Главная Статьи Азық-түлік технологиясы
                 1915
Азық-түлік технологиясы

Азық-түлік технологиясы

Мектептер мен колледждердің түлектері Алматыдағы Қазақстан инженерлік-технологиялық университетінің "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" мамандығын жиі таңдайды. Халықаралық деңейдегі жоғары оқу орны бүгінде оңтайлы білім беру нысандарын ұсынады. Колледжден соң жоғары білім алу негізінде бакалавриатқа түсу немесе кәсіби қызметтен қол үзбей екінші жоғары білім алуға болады.

Қашықтықтан оқыту жүйесі де қалыптасқан. Негізгі артықшылықтары:

  • ЖОО - ға түсуге онлайн-өтінім беру;
  • оңтайлы оқу процесі және ай сайын бөліп төлеу ақысы;
  • таңдалған факультетке емтихансыз және ҰБТ-сыз түсу;
  • онлайн режимінде емтихан тапсыру.

Қазақстандағы азық-түлік өнімдерінің технологиясы

Осы мамандықты алған түлектер әр технологиялық кезеңде өндірілетін өнімнің сапасына жауап береді: кәсіпорынға шикізат түскеннен бастап дайын өнімді жеткізу сәтіне дейін. Мамандарға тиесілі лауазымдар:

  • тамақ өнімдерін өндіру технологы;
  • инженер-технолог;
  • өндірістік цех бастығы.

Бүгінгі таңда республиканың ондаған тамақ өндірісі білікті кадрлардың жетіспеушілігін сезінуде:

  • мемлекеттік және жеке наубайханалар;
  • ет-сүт өнімдерін өндіретін комбинаттар;
  • макарон және консервілер;
  • сүт өңдеу комбинаттары;
  • алкогольсіз, алкогольді ішімдіктер мен минералды сулар шығаратын зауыттар;
  • кондитерлік цехтар мен зауыттар.

"Азық – түлік өнімдерінің технологиясы" бейіні бойынша жоғары оқу орнының түлегі жауапты лауазымға ие болады. Оның тікелей міндеттеріне кәсіпорынға түсетін шикізат пен шығарылатын өнімнің сапасын бақылау кіреді. Технолог маман таңбалау, буып – түю қажет болған жағдайда кәсіпорынның қоймаларында сақтау кезеңдерінде өнімдердің салалық нормаларға сәйкестігін тексереді.

Сондай-ақ, лауазымдық міндеттерге технологиялық жабдықтың жай-күйін бақылау, кәсіпорын персоналының техниканы дұрыс пайдалануы және өндірістік желілердің жұмысындағы ақауларды жою кіреді. Сонымен қатар, маман қолданыстағы өндіріс технологияларын оңтайландырумен айналысады және өндірістің жаңа рецептурасын әзірлейді.

ҚазИТУ-да азық-түлік өнімдерінің технологиясы бойынша білім алу

Университеттің бейіндік кафедрасы студенттерді толыққанды даярлау үшін қажетті материалдық базаға ие:

  • бейне проекторлармен жабдықталған кең аудиториялар;
  • компьютерлік сыныптар;
  • күрделі оқу-ғылыми жабдықтары;
  • зерттеу жүргізуге арналған жабдықтармен және кең зертханалармен жабдықталады.

Азық-түлік өнімдерінің болашақ технологы жұмысының ерекшелігі еңбек қызметі басталатын тамақ өнеркәсібі саласына байланысты болады. Технологиялық процестерді, шикізат пен өнімнің сапасын тікелей бақылаудан басқа, маман еңбекті ұйымдастырудың тиімділік көрсеткіштерін жақсарта алады.