Басты бет Оқытушылар Әбілда Айдана Сабитқызы

Әбілда Айдана Сабитқызы


Лектор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Техника ғылымдарының магистрі


Кәсіби тәжірибе

Оқытушы
– 2019ж. қыркүйек-2021ж. шілде: М. Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті, "Азық-түлік қауіпсіздігі" кафедрасы, Петропавл қ.
Аға оқытушы
– 2021ж.қазан-2022 ж. Маусым: "М. Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті" КеАҚ, "Азық-түлік қауіпсіздігі" кафедрасы, Петропавл қ.
Лектор
- 2022-қазіргі уақытқа дейін Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті

 

Білімі

2013 - 2017 Алматы технологиялық университеті. "5В072700 - Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" мамандығы бойынша бакалавр дәрежесі.

2017 - 2019 Алматы технологиялық университеті. "6М072700 – Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" мамандығы бойынша техника ғылымдарының магистрі.

Жарияланымдар

  1. Абуова А.Б., Токанова Ж.К., Әбілда А.С., Сабыржанова А.Е., Абдыкулова А., Глютенсіз ұн өндірісі үшін баламалы шикізат көздерін талдау. - Материалы международной научно-практической конференции "Современные тенденции развития химической технологии и инженерии в пищевой и легкой промышленности", Алматы, 2023 г., 227-229 с.
  2. Әбілда А.С., Даулетханкызы А., Садупова Т.Б., «Технология посола цельномышечных продуктов. Созревание мяса»,  Продовольчі ресурси: зб. наук. пр. Ін-т прод. ресурсів НААН. Кіев: ТОВ «БАРМИ», 2019. № 13. - С. 180-189.
  3. Әбілда А.С., Даулетханкызы А., Садупова Т.Б., Определение нормы выходов и биологической ценности отдельных отрубов баранины, "Эволюция науки в современном мире" материалы международной научно-практической конференции. - Петропавловск: СКГУ им. М. Козыбаева, 2019. - С. 3-10
  4. Алимарданова М.К., Шунекеева А., Абилда А.С., Абдрахманова О., «Перспективы развития молочной отрасли Казахстана», Пища. Экология. Качество: труды XV Междунар. науч.- практ. конф. (Краснообск. 27-29 июня 2018 г.). Краснообск. 2018. - М.: Издательство «Перо». 808 с. С. 46-50.
  5. Баязитова К.Н., Әбілда А.С., Сейтқасымова С.Қ., Исследование факторов, влияющих на технологию мягкого сыра из козьего молока, Продовольчі ресурси т. 9 (2021), № 16.
  6. Әбілда А. С., Туменова Г. Т., Жұмахан С. Т., Әпсемет Г. Қ., «Ірімшік өндіру технологиясы», Учебник, Петропавл, СКУ им. М.Козыбаева, 2021 г.,  141 с.
  7. Әбілда А.С., Даулетханкызы А., Садупова Т.Б., «Ет консервілерін өндру технологиясы», Учебно-методические пособия, издательство Калейдоскоп, г. Петропавловск.  Издано, Библиотека СКГУ им. М. Козыбаева. 2019 г. 86 с.
  8. Әбілда А.С., Даулетханкызы А., Садупова Т.Б., «Технология производства колбасных изделий и полуфабрикатов», Учебно-методические пособия, издательство Калейдоскоп, г. Петропавловск.  Издано, Библиотека СКГУ им. М. Козыбаева, 2019 г., 68 с.
  9. Әбілда А.С., Даулетханкызы А., Садупова Т.Б., Иль Е.Н., «Физиология питания», Методические указания к лабораторным занятиям, издательство Калейдоскоп, г. Петропавловск.  Издано, Библиотека СКГУ им. М. Козыбаева, 2020 г., 75 с.
  10. Әбілда А.С., Садупова Т.Б., «Технология приемки и первичной обработки молочного сырья», Методические указания к практическим занятиям, издательство Калейдоскоп, г. Петропавловск.  Издано, Библиотека СКГУ им. М. Козыбаева, 2021г.
  11. Әбілда А.С., Садупова Т.Б., МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ  к лабораторным занятиям по дисциплине «Анализ продуктов питания», г. Петропавловск.  Издано, Библиотека СКГУ им. М. Козыбаева, 2020 г., 81 с.
Оқылатын пәндер


Жеміс шаруашылығы

Пәнді игерудің мақсаты студенттерді жеміс-жидек өнімдерін өндірудің биологиялық және технологиялық негіздері туралы білім мен дағдыларды қалыптастыруға үйрету және жеміс-жидек дақылдарын өсіру мен өсірудің қарқынды технологияларын дамыту дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент жемістер мен жидектер өндірісінің заманауи қарқынды технологияларының теориялық негіздерін, жеміс және жидек өсімдіктерінің өсу, даму және жеміс беру заңдылықтарын, жеміс және жидек өсімдіктерінің биологиялық ерекшеліктері мен морфологиялық белгілерін меңгереді.

Ашыту және шарап жасау технологиясы

Пәнді игерудің мақсаты әр түрлі ашытуды жүзеге асыра алатын микроорганизмдер жасушаларының метаболизмі негізінде әртүрлі өнімдерді, соның ішінде тамақ өнімдерін өндірумен байланысты көптеген мәселелерді зерттеу болып табылады. Материалдарда ашыту өндірісінде қолданылатын негізгі Өсімдік шикізатын егжей-тегжейлі зерттеуге ерекше назар аударылады. Оқыту нәтижесінде студент негізгі ашыту өндірістерінің технологиялық схемаларын әзірлеуге қатысуға, ашыту процестері негізінде биотехнологиялық өндірістерді жетілдіру жолдарын талдауға, өндірісті бақылаудың микробиологиялық және биохимиялық әдістерін орындауға қабілетті болады.

Азық-түлік өнімдерінің технологиясы

Пәннің міндеті - шикізатты ұтымды пайдалану үшін технологияға қажетті білімді беру, жоғары сапалы өнімдерді дайындаудың қалдықсыз және ресурс үнемдейтін технологиясын енгізу. Шикізаттың технологиялық қасиеттері, оның химиялық құрамы және тағам дайындау процесінде өнімнің жаңа қасиеттерінің қалыптасуы арасындағы қарым-қатынасты көруге үйретіңіз.

Ет және сүт өнімдерінің технологиясы

Пән нормативтік-техникалық құжаттарды, ет және ет өнімдерін қайта өңдеу кезіндегі ветеринариялық нормалар мен ережелерді, өнім ассортиментін, ет өнімдерін жіктеу және өндіру технологиясын, сондай-ақ сүт және қышқыл сүт өнімдерін өндіру технологиясын, технологиялық режимдер мен параметрлерді және т.б. зерделейді.

Тамақ өндірісінің үдірістері мен аппараттары

Пән теорияны, технологиялық процестердің ағымының жалпы заңдылықтарын, тамақ және қайта өңдеу саласындағы процестерді жіктеуді, сонымен қатар процестер мен аппараттарды модельдеуді, ұқсастықтың негізгі теорияларын, Гидромеханикалық процестерді, жылу процестерін, масса алмасу процестерін, дәстүрлі емес процестер мен тамақ және қайта өңдеу салаларының аппараттарын зерттейді.

Тамақ өнімдерін қалыптау және қысыммен өңдеуге арналған жабдықтар

Пәннің мақсаты-әр түрлі тамақ өндірісі мен шикізатты, жартылай фабрикаттарды қалыптау арқылы механикалық өңдеуге арналған технологиялық жабдықтардың негізгі түрлерін зерттеу, құрылымдық схемаларды зерттеу. Пәнді оқу нәтижесінде студент құрылғы мен пайдаланудың негізгі ерекшеліктері, негізгі технологиялық және құрылымдық параметрлерді есептеу әдістері туралы білімді меңгереді; қалыптау жабдықтары мен әдістерін қолдана алады; ет өнімдерін, нан-тоқаш және макарон өнімдерін қалыптау технологиясының негіздері; сапаны қамтамасыз етудегі шикізатты өңдеудің технологиялық параметрлерінің мәні. Студент алған білімдерін болашақта тамақ өндірісінің жабдықтарын жобалау кезінде қолдана алады.

Топырақ картографиясы

Топырақтану, мелиорация, физика, химия, география, биология, экология, топырақ эрозиясы, агрохимия және агрофизика, топырақ ландшафты дизайны, топырақ радиологиясы, топырақты қорғау және топырақтың ұтымды пайдалану саласындағы мәселелерді шешу үшін ақпараттық деңгейді пайдаланушы деңгейінде қолдану мүмкіндігі.

Астықты кептіру және сақтау технологиясы

Пән астық массасы мен оның компоненттерінің құрамы мен қасиеттерін, заманауи технологияларды, Астықты кептіру және сақтау тәсілдері мен режимдерін зерттейді. Пәнді оқу нәтижесінде студент Астықты кептіру және сақтау процесінде астықтың қасиеттері мен сапасының өзгеру сипатын бағалауды үйренеді.

Сабақ кестесі

Ашық сабақтар