды, шөптік препараттарды, диеталық қоспаларды, функционалды тағамдарды әзірлеуге мүмкіндік береді.
Академик Қизатова М.Ж. түрлі министрліктер мен ведомстволардың бірқатар ғылыми жобаларының, Қазақстан мен ТМД елдеріндегі бірқатар журналдардың редакциялық алқаларының сарапшысы. «Фармация және фармацевтикалық өндіріс технологиясы» бағыты бойынша ҚазҰМУ Ғылыми комитетінің мүшесі.
Қизатова М.Ж. - астықты сақтау, өңдеу, тағамдық құндылығы жоғары функционалдық азық-түлік өнімдерін жасау саласында елімізде және шетелде белгілі ғалым.
Оның ғылыми жұмысы «Азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі» ғылыми бағытын қалыптастыруға, өсімдік шаруашылығы өнімдерін жинаудан кейінгі өңдеу мен өңдеудің экологиялық таза, ресурс үнемдейтін технологияларын өндіріске енгізуге, теориясын, әдістерін жасауға мүмкіндік берді. Оның жетекшілігімен өніп шыққан дәнді-дақылдар мен тағамдық қоспалар негізінде жарамдылық мерзіміне төзімді өнімдер әзірленіп, емдік-профилактикалық және тағамдық құндылығын арттыруға арналған өнімдер жасалып, өндіріске енгізілді.
Зерттеу нәтижелері Қазақстанның және ТМД елдерінің тамақ және қайта өңдеу кәсіпорындарында енгізіліп, әртүрлі көрмелерде дипломдармен және медальдармен марапатталған.
Академик М.Ж.Қизатованың ғылыми-педагогикалық қызметіндегі жоғары жетістіктерін тану. бірқатар наградалармен, атақтармен, наградалармен, оның ішінде «Қазақстан Республикасының ғылым мен техниканы дамытуға сіңірген еңбегі үшін», «Қазақстан Республикасының білім беру ісінің құрметті қызметкері», «Еуразияның Құрметті азаматы» төсбелгілерімен марапатталады. Мемлекеттер Одағы»,  Қазақстан Республикасы Білім және ғылым қызметкерлері кәсіподағының «Білім және ғылым қызметкерлерін сіңірген еңбегі үшін» медалі (2012).


Оқылатын пәндер


АЖЖ негіздерімен өнеркәсіптегі кәсіпорындарды жобалау

Пәнді игерудің мақсаты-қайта өңдеу кәсіпорындарының өндірістік және қосалқы құрылыстарының жабдықтарын жобалау, орналастыру бойынша жобалық және ғылыми-зерттеу жұмыстарын автоматтандыруға қажетті жалпы принциптер мен құралдарды зерттеу. Пәнді зерделеу нәтижесінде студентте автоматтандырылған жобалау жүйелерін пайдалана отырып, қайта өңдеу кәсіпорындарын жобалауға; технологиялық регламент негізінде технологиялық жабдықты таңдай отырып, технологиялық процестің ұтымды схемасын әзірлеуге мүмкіндік беретін білім қалыптасады; электрондық есептеу машиналарында жабдықты есептеуді жүргізу. Студент алған білімдерін одан әрі дипломдық жұмысты жазу, ғылыми мақалаларды, баяндамаларды, практикалық және зерттеу қызметіндегі зерттеу жұмыстарының тұсаукесерлерін дайындау кезінде қолдана алады.

Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы Менеджмент және сервис

Оқу пәнінің мақсаты білім алушыларда тамақтандыру кәсіпорындарының менеджменті саласында білім, Дағдылар мен құзыреттерді қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы ұйымдастырушылық қатынастарды талдауға және құрастыруға, ұжымның жұмысын ұйымдастыруға, кәсіпорын персоналын басқаруда көшбасшылық қасиеттерді көрсетуге, тамақтану индустриясы мен қонақжайлылық кәсіпорнының жұмыс істеу тиімділігін арттыруға қабілетті болады.

Нан, макарон және кондитерлік өнімдер технологиясы/

Нан, кондитерлік және макарон өнімдері туралы жалпы ақпарат. Өнімдердің тағамдық құндылығы. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі. Халық шаруашылығындағы пісіру, макарон өнімдері мен кондитерлік өнімдердің құны. Өндірістің техникалық прогресті, сапасын жақсарту, азық-түлік өнімдерінің құндылығын арттыру, материалдық, еңбек және отын ресурстарын үнемдеу, пісіру, кондитерлік өнімдер мен макарон өнімдерінің өндіріс тиімділігін арттыру.

Азық-түлік өнімдерін сертификаттау және сапасы

Пәнді игерудің мақсаты тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын стандарттау мен сертификаттауды зерттеу болып табылады. Пән мал және өсімдік тектес азық-түлік өнімдері мен ауыл шаруашылығы шикізаттарының қауіпсіздігін қарастырады. Оқыту нәтижесінде білім алушы тамақ өнімдерін радиологиялық бақылау, бактериологиялық бақылау, токсикологиялық, паразитологиялық, микробиологиялық, ветеринариялық-санитариялық бақылау кезінде қатысуға, тамақ өнімдерінің сапасын бақылау әдістерін қолдануға қабілетті болады.

ҚР Тағам өндірісі саласында озық технологиялар

Тамақ өндірісінің технологияларын дамыту мен жетілдіруге арналған ҚР-дағы заманауи бағыттар. Тамақ өндірісі үшін жабдықтарға қойылатын талаптар. Тамақ және биотехнологиялық өндірісті автоматтандыру. Престеу процестерін жетілдіру. Технологиялық процестерді жеделдету әдістері. ҚР гендік инженерия және биотехнологияны дамыту.

Тағам өндірісінің технологиясының физика-химиялық, биологиялық және биотехникалық негіздері

Пәннің мақсаты білім алушыда өнім өндірудің негізгі технологиялық процестері саласындағы білімді, берілген қасиеттері бар тамақ өнімдерін алу үшін су биологиялық ресурстарымен болатын өзгерістерді басқару дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы Тамақ өнімдері өндірісінің физика-химиялық және биохимиялық процестерінің негіздерін түсіндіруге, кәсіптік міндеттерді шешуге және өндірістің технологиялық процестерін басқаруға қабілетті болады.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
09:25
10:15
10:20
11:10
11:15
12:05
12:10
13:00
13:30
14:20
14:25
15:15
Менеджмент и сервис на предприятиях общественного питания, Лекции
(Учебный корпус №2, 414 (Т))
15:20
16:10
Менеджмент и сервис на предприятиях общественного питания, Лекции
(Учебный корпус №2, 414 (Т))
16:15
17:05
Менеджмент и сервис на предприятиях общественного питания, Практики
(Учебный корпус №2, 414 (Т))
17:10
18:00
Сертификация и качество продовольственных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 412 (Т))
Физико-химические, биологические и биотехнические основы технологии пищевых производств, Лекции
(Учебный корпус №2, 414 (Т))
18:10
19:00
Сертификация и качество продовольственных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 412 (Т))
Физико-химические, биологические и биотехнические основы технологии пищевых производств, Лекции
(Учебный корпус №2, 414 (Т))
19:10
20:00
Сертификация и качество продовольственных продуктов, Практики
(Учебный корпус №2, 412 (Т))
Физико-химические, биологические и биотехнические основы технологии пищевых производств, Практики
(Учебный корпус №2, 412 (Т))
Ашық сабақтар