Басты бет Оқытушылар Джумабекова Гульзира Шабаевна

Джумабекова Гульзира Шабаевна


Лектор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Техника ғылымдарының магистрі


Кәсіби тәжірибе

27.08.2017- 26.08.2022 «Алматы технологиялық университеті» АҚ

Лауазымы: «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасы» кафедрасының оқытушысы

09.01.2022 – қазіргі уақытқа дейін «Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті» ЖШС

Лауазымы: «Тамақ өндірісінің технологиясы және технологиясы» кафедрасының лекторы

Білімі

2009 - 2013 Алматы технологиялық университеті. 050727-Азық-түлік өнімдерінің технологиясы.

2015 - 2017 Алматы технологиялық университеті. 6М073200-Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша).

2018 - 2021 Алматы технологиялық университеті. 6D073500- Тағам қауіпсіздігі.

Ғылыми қызығушылықтары

Бастамашыл ҒЗЖ: Жануарлар шикізаты өнімдеріндегі қауіпсіздік пен сапаны және қадағалау жүйесін зерттеу, талдау



Жарияланымдар

1

«Тұшпараны тұтынуда туындайтын қауіпсіздік қатерлерін бағалау»

Печатный

ІІІ Халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция «Membership in the WTO: Prospects of Scientific Researches and International Technology Market»,17-19 қазан, 2018 жыл, Иордания, Амман қ. – Б.250-253.

2

«Совершенствование системы управления безопасностью мясных продуктов»

Печатный

Халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция «Тағам, жеңіл өнеркәсіптері мен қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы», 25-26 қазан, 2018 жыл, АТУ, ҚР, Алматы қ. – Б.18-19.

3

«HACCP жүйесі  енгізілген  ет  және ет өнімдерін өндіретін кәсіпорындарда жартылай ысталған шұжық өнімдерінің сапасын зерттеу»

Печатный

Алматы технологиялық университетінің Хабаршысы, ҚР, Алматы қ. №1(122), 2019ж. – Б.16-20.

4

«Исследование безопасности полукопченых колбасных изделий по микробиологическим показателям».

Печатный

Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік университетінің хабаршысы, ҚР, Семей қ. №2 (86), 2019ж. – Б.60-63.

5

«Methods of quality system in the production of semi-smoked sausage»

Печатный

Халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция «Тағам, жеңіл өнеркәсіптері мен қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы», 24-25 қазан, 2019 жыл, АТУ, ҚР, Алматы қ. – Б.104-105

6

«Управление качеством и безопасностью пищевой промышленности»

Печатный

VХалықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция «Наука и образование в современном мире: Вызовы XXI века», 10-12 желтоқсан 2020 жыл. ҚР, Нұр-Сұлтан. -Б.32-33

7

«Международные стандарты качества и безопасности пищевых продуктов для казахстанских производителей»

Печатный

VII InternationalScientific-Practical Conference "Innovation Management andTechnology in the Era of Globalization", 8-10 қаңтар, 2020 жыл. Лондон, Ұлыбритания. – Б. 285-287

8

«Analysis of technological risks in the production of semi-smoked sausages»

Печатный

Механика және технологиялар ғылыми журнал «М.Х. Дулати атындағы  Тараз Өңірлік Университеті», №3, 2020, ҚР, Тараз қ. - Б. 118-123

Оқылатын пәндер


Азық-түлік және ауыл шаруашылығы өнімдерінің тауартануы

Пәннің мақсаты-тамақ және ауылшаруашылық өнімдерін жіктеуге үйрету, олардың түрлерін, пайдалы қасиеттері мен сапасын бақылау. Тауарлардың тұтынушылық құндылығын зерттеу. Тауартану негіздері: Негізгі ұғымдар, мақсаттар, міндеттер, қағидаттар, функциялар, әдістер, негіз қалаушы тауартану сипаттамалары мен факторлары, тауар шығынының түрлері, олардың пайда болу себептері мен есептен шығару тәртібі, ассортименттің сыныптамасы, біртекті топтардағы азық-түлік және азық-түлік емес тауарлардың тауартану сипаттамалары, олардың сапасын бағалау, таңбалау, тасымалдау және сақтау шарттары мен мерзімдері. Оқу нәтижесінде студент өнімді сақтау және тасымалдау режимдеріндегі өзгерістерге ұшыраған өнімдерге зертханалық талдау жасай алады.

Сынақ, бақылау және қауіпсіздік өнімдері

Пәннің мақсаты-өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету, бақылау және тестілеу негіздеріне оқыту. Сынақтар мен бақылаудың міндеттері мен түрлерін зерделеу, сертификаттық сынақтар. Өлшеу құралдарын сынау. Сынау жабдықтары. Сынақтарды дайындау және жүргізу, сынақтардың бірлігін қамтамасыз етуге қойылатын талаптардың жалпы ережелері. Механикалық әсер ету сынақтары. Климаттық әсер ету сынақтары, сенімділік сынақтары: жоспарлау, жүргізу және сынақ нәтижелерін талдауға өңдеу: сынақтарды техникалық қамтамасыз ету. Пәнді оқу нәтижесінде студент өнімдегі адам өміріне қауіпті заттардың құрамына сынақ зертханаларында өнім сынамасын жүргізу арқылы өнімнің сапалық көрсеткіштеріне талдау жасай алады.

Тағамдық химия

Пәннің мақсаты студенттердің тамақ шикізатының, тамақ өнімдерінің химиялық құрамы, Шикізатты дайын өнімге өңдеу кезінде жүретін химиялық процестердің жалпы заңдылықтары туралы теориялық білімдерін қалыптастыру болып табылады. Оқу нәтижесінде студент пайдалы тамақ өнімдерін жасауға қатысуға, тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерін өңдеу мен сақтаудың әртүрлі түрлері кезінде негізгі тамақ заттарының (нутриенттердің) физикалық-химиялық және биохимиялық өзгерістерін талдауға, тағамдық қоспалар және олардың нысаналы мақсаттағы тамақ өнімдерін өндіру кезіндегі мәндері бойынша ұсынымдар беруге қабілетті болады.

Стандарттау және техникалық өлшеу

Пәннің мақсаты стандарттаудың, метрологияның дамуын, олардың өнім сапасын арттырудағы рөлін, сапаны бақылауды зерттейді, сондай-ақ студенттердің технологиялық процесс пен өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудегі стандарттаудың және техникалық өлшеудің рөлін түсінуін қалыптастыру болып табылады.

Кеден ісі

Пәннің мақсаты-кедендік бақылауды ұйымдастыру және жүзеге асыру принциптерін оқыту. Кедендік құқық мәселелерінің ерекшелігі туралы идеяны зерттеу. Тауарларды шығарғаннан кейін кедендік бақылау жүйесінің жұмыс істеу ерекшеліктері туралы тұтас түсінікті қалыптастыру, кеден заңнамасы мәселелері бойынша қажетті теориялық және әдіснамалық білім, тексеру іс-шараларын ұйымдастыру және жүргізу, одаққа мүше мемлекеттердің қатысушыларының қаржылық-шаруашылық қызметін бухгалтерлік есепке алу және талдау дағдыларын алу. Оқыту нәтижесінде студент Одаққа мүше мемлекеттер арасында жеткізілетін өнімге қауіпсіздіктің техникалық регламенттерімен, Кеден одағында жұмыс істеу кезінде ЕАЭО-да тауарлардың, көрсетілетін қызметтердің, капиталдың және жұмыс күшінің еркін қозғалысын регламенттейтін нормативтік құжаттармен жұмыс жүргізе алады.

Сертификаттау СМ

Пәннің мақсаты халықаралық сауда мен шет елдермен ынтымақтастықты дамыту, халықаралық стандарттардың талаптарына сәйкес өнімді сертификаттауды жүргізу тәртібін зерделеу болып табылады. Менеджмент жүйесінің халықаралық стандарттарын; стандарттар құрылымын, ISO шығу тарихын, өтпелі кезеңдерді; көшбасшылық пен бейілділікті, үдерістік тәсілді, ұйым білімін, жақсартуларды зерттеу. Оқу нәтижесінде студент менеджмент жүйелеріне аудит жүргізуге және сертификаттау органдарына, өнімдерге, процестер мен қызметтерге қойылатын талаптарды анықтауға, стандартты талаптарға сәйкестігін тексеруге қатыса алады.

Сертификация

Пәннің мақсаты-сертификаттау негіздерін зерттеу. Кәсіпорында қолданылатын нормативтік құжаттарды, олардың мақсатын, кәсіпорынның өзінің құжаттар базасын құрудағы мүмкіндіктерін, сондай-ақ шығарылатын өнімнің сапасын Растауды, оның қауіпсіздігін қамтамасыз етуді және практикалық стандарттау мен сертификаттау саласында білім, білік пен дағдыларды қалыптастыруды зерттеу. Негізгі ұғымдар, сапа көрсеткіштерінің кәсіби элементтері және оларды бағалау әдістері, сертификаттау жүйелері мен схемалары. Студент сертификаттау жүргізудің мақсаттарына, қағидаттарына, құрылымы мен қағидаларына сәйкес өнімнің, көрсетілетін қызметтің және сапа жүйесінің ҚР стандарттары бойынша сәйкестігін анықтау бойынша жұмысқа қатысатын болады.

Өнім сертификациясы және қауіпсіздік негіздері

Пәннің мақсаты өнімді сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдарды, ұйымдастырушылық және әдістемелік негіздерді, өнімді сертификаттау жөніндегі барлық заңнамалық және құқықтық актілерді зерделеу болып табылады. Қазақстан Республикасында сертификаттаудың принциптері мен ережелерін, сертификаттауды қолдану саласын, өсімдік шаруашылығы және мал шаруашылығы өнімдерінің сәйкестігін растауды жүргізу схемаларын, ережелері мен тәртібін, өнімді сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз етуді, өсімдік шаруашылығы мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу кәсіпорындарында сапа жүйелерінің сәйкестігін растау ережелері мен тәртібін зерделеу. Қызметтерді сертификаттау. Сертификаттау түрлері. Растау белгілері. Міндетті және ерікті сертификаттау. Оқу нәтижесінде студент ҚР СТ 3.4 стандарттарының нормаларын практикада қолдануға, Техникалық реттеу саласындағы ҚР Заңдарының талаптарын, техникалық регламенттердің ережелерін сақтауға қабілетті болады.

Стандарттар мен нормативтік құжаттарды әзірлеу технологиясы

Пәннің мақсаты стандарттау теориясының негіздерін зерделеу, стандарттау бойынша нормативтік құжаттар мен НҚ санаттарын, ҚР стандарттарының әзірлеу сатылары мен түрлерін меңгеру болып табылады. Нормативтік құжаттаманың құрылымын зерттеу, ұлттық стандарттарды әзірлеу және үйлестіру, ТР, стандарттардың құрылымдық элементтерін қолдану. Нормативтік құжаттарды әзірлеу кезеңдері, нормативтік құжаттардың түрлері мен санаттары және олардың мазмұны, нормативтік және техникалық құжаттаманы әзірлеудің негізгі қағидаттары мен процесі, сондай-ақ тамақ өнімдеріне арналған нормативтік, техникалық құжаттаманы әзірлеудің базалық дағдыларын игеру. Оқу нәтижесінде студент өнімге арналған стандарттарды әзірлеуге қатыса алады, ҚР заңдарын, ҚР мемлекетінің нормативтік-құқықтық актілерін пайдалана алады, Техникалық реттеу жүйесі субъектілеріндегі нормативтік құжаттардың рөлін анықтай алады.

Метрология

Пәннің мақсаты метрологиялық қызметтің заңнамалық негіздерін, халықаралық сауда-экономикалық және ғылыми-техникалық қатынастарда өлшем бірлігіне қол жеткізудің рөлі мен маңызын зерделеу болып табылады. Өлшеудің талап етілетін дәлдігіне қол жеткізу тәсілдері туралы, шет елдерде метрология жөніндегі қызметті ұйымдастыру туралы елдегі және шет елдердегі Метрологияның қазіргі жай-күйін зерделеу. Метрологияның теориялық, ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері, өлшем бірлігін қамтамасыз етудің құқықтық негіздері. Нәтижесінде студент өлшем бірлігін қамтамасыз етудің мемлекеттік жүйесінің стандарттарын, калибрлеу жүйесін, метрологиялық аттестаттауды өткізу тәртібін әзірлеуге қатысады.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
Испытание, контроль и безопасность продукции, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
Пищевая химия, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
09:25
10:15
Испытание, контроль и безопасность продукции, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
Пищевая химия, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
10:20
11:10
Испытание, контроль и безопасность продукции, Практики
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
Сертификация, Лекции
(Учебный корпус №2, 406 (Т))
11:15
12:05
Технология разработки стандартов и нормативных документации, Лекции
(Учебный корпус №2, 410 (Т))
Сертификация, Практики
(Учебный корпус №2, 406 (Т))
12:10
13:00
Технология разработки стандартов и нормативных документации, Лекции
(Учебный корпус №2, 410 (Т))
Товароведение продовольственных и с/х продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 302 (И))
13:30
14:20
Технология разработки стандартов и нормативных документации, Практики
(Учебный корпус №2, 410 (Т))
Товароведение продовольственных и с/х продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 406 (Т))
14:25
15:15
Товароведение продовольственных и с/х продуктов, Практики
(Учебный корпус №2, 111 (Т))
Метрология, Лекции
(Учебный корпус №2, 406 (Т))
15:20
16:10
Основы сертификации и безопасности продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 111 (Т))
Метрология, Лекции
(Учебный корпус №2, 406 (Т))
Товароведение продовольственных и с/х продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 410 (Т))
16:15
17:05
Основы сертификации и безопасности продуктов, Практики
(Учебный корпус №2, 111 (Т))
Товароведение продовольственных и с/х продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 410 (Т))
17:10
18:00
Основы сертификации и безопасности продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 111 (Т))
Товароведение продовольственных и с/х продуктов, Практики
(онлайн занятие)
18:10
19:00
19:10
20:00
Ашық сабақтар