Басты бет Оқытушылар Зоржанов Берик Докторханович

Зоржанов Берик Докторханович


Лектор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Магистр

email: berik_zorzhanov@mail.ru



Кәсіби тәжірибе

2012-2018 жж. – Қазақстан инженерлік – технологиялық университетінде  (КазИТУ) – 080800   Топырақтану және агрохимия және 5В080900 -  Жеміс-көкөніс шаруашылығы   мамандығының  арнайы пәндер аға оқытушысы.

КазИТУ колледжінің тәрбие ісі жөніндегі директордың орынбасары.

2019ж. - ҚР АШМ АӨК МИК «Республикалық фитосанитарлық диогностика және болжамдар әдістемелік орталығы» мемлекеттік мекеме Алматы қаласының маусымдық анықтаушысы

 2020ж. - «Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми зерттеу институты» ЖШС мемлекеттік мекеменің  Маркетинг және сату бөлімінің Менеджері

2021ж.- «Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми зерттеу институты» ЖШС мемлекеттік мекеменің  Өсімдік қорғау бөлімінің аға ғылыми қызметкері

2021ж.- Қазақстан инженерлік-технологиялық университетінің «Технология жабдықтар және стандарттау» кафедрасының Лекторы

БІЛІКТІЛІГІН АРТТЫРУ:

2022 - Сертификат Dreamskills курс  "Эффективный Менеджмент в Университете" по материалам (Fundamentals of Management. University of California Irvine,USA) 

2021 тақырыбы бойынша біліктілікті арттыру курсы: "Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты"ЖШС, жеміс-көкөніс шаруашылығындағы ғылыми зерттеулердің әдіснамасы 

  2021 жылы көкөніс-бақша дақылдарының гендік қоры тақырыбы бойынша біліктілікті арттыру курсынан өтті. "Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты" ЖШС 

 2021 жылы шет елдердің көкөніс шаруашылығы тақырыбы бойынша біліктілікті арттыру курсынан өтті. "Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты" ЖШС 

2021 ж. тақырыбы бойынша: қант қызылшасын өсіру технологиясы. "Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты" ЖШС .

2021 ж. тақырыбы бойынша: Қазақстанның оңтүстік-шығысында бағбандықты дамыту перспективасы: проблемалар мен шешімдер. "Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты" ЖШС 

2021 ж. тақырып бойынша: қорғалған топырақта көкөніс дақылдарын өсірудің инновациялық технологиялары / / асханалық сәбіздің апробациялық белгілері / / сорттар және олардың өсіру ерекшеліктері / / картопты сақтау мәселелері. 2021ж.

2021 ж. қатысты: картоп аурулары мен зиянкестері. Ашық жерде қызанақ өсіру технологиясы. Қорғалған топырақты сұрыптаудың көкөніс дақылдарының өнімділігін арттыру перспективалары. "Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты" ЖШС .

2021 ж. тақырып бойынша: нан өнімдерінде органикалық тағамдық қоспаларды қолдану перспективалары. "Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС

2021 he short-term course of EPIS Korea-Kazakhstan Human Capacity Empowerment on Smart Farm.  The President of Korea Agency of Education, Promotion, Information Service in Food, Agriculture, Forestry.

2021 Within the framework of Kazakh-Dutch Cooperation Tailor made Master Class on fruit growing: PIT FRUITS. HOSTED BU KAZNAU, AGRICULTURAL UNIVERSITY OF ALMATU. DELPHY WORLDQIDE EXPERTISE FOR FOOD

2021  Within the framework of Kazakh-Dutch Cooperation Tailor made Master Class on fruit growing: SOFT FRUITS. HOSTED BU KAZNAU, AGRICULTURAL UNIVERSITY OF ALMATU. DELPHY WORLDQIDE EXPERTISE FOR FOOD

2021 Within the framework of Kazakh-Dutch Cooperation Tailor made Master Class on fruit growing: APPLES and PEARS. HOSTED BU KAZNAU, AGRICULTURAL UNIVERSITY OF ALMATU. DELPHY WORLDQIDE EXPERTISE FOR FOOD

 2021.  Educational program «Scientific support for the innovative development of fruit and vegetable growing». Course Horticulture. Total credit units 5. HOSTED BU KAZNAU, AGRICULTURAL UNIVERSITY OF ALMATU.

2021 ж. тақырыбы бойынша: ауыл шаруашылығы және безнес: бүгінгі перспективалық бағыттар. Бизнес-жоспарлау негіздері және мемлекеттік қолдау шаралары.   "АГРОКОМП - құндылықтар жасау, орнықты даму және эко-инновациялар тізбегін жетілдіру арқылы Өзбекстан мен Қазақстанда тамақ және ауыл шаруашылығы өнеркәсібі кәсіпорындарының бәсекеге қабілеттілігін арттыру" ЕО қаржыландыратын "Орталық АЗИЯ ИНВЕСТ IV" бағдарламасы

2021 ж. "жеміс өнімдерін отырғызудан үстелге дейін өсірудің тиімді технологиялары"тақырыбы бойынша. "АГРОКОМП-құндылықтар жасау, орнықты даму және эко-инновациялар тізбегін жетілдіру арқылы Өзбекстан мен Қазақстанда тамақ және ауыл шаруашылығы өнеркәсібі кәсіпорындарының бәсекеге қабілеттілігін арттыру" ЕО қаржыландыратын "Орталық АЗИЯ ИНВЕСТ IV" бағдарламасы

2019 ж. Web of Science деректер базасын және қазіргі заманғы ғылымиметрикалық әдістемелерді пайдалану бойынша Семинар. Платформа құралдарының көмегімен жариялау үшін журналды таңдау. Мақаланы жариялау, ғылыми мақалаларды рәсімдеу, зерттеу тақырыбы бойынша дереккөздердің тізімін таңдау үшін журналды таңдау үшін EndNote құралын пайдалану.  CLARIVATE ANALYTICS

 2018ж. тақырыбы бойынша: Web of Science – жетекші ақпараттық платформа. Журналға жариялау үшін мақаланы қалай дайындайды. CLARIVATE ANALYTICS

2019ж. "бақша дақылдарын өсіру, өңдеу және тұқым өсіру технологиясы" тақырыбы бойынша

2019ж. "бақша дақылдарының аурулары мен зиянкестері және олармен күресудің заманауи шаралары" тақырыбы бойынша ҚР ҰКП
2019ж. "тұқымдық мақсатқа қызанақ жинау" тақырыбы бойынша Нұр-сұлтан Қ. 2019ж. ҚР ҰКП

2019ж. "жүзімнің көбеюі және көшеттік материалды өсіру" тақырыбы бойынша 

2018ж. тақырыбы: "Алматы облысында таңқурай өсіру технологиясы" Атамекен ҚР ҰКП, қазақстандық жаңғақтар мен жидектерді өндірушілер мен қайта өңдеушілер

2018ж. "rangeland conservation planing, application, and manitorg for sustained productivity and land integrity" Kazakh National Agrarian University, Almaty, Kazakhstan 

2017. тақырып бойынша: SPRINGER NATURE.

 2017ж. тақырыбы: "психологиялық зерттеудің әдістемесі мен әдістері" Абай атындағы Қазақ ұлттық педагогикалық университеті/ Тарас ШЕВЧЕНКО атындағы Киев ұлттық университеті

2016ж. "институционалдық және мамандандырылған аккредиттеу шеңберінде білім беру ұйымының өзін-өзі бағалауы бойынша есепті дайындау" тақырыбы бойынша білім беру сапасын қамтамасыз ету жөніндегі тәуелсіз қазақстандық агенттік 
 2014 ж. "азық-түлік және шикізат қауіпсіздігі" тақырыбы бойынша Қырғыз мемлекеттік техникалық университеті. И. Раззакова

Білімі

2008 - 2021 Қазақстан инженерлік – технологиялық университеті . 5В080800 Топырақтану және агрохимия.

2012 - 2014 Қазақстан инженерлік – технологиялық университеті. 6M080900 – Жеміс-көкөніс шаруашылығы.

2018 - 2021 Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті. PhD докторант 6M080900 – "Жеміс-көкөніс шаруашылығы".

Ғылыми қызығушылықтары

ГРАНТ. AP08052493 «Технология производства экологически чистой бахчевой продукции (арбуз, дыня) в условиях юго-востока Казахстана». ТОО "Казахский научно-исследовательский институт плодоовощеводства" 2020 - 2022гг.,  исполнитель проекта, на 0,25 ставке.

ПЦФ. BR10765032 Создание сортов и гибридов плодово-ягодных, орехоплодных культур и винограда на основе достижений био и IT-технологий. ТОО "Казахский научно-исследовательский институт плодоовощеводства" 01.01.2021 - 31.12.2023гг.,   исполнитель проекта, на 0,25 ставке.



Жарияланымдар

  1. «Efficiency of application of mineral and organic fertilizers under the culture ofcrop rotation in the irrigation conditions of foothill zone of Almaty regionTukenova, Z.Ashimuly, K.Umbetov, A.Burybaev, U.Zorzhanov, B.International Multidisciplinary Scientific GeoConference Surveying Geology and Mining Ecology Management, SGEM, 2017, 17(32), стр. 193–200
  2. Қазақстанның оңтүстік шығыс өңірінде тау бөктерлік шөлді дала аймағындағы тәлімі жеріне жоңышқаның құнды белгілерін анықтау. Зоржанов Б.Д., Сейдалы  Б.И. Республиканская научно-практическая конференция молодых ученых, студентов Алматы, 2017-С.53-55
  3. Влияние засоленности и приемов окультуривания  залежи на рост и развития культур многолетних трав в сухостепной зоне Восточно – Казахстанской области. Абдыкаримова Н.,  Бурыбаев У.А., Зоржанов Б.Д., Токанова Ж.К. Вестник №1 Агропромышленный комплекс и пищевая промышленность Алматы, 2017 – С. 4-5
  4. Биотехнологический способ консервирования  пивной  дробины. ВелямовМ.Т., Алимкулов Ж.С.,  СарманкуловТ., Зоржанов Б.Д. Сборник научных трудов по материалам международной научно – практической конференции Алматы, 2018-С. 20-22
  5. Дүниежүзілік Сауда Ұйымы  және Қазақстан. Қаржаубаев К.Е., проф., Зоржанов Б.Д., Токанова Ж.К. Вестник № 3 Агропромышленный комплекс и пищевая промышленность Алматы, 2017 – С. 4-5
  6. Көкөніс-бақша дақылдары және картоп өнімдерінің нитраттармен ластану көрсеткіштері бойынша қауіпсіздігі. Рахымжанов Б.Д., Зоржанов Б.Д., Мүсірәлі М.Б. «Инновационные технологии в инженерии»  научно-технической конференции  Алматы, 2019. – с. 55-58
  7. Өсіру жағдайларына байланысты көкөніс-бақша дақылдары және картоп өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігі. Рахымжанов Б.Д., Зоржанов Б.Д., Мүсірәлі М.Б. Жеміс және көкөніс шаруашылығы салаларының қазіргі жағдайы және даму келешегі» Халықаралық ғылыми-техникалық конференция,  Алматы 2020.- б. 361-364.
  8. Влияние биоорганических удобрений на биометрические показатели и биохимический состав плодов арбуза и дыни. Айтбаева А.Т., Абсатарова Д.А., Кошмагамбетова М.Ж., Мамырбеков Ж.Ж. «Пища экология качество» труды XVII международной научно-практической конференции,Новосибирск 2020.- с.24-28.
  9. Биологическая эффективность биологизированных систем защиты бахчевых культур (арбуз, дыня) от вредных объектов. Айтбаева А.Т., Абсатарова Д.А., Зоржанов Б.Д., Кошмагамбетова М.Ж., Балгабаева Р.К. // Сборник материалов Международной научно-практической конференции посвященной 80-летию со дня рождения доктора с.-х. наук, профессора, академика Академии сельскохозяйственных наук Республики Казахстан С.А. Бабаева. – Алматы: 2021.-с.21-25
  10. Айтбаева А.Т., Зоржанов Б.Д., Абсатарова Д.А., Балгабаева Р.К., Рахымжанов Б.С. Қазақстанның оңтүстік-шығысы жағдайында өсімдік өсуін биологиялық үдеткіштердің бақша дақылдарының өсіп-даму үрдістері, биохимиялық құрамы және өнім қалыптастыруына әсері// С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің ғылым жаршысы.  - №2 (109). - Нұр-Сұлтан, 2021.- б. 4-14
  11. А.Т. Айтбаева, Б.Д. Зоржанов, Ж.Ж. Мамырбеков, М.Ж. Қошмағамбетова, А.Н. Жакатаева //Қазақстанның оңтүстік-шығысы жағдайында бақша дақылдары зиянды нысандарына қарсы экологиялық қауіпсіз пестицидтер, биологиялық препараттар мен төзімді сұрыптарды іріктеу және сынау// Хабаршы №1(70)  Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті// Алматы «Қазақ университеті» 2022.- б.56-70
  12. Aitbayeva, A.Zorzhanov, B.Mamyrbekov, Z.Rakhymzhanov, B.Koshmagambetova, M., Comparison of different types of fertilizers on growth, yield and quality properties of watermelon (Citrullus lanatus) in the Southeast of Kazakhstan. Eurasian Journal of Soil Science, 2021, 10(4), стр. 302–307
  13. Aitbayev, T.E.Mamyrbekov, Zh.Zh.Aitbaeva, A.T.Zorzhanov, B.D., The Ecological Variety Testing of Foreign Melon and Watermelon Hybrids in the Climatic Conditions of Southeastern Kazakhstan. IOP Conference Series: Earth and Environmental Sciencethis link is disabled, 2021, 852(1), 012003
Оқылатын пәндер


Өсімдік шаруашылығы

Пәнді игерудің мақсаты студенттерді бір алаңнан максималды өнім алуға мүмкіндік беретін дақылдарды өсірудің ғылыми негізделген технологияларын қолдануға үйрету болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент дағдыларды игереді және ауылшаруашылық өндірісінің негізгі құралы ретінде мәдени өсімдіктердің барлық түрлерін, сорттарын, формалары мен сорттарын зерттеу дағдыларын игереді.

Егіншілік

Топырақ өңдеудің ғылыми принциптерін қалыптастыру және топырақтың қуатты егілетін топырақты қабаттарын құру әдістері, арамшөптердің биологиялық ерекшеліктері және арамшөптерін жіктеу, өрісте арамшөптерді картаға түсіру, далалық ластанудың алдын алу және арамшөптермен күресу туралы білу. Өсімдік ротациясын құрастыру және далалық ластану карталарын құрастыру үшін жіктеу мен негізгі принциптерді басшылыққа алу.

Жер үйлестіру

Ауыл шаруашылық жүйелері, топырақ өңдеу, су, ауа, жылу, азық-түлік режимдері. Арамшөптердің биологиялық ерекшеліктері және жіктелуі. Арамшөпті бақылау шаралары: механикалық, агротехникалық, биологиялық және химиялық.

Көкөніс шаруашылығы

Жеміс және көкөніс дақылдары түрлерінің, сорттарының шығу тегі және шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері туралы жалпы түсінік. Жеміс-көкөніс дақылдарын көбейту, бау-бақша отырғызу және өсіру технологиясы бойынша теориялық және практикалық білім алу.

Агроэкология

Пәнді меңгерудің мақсаты студенттерді экологиялық таным дағдыларын қалыптастыруға, табиғат пен қоғамның тұрақты даму негіздері туралы терең білім алуға, табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану мен қоршаған ортаны қорғаудың заманауи әдістері бойынша теориялық және практикалық білім алуға үйрету болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент ұйымның барлық деңгейлеріндегі организмдердің қоршаған ортамен қарым-қатынасының заңдылықтарын, биосфераның ластануындағы ауыл шаруашылығының рөлін, экологиялық дағдарыстың ерекшеліктерін, қазіргі биосфераны сақтау жолдары мен әдістерін менгереді.

Агрохимия топырақтану негіздерімен

Пәнді игерудің мақсаты студенттердің топырақ құнарлылығы және оның көбеюі туралы білім жүйесін, топырақ құнарлылығы факторларын реттеу әдістерін қалыптастыру, ауыспалы егістерді құрудың ғылыми және практикалық тәсілдерін, арамшөптермен күресу жүйесін, топырақтың түрін және оны ескере отырып, минералды және органикалық тыңайтқыштарды сауатты пайдалану.агроөндірістік бағалау. Пәнді оқу нәтижесінде студент дағдыларды игеріп, заманауи топырақтану мен агрохимияның жетістіктері туралы тұтас түсінік қалыптастырады.

Топырақтың құнарлылығы

Пәнді игерудің мақсаты студенттерді топырақтың органикалық және минералды бөлігінің шығу тегі, құрамы мен қасиеттерін, оның сіңіру қабілетін, қышқылдық негіздерін және тотығу процестерін, экологиялық функцияларды зерттеуге үйрету. Пәнді оқу нәтижесінде студент топырақ құнарлылығының жай-күйін талдау және бағалау, антропогендік ластанған, өнімділігі төмен, мелиорацияланатын, эрозияға ұшыраған, егістік Топырақтардың топырақ құнарлылығын жақсарту бағыттарын анықтау, топырақты қорғау бойынша іс-шаралар мен талаптар кешенін әзірлеу дағдыларын меңгереді.

Ауыл шаруашылық дақылдарының зиянкестері мен аурулары

Пәнді меңгерудің мақсаты білім алушыларда студенттердің жаратылыстану-ғылыми дүниетанымын дамыту және олардың ауыл шаруашылығы дақылдарын зиянкестер мен аурулардан қорғау туралы қазіргі заманғы түсініктерге ие болу, сондай-ақ қалыптасқан құзыреттеріне сәйкес олардың кейінгі кәсіби қызметінде туындайтын міндеттерді шешу кезінде осы білімді қолдану бойынша білім, практикалық дағдылар мен дағдыларды қалыптастыру болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент өсімдік зиянкестері мен қоздырғыштарының биологиялық ерекшеліктерін зерттеп, өсімдіктерді қорғау және оларды нақты ауылшаруашылық проблемаларына қолдану курсы бойынша білім алады. Студент алған білімдерін одан әрі дипломдық жұмысты жазу, ғылыми мақалаларды, баяндамалар мен ғылыми-зерттеу жұмыстарының презентацияларын дайындау кезінде, практикалық және зерттеу қызметінде қолдана алады.

Топырақ картографиясы

Топырақтану, мелиорация, физика, химия, география, биология, экология, топырақ эрозиясы, агрохимия және агрофизика, топырақ ландшафты дизайны, топырақ радиологиясы, топырақты қорғау және топырақтың ұтымды пайдалану саласындағы мәселелерді шешу үшін ақпараттық деңгейді пайдаланушы деңгейінде қолдану мүмкіндігі.

Суғару мелиорациясы

Пәнді игерудің мақсаты білім алушыларда әртүрлі мелиорациялық объектілерді және оларды пайдалану жүйелерін жобалаудың, салудың әдістері мен ерекшеліктері туралы жалпы мәліметтер саласында білім, білік және практикалық дағдыларды қалыптастыру, кез келген аумақтың мелиорациялық жай-күйін, олардың қоршаған ортаға әсерін бағалауды үйрену болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент суару және құрғату желісін, суды таратуды, суару түрлерін анықтауды үйренеді.

Жылыжай көкөніс өнімдері

Пәнді игерудің мақсаты студенттерге көкөніс дақылдарының биологиясының ерекшеліктері, қорғалған топырақтың ұйымдастырушылық-экономикалық ерекшеліктері туралы теориялық білімді және оларды әртүрлі мәдени құрылымдар жағдайында өсіру технологияларын құру және қолдану бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыруға үйрету болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент дағдыларды игеріп, студенттерді ауылшаруашылық саласы ретінде жылыжай шаруашылығында өндірістік және ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындайды.

Жемістер мен көкөністер сапасын сараптау

Пәннің мақсаты студенттерге жеміс-жидек, көкөніс және оларды қайта өңдеу өнімдерін сараптау саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды меңгеруге, тауар қозғалысының барлық кезеңдерінде өнімнің сапасын сақтау және ысырабын азайту мәселелері бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға, өнімді тасымалдау, сақтау және өткізу жағдайларын оңтайландыруға үйрету болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент дағдыларды игереді және өнімнің сапасын қалыптастырады-белгілі бір көрсеткіштермен анықталатын өнімнің тағамдық, тұтынушылық және технологиялық бағасын білдіретін қасиеттер жиынтығын анықтау мүмкіндігін игереді. Өнім сапасының көрсеткіштері республикалық стандарттарға сәйкес меңгереді.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
09:25
10:15
10:20
11:10
11:15
12:05
Плодоводство, Лекции
(Учебный корпус №2, 115 (Т))
Система менеджмента качества в СС, БЖ, Лекции
(Учебный корпус №2, 409 (Б))
12:10
13:00
Ботаника, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
Плодоводство, Лекции
(Учебный корпус №2, 115 (Т))
Система менеджмента качества в СС, БЖ, Лекции
(Учебный корпус №2, 409 (Б))
13:30
14:20
Ботаника, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
14:25
15:15
Агроэкология, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
Тепличное производство овощей, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
Овощеводство, Лекции
(Учебный корпус №2, 406 (Т))
15:20
16:10
Агроэкология, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
Тепличное производство овощей, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
Овощеводство, Лекции
(Учебный корпус №2, 406 (Т))
16:15
17:05
17:10
18:00
18:10
19:00
19:10
20:00
Ашық сабақтар