Басты бет Оқытушылар Байзакова Жумакуль Сейткадыровна

Байзакова Жумакуль Сейткадыровна


Қауымдастырылған профессор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Техника ғылымдарының кандидаты

email: bayzakova_z@kazetu.kz


Кәсіби тәжірибе

1981-1987 АЗВИ, "Мал шаруашылығын механикаландыру және электрлендіру" кафедрасының аға зертханашысы.
1988-1996 АЗВИ. "Мал шаруашылығын механикаландыру және электрлендіру" кафедрасының оқытушысы.
1996-2001 "мал шаруашылығын механикаландыру" кафедрасының оқытушысы, Қазмемагру
2001-2008 ҚазҰАУ, "Аграрлық техника және технология" кафедрасының аға оқытушысы.  
2009-2010 ҚазҰАУ, "Жоғары математика және физика" кафедрасының аға оқытушысы.
2011-2018 ҚазҰАУ, "Аграрлық техника және технология" кафедрасының аға оқытушысы.
2019-2020 ҚазҰАУ, "Аграрлық техника және технология" кафедрасының қауымдастырылған профессоры.
2021 ж. ҚазИТУ, "жаратылыстану-ғылыми пәндер" кафедрасының қауымдастырылған профессоры.

2022 ж. ХИТУ, "Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы" кафедрасының қауымдастырылған профессоры

 

Біліктілікті арттыру:

2019-ағылшын тілі курстары. Coursera, EdX, Udacity, FutureLearn CERTIFICATE completing English платформалары негізінде. Қазақ ұлттық аграрлық университеті 72 сағат.
2020-Заманауи білім беру жүйесіндегі техологиялар. Қазақ ұлттық аграрлық университеті 72 сағат
2020-Оқу процесінде инновациялық технологияларды қолдану. Әл-Фараби атындағы ҚазМУ-дың "Биотехнолог" ғылыми-зерттеу (білім беру-консальтингтік) орталығы, 72 сағат.
2020-БАҚ сараптамалық кеңесі қызметінің Қазақстанның ақпараттық педагогикалық порталы "UTU.kz" басылым сайтында жарияланған.
2020-2021 онлайн вебинарлар: 
1. "Ғылымометрия базисі. Қазіргі ғылымның негізгі өлшемдері; 
2. "Scopus Негіздері. Проблематикасы өзіндік жарияланымдар;  
3. "Web of Science негіздері. Проблематикасы өзіндік жарияланымдар; 
4. "Ғылыми консалтингтің қыр-сыры. Жариялау кезінде уақытты қалай үнемдеуге болады.

 

ҚОСЫМША АҚПАРАТ:

1. 2017 ж. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және қайта өңдеу технологиялары мен машиналары. Калиаскаров М., Бекбосынов С. Алматы: «Айтұмар» баспасы, 2017 ж., - 312 бет.

2. 2018 ж. Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеу және қайта өңдеу технологиялары мен машиналары. Алматы: «Айтұмар» баспасы, 2018 ж., - 423 бет.

3. 2017 ж. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін алғаш өңдеу жобасын негіздеу «15 виртуалды зертханалық жұмыс». Зертханалық жұмыстарды орындауға арналған әдістемелік нұсқаулары, - Алматы: ҚазҰАУ, «Айтұмар» баспасы, 2017ж., - 144 бет.

4. 2018 ж. Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу машиналары мен аппараттары, Зертханалық жұмыстарды орындауға арналған әдістемелік нұсқаулары, - Алматы: «Айтұмар» баспасы, 2018. -  91 бет.

 

ЖЕТЕКШІНІҢ БАСШЫЛЫҒЫМЕН ДАЙЫНДАЛҒАН КОНКУРС ЖЕҢІМПАЗЫ - СТУДЕНТТЕРІНІҢ САНЫ

I. Start-Up: халықаралық деңгейде:

2018 ж. Студенттер, магистранттар және докторанттарға арналған Start-Up конкурстар жобалары (П Казуау Start-Up - 269): CERTIFICATE-II орын 100000 тенге, по тему "Есеңгірету боксы". Команда құрамында: Болатқызы Жансая, Сәбитов Елдос. "Аграрлық техника және технология"мамандығының 3 курс студенттері.

II. ХАЛЫҚАРАЛЫҚ ДЕҢГЕЙДЕ:

2017 ж. Eurasia Group: "Джон Дир техникасы Қазақстан Республикасында" тақырыбындағы үздік студенттік жұмыс. "Аграрлық техника және технология" мамандығының 4 курс студенті Алпысбаев Ерасыл. 2017 жыл.

III. Республикалық деңгейде (студенттік жобалар мен конференцияларда):

2017 ж. ҚР БҒМ II дәрежелі Диплом - Дүкенбай Жанат. "Аграрлық техника және технология" мамандығының 3 курс студенті, "Қазақстан Республикасында отандық комбайн құрастырудың ғылыми-техникалық негіздері" тақырыбы бойынша 2017 ж.;

2018 ж. ҚР БҒМ I дәрежелі Диплом-Сұлтанбай Әділет. "Аграрлық техника және технология" мамандығының 4-курс студенті, "Дәнді дақылдарды өңдеу цехында жармалағыш параметрлерін негіздеу" тақырыбы бойынша 2018 ж;

2019 ж. ҚР БҒМ II дәрежелі Диплом - Бөкенова Мадина, Орданбай Наргиз. "Аграрлық техника және технология" мамандығының 3-курс студенттері "Дәнді дақылдарды бастыруда комбайнның көлбеу камерасы жұмысын жетілдіру" тақырыбында 2019 ж.;

2019 ж. ҚР БҒМ III дәрежелі Диплом - Ибраимов Талғат. "Аграрлық техника және технология" мамандығының 3 курс студенті, "Сүт өнімдері түрлерін дайындау технологиясы және техникалық құрал жабдықтарымен қамтамасы етудің заманауи әдістері" тақырыбында 2019 ж.;

2019 ж.ҚР БҒМ III дәрежелі Диплом - Дастан Кәрібаев. "Аграрлық техника және технология" мамандығының 3-курс студенті, "Дәді дақылдарды сақтау технологиясын жетілдіру әдістері" тақырыбында 2019 ж.

2023 . ҚР БҒМ II дәрежелі Диплом - «Есеңгірету боксын жетілдіру» - Курсакбаев Уразбек, ТМО-20-1к; Аппасбек Арай, ТПП-20-1к.

 

 

Білімі

1977 - 1981 Абай атындағы Қазақ педагогикалық институты, Диплом КВ № 188154. физик-математик.

2010 - 2013 Сібір ауыл шаруашылығын механикаландыру және электрлендіру ҒЗИ жанындағы диссертациялық кеңестің шешімімен 14.07.2013 ж. № 42 техника ғылымдарының кандидаты ғылыми дәрежесі берілді. ДКН сериясы № 194578: диссертация тақырыбының атауы: «Құрғақ қысқа сабақты дәнді дақылдарды бастыру алдында комбайнның көлбеу камерасындағы нан массасын қалыпқа келтіруге арналған құрылғы параметрлері». 05.20.01-Ауыл шаруашылығын механикаландыру технологиялары мен құралдары.

2013 - 2019 Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Білім және ғылым саласындағы бақылау комитетінің шешімімен 2019 жылғы 10 шілдедегі (№552 бұйрық) философия докторы (PhD)дәрежесі берілді. 6д080600 - Аграрлық техника және технология.

Ғылыми қызығушылықтары

Бастамашыл тақырып:

1. "Елді мекендер үшін мал сою орындарында модульдік мұздатқыш камераның параметрлерін жетілдіру"  26.01.2023 жылғы 17-21/731 шығу нөмірі.

2. "Ірі қара мал сою және ет сақтаудың модульдік цехының өндірісін әзірлеу және енгізу"



Жарияланымдар

1. Әлемдегі иогурт технологиялары мен олардың негіздерін талдау және оларды ҚР-да қолдану негіздемесі. Ғылыми зерттеулердің өзекті мәселелері.XVI Халықаралық ғылыми-практикалық конференция материалдары бойынша ғылыми еңбектер жинағы, Иваново қаласы, 15 қараша 2017 ж. - 9-17 бет.
2. Сүт өндіру және қайта өңдеу технологиясы. Ғылыми зерттеулердің өзекті мәселелері.XVI Халықаралық ғылыми-практикалық конференция материалдары бойынша ғылыми еңбектер жинағы, Иваново қаласы, 15 қараша 2017 ж. - 18-22 бет.
3. Құрғақ қысқа дәнді дақылдарды жинауға арналған техникалық құралдарды жетілдіру. Қазіргі әлемдегі өзекті ғылыми зерттеулер: ХХVІІ Междунар. ғылыми. конф., 26-27 шілде 2017 ж. 7 (27) Переяслав-Хмельницкий. // Сб. ғылыми еңбектері-1 бөлім, 2017. 20 - 24 стр.
4. Көлбеу камерадағы нан массасының қозғалысының біркелкілігін анықтау. Қазіргі әлемдегі өзекті ғылыми зерттеулер: ХХVІІ Междунар. ғылыми. конф., 26-27 шілде 2017 ж. 7 (27) Переяслав-Хмельницкий. // Сб. ғылыми еңбектері-1 бөлім, 2017. 25 - 30 стр.
5. Құрғақ қысқа сабақты дәнді дақылдарды бастыруға арналған құрылғыны зерттеу әдістемесі. "Интернаука": ғылыми журнал-Халықаралық ғылыми жарияланымдар -№ 41(75).  М., 2018. 30-32 бет.
6. Құрғақ қысқа дәнді дақылдарды жинаудың тиімділігін эксперименттік зерттеу. "Интернаука": ғылыми журнал-Халықаралық ғылыми жарияланымдар -№ 41(75). М., 2018. 33-35 бет.
7. Дәнді дақылдарды жинау кезінде шығын тудыратын факторлардың түрлерін таңдау. Техникалық ғылымдар: мәселелер мен шешімдер: XVII Халықаралық ғылыми-практикалық конференция материалдары бойынша.- № 11(15).М., 2018. 8-13 бет.
8. Автомобиль теміржол көлігінің өзара әрекеттесуі саласындағы зерттеудің теориялық тәсілдері. Техникалық ғылымдар: мәселелер мен шешімдер: XVIIІ Халықаралық ғылыми-практикалық конференция материалдары бойынша ст.- № 12(16).М., 2018. 157-13 бет.
9. Құрғақ қысқа дәнді дақылдарды жинауға арналған құрылғының оңтайлы параметрлері. Еуропалық зерттеулер: ғылым, білім және технология саласындағы инновациялар / ғылыми мақалалар жинағы. xlvii Халықаралық сырттай ғылыми-практикалық конференция (Лондон, Ұлыбритания, 6-7 желтоқсан 2018 ж.). Лондон.2018. 12-15 бет.
10. Күрішті жинаудың технологиялық процесін басқару. Интернаука: ғылыми журнал. № 43(77). 2 бөлім. - М., 2018. 55-57 бет.
11. Мал сою орындарында есеңгірету боксын жарақтандыру. Хv Халықаралық ғылыми практикалық конференция үшін материалдар "Еуропалық ғылым-2019 туралы түсініктерді табыңыз" 15-22 юни 2019, Volume 8. - София," Бял ГРАД-БГ " ООД 2019. 35-38 бет.
12. Ірі қара мал союы технологиясын жетілдіру әдістері. XV халықаралық ғылыми-практикалық конференция материалдары. Қазіргі ғылымның өзекті мәселелері-2019, 07-15 маусым 2019 жыл. Көлемі 10. Өнеркәсіп ғылым және зерттеу 2019.
13. Комбайнның көлбеу камерасындағы құрылғы үшін оңтайландыру эксперименті. Еуропалық зерттеулер: ғылымдағы, білім берудегі және Технологиялардағы инновациялар / lxiii Халықаралық сырттай ғылыми-практикалық конференция (Лондон, Ұлыбритания, 10-11 ақпан 2020 ж.). Лондон. 2020. 13-17 бет.
14. Дәнді дақылдарды бастырудың сапалық көрсеткіштерін оңтайландыру (өндірістік жағдайларда). Еуропалық зерттеулер: ғылымдағы, білім берудегі және Технологиялардағы инновациялар / lxiii Халықаралық сырттай ғылыми-практикалық конференция (Лондон, Ұлыбритания, 6-7 мамыр 2020 ж.). Лондон. 2020. 27-30 бет.
15. Құрғақ қысқа дәнді дақылдарды жинауға арналған жаңартылған көлбеу камера. Еуропалық зерттеулер: ғылымдағы, білім берудегі және Технологиялардағы инновациялар / lxiii Халықаралық сырттай ғылыми-практикалық конференция (Лондон, Ұлыбритания, 6-7 мамыр 2020 ж.). Лондон 2020. 31-36 бет.
16. Астық жинау кезінде астық бастыру сапасын оңтайландыру. "Интернаука": ғылыми журнал – № 10(139). 1 бөлім. Мәскеу, Ред. "Интернаука", 2020. 71-74 бет.
17. Жаңа типті бастыру үдеткішінің жұмысын бағалау критерийлері. "Сәулет-техникалық университеті" Видруковано, Шоци-МС 24, 00-001 Варшава, Польша", Коллоквиум-журнал №4(56), 2020. 16-20 бет.
18. Құрғақ қысқа сабақты дәнді дақылдарды жинау тиімділігін арттыру. Студенттер мен оқытушыларға арналған "StudNet" ғылыми-білім беру журналы № 7/2020 жарияланған: https://stud.net.ru/povyshenie-effektivnosti-uborki-suxix-korotkostebelnyx-zernovyx-kultur.
19. Дәнді дақылдарды жинау бойынша оңтайландыру эксперименті. Импакт-фактор жарияланды: 12.12.2018 "теориялық және қолданбалы ғылымдар" халықаралық ғылыми журналы 16-22 беттер. 
20. Зерттеу құрғақ қысқа дәнді дақылдарды жинауды оңтайландыру бойынша экспериментте жүргізіледі. Импакт-фактор жарияланды: 12.12.2018. "Теориялық және қолданбалы ғылымдар" халықаралық ғылыми журналы 23-35 беттер.
21. Үдеткіштің жұмыс элементтерінің әсерінен қоректендіргіштегі астық массасының қозғалысын талдау. Импакт-фактор жарияланды: 12.12.2018. "Теориялық және қолданбалы ғылымдар"халықаралық ғылыми журналы. 36-40 бет.
22. Құрғақ қысқа дәнді дақылдарды жинау бойынша оңтайландыру экспериментін жүргізу әдістемесі. К.Энергетика, азаматтық және ауылшаруашылық машина жасау саласындағы Scopus және Web of Science халықаралық конференциясы 2020 Ташкент / Өзбекстан, қазан 14-16 беттер.
23. Астық жинау комбайнымен астық массасын жинау кезіндегі экологиялық салдарлар. Сібір агроөнеркәсіптік кешенін ғылыми-техникалық қамтамасыз ету: халықаралық ғылыми-техникалық конференция материалдары (р.п. Краснообск, 7-8 қазан 2021 ж.) / Ресей Ғылым академиясының Сібір федералды агробиотехнология ғылыми орталығы федералды мемлекеттік бюджеттік ғылыми мекеме. - Новосибирск, 2021.- 34-37.
24. "Халал" етін өндіру технологиясын математикалық зерттеу. "Қазақстанның білім, ғылым және мәдениетті рухани жаңғырту (1991-2021 жылдар)"республикалық конференциясы. ҚазИТУ 2022 ж
25. Мал мен құсты сою технологиясын жетілдіру саласы. "Қазақстанның білім, ғылым және мәдениетті рухани жаңғырту (1991-2021 жылдар)"республикалық конференциясы. ҚазИТУ 2022 ж
26. Құрғақ қысқа дәнді бастыруға арналған құрылғының дизайн параметрлерін оңтайландыру. Неміс халықаралық заманауи ғылым журналы / German International Journal of Modern Science. German International Journal of Modern Science №27, 2022. - 63-65.

Оқылатын пәндер


Математика I

Пәннің мақсаты-студенттердің математикалық аппарат туралы білімдерін қалыптастыру, қолданбалы практикалық есептерді модельдеуге, талдауға және шешуге көмектеседі. Пән студенттерде заманауи математика туралы түсінік пен математиканың негізгі заңдылықтарын қолдану дағдыларын қалыптастырады. Оқыту нәтижесінде білім алушы математикалық логика негіздерін, әлеуметтік Жалпы ғылыми салада математикалық логика заңдарын қолдану саласын кеңейту қабілетін игереді.

Математика II

Пәннің мақсаты-студентте жоғары математика бөлімдерінің заңдары мен теорияларының негізгі ұғымдарын қалыптастыру, сонымен қатар нақты процестердің нақты практикалық мәселелерін шешу үшін зерттелген әдістер мен әдістерді қолдану.

Тағам өнімдерін жылу және тоңазытқыш өңдеу технологиялық жабдықтары

Пәнді игерудің мақсаты - тез бұзылатын тамақ өнімдерін сақтау және тоңазытып өңдеу саласындағы теориялық және практикалық білім болып табылады; тоңазытқыш жабдықтарды таңдау және тоңазытқыш камераларды орналастыру қағидаларымен таныстыру; тоңазытқыш өңдеудің тамақ өнімдерінің қасиеттері мен олардың дәмдік сапасына әсерін зерделеу. Пәнді оқу нәтижесінде студент тамақтандыру кәсіпорындарының әртүрлі сыныптарының қауіпсіздік талаптарына сәйкес жылу және тоңазытқыш жабдықтарының әртүрлі түрлерін өз бетінше пайдалануға дайын болады; оларды қолданудың экологиялық салдарын ескере отырып, техникалық құралдар мен технологияларды таңдау; жылу және тоңазытқыш жабдықтарының өндірістік қуатын және жұмыс тиімділігін есептеу, өндіріске инновацияларды енгізуді бағалау және жоспарлау қабілеті. Студент алған білімдерін болашақта тамақ өндірісінің жабдықтарын жобалау кезінде қолдана алады.

Технологиялық машиналар мен жабдықтар өңдеу өнеркәсібі

Пәннің мақсаты ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық жабдықтарын орналастыру және пайдаланудың теориялық және практикалық негіздері, сондай-ақ өндірістер мен технологиялық желілерді автоматтандыру мүмкіндіктері саласындағы дағдыларды зерделеу және қолдану болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент заманауи отандық және шетелдік технологиялық және техникалық әзірлемелерді ескере отырып, тамақ өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары мен өндірістік желілерінің негізгі түрлерінің схемалық схемаларын жасайды. Студент алған білімдерін технологиялық жабдықты жобалау кезінде пайдаланады.

Жылу техникасы

Жылу энергетикасының теориялық негіздері, жылу тасымалдаудың негізгі әдістері және өнеркәсіптік жылу техникасының негіздері. Техникалық термодинамиканың негіздері; жылу және масса тасымалының теориясы. Отын-энергетикалық ресурстарды үнемдеу, қоршаған ортаны қорғау мәселелері. Жаңартылатын энергияны пайдалану.

Мамандыққа кіріспе

Пәннің мақсаты студенттердің таңдаған білім беру бағдарламасына сәйкес техника мен технологияны, ғылыми жетістіктерді дамыту туралы негізгі түсініктерін қалыптастыру болып табылады. Пән студенттерге жаңа ақпараттық-коммуникациялық технологиялардың мүмкіндіктерін қоса алғанда, тамақ, қайта өңдеу, өнеркәсіп, аграрлық-өнеркәсіптік кешеннің қазіргі жағдайы мен даму үрдістері туралы жүйелі түсінік береді. Пәнді оқу нәтижесінде студент қойылған міндеттерді орындауды ұйымдастыру, сондай-ақ жоғары мотивацияланған стандартты емес кәсіби міндеттерді, проблемаларды қою және шешу және кәсіби қызмет этикасын сақтау бойынша теориялық және практикалық дағдыларға ие болады. Студент алған білімдерін одан әрі мамандандырылған пәндерді, практикалық іс-әрекеттерді оқу кезінде қолдана алады.

Қазіргі заманғы тамақ өнімдерін техникалық қамтамасыз ету

Технологиялық жабдықтардың жаңа заманауи үлгілері, тағамдық концентраттарды өндіруге арналған жабдықтардың жіктелуі. Жабдыққа қойылатын сапалық талаптар.Жөндеу, пайдалану және жабдыққа қойылатын негізгі қауіпсіздік талаптары.

Теориялык механика

Пәннің мақсаты-материалдық денелердің қозғалысы мен тепе-теңдігінің жалпы заңдылықтарын және денелер арасындағы өзара әрекеттесуді зерттеу. Пәнді оқу нәтижесінде студент механиканың негізгі ұғымдары мен заңдылықтары туралы және осы заңдардан туындайтын материалдық нүктенің, қатты дененің және механикалық жүйенің тепе-теңдігі мен қозғалысын зерттеу әдістері туралы білім алады. Алынған білімді механиканың тиісті нақты мәселелерін шешу үшін қолдана алады. Студент алған білімдерін болашақта технологиялық желілер мен жетектерді жобалау кезінде қолдана алады.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
09:25
10:15
Математика I, Практики
(Учебный корпус №1, 62 (Э))
Технологическое оборудование для тепловой и холодильной обработки пищевых продуктов, Практики
(Учебный корпус №1, 62 (Э))
10:20
11:10
Введение в специальность, Практики
(Учебный корпус №1, 22 (С))
Введение в специальность, Лекции
(Учебный корпус №3, Малый актовый зал (С))
Введение в специальность, Практики
(Учебный корпус №1, 21 (С))
11:15
12:05
Математика I, Практики
(Учебный корпус №1, 21 (С))
Введение в специальность, Лекции
(Учебный корпус №3, Малый актовый зал (С))
Введение в специальность, Практики
(Учебный корпус №1, 22 (С))
Теплотехника, Лекции
(Учебный корпус №1, 53 (С))
12:10
13:00
Математика I, Практики
(Учебный корпус №1, 21 (С))
Математика I, Практики
(Учебный корпус №1, 21 (С))
Введение в специальность, Лекции
(Учебный корпус №3, Малый актовый зал (С))
Теплотехника, Лекции
(Учебный корпус №1, 53 (С))
13:30
14:20
Математика I, Практики
(Учебный корпус №1, 22 (С))
Введение в специальность, Лекции
(Учебный корпус №3, Малый актовый зал (С))
Теплотехника, Практики
(Учебный корпус №1, 53 (С))
14:25
15:15
Математика I, Практики
(Учебный корпус №1, 53 (С))
Технологическое оборудование для тепловой и холодильной обработки пищевых продуктов, Практики
(Учебный корпус №1, 21 (С))
Технологические машины и оборудования перерабатывающих производств, Лекции
(Учебный корпус №3, Малый актовый зал (С))
15:20
16:10
Технологическое оборудование для тепловой и холодильной обработки пищевых продуктов, Лекции
(Учебный корпус №1, 21 (С))
Технологические машины и оборудования перерабатывающих производств, Лекции
(Учебный корпус №3, Малый актовый зал (С))
16:15
17:05
Технологическое оборудование для тепловой и холодильной обработки пищевых продуктов, Лекции
(Учебный корпус №1, 21 (С))
Технологические машины и оборудования перерабатывающих производств, Практики
(Учебный корпус №3, Малый актовый зал (С))
17:10
18:00
Техническое обеспечение современных пищевых производств, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
18:10
19:00
Техническое обеспечение современных пищевых производств, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
19:10
20:00
Техническое обеспечение современных пищевых производств, Практики
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
Ашық сабақтар