Басты бет Оқытушылар Таутаева Асель Талгатовна

Таутаева Асель Талгатовна


Оқытушы
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Техника ғылымдарының магистрі


Кәсіби тәжірибе

Мамыр 2018-тамыз 2019: "Бахус" АҚ кәсіпорны, коньяк өндірісін өңдеуші;

Қыркүйек 2019-қазіргі уақытқа дейін: "АТУ" АҚ жанындағы ОЭК, арнайы пәндер оқытушысы;

Қыркүйек 2022 - қазіргі уақытқа дейін: МИТУ университеті, маман / оқытушы

Білімі

2014 - 2018 Алматы Технологиялық Университеті. Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы.

2020 - 2022 Алматы Технологиялық Университеті. Азық-түлік қауіпсіздігі.

Ғылыми қызығушылықтары

Био және 1Т технологияларының жетістіктері негізінде жеміс-жидек, жаңғақ дақылдары мен жүзімнің сорттары мен будандарын құру



Жарияланымдар

1. Құрамында пектин бар өнімдерді жасау үшін өсімдік шикізатының сапасын бақылау, scientific HORIZON in the CONTEXT of SOCIAL crises 7 th International Scientific and Practical Conference№ 41 | / Токио, Жапония, 6-8.02.2021, Б. 1003-1006;
2. Алынған табиғи пектин бар шырындардың органолептикалық сапа көрсеткіштерін бағалау, жас ғалымдардың " ғылым. Білім. Жастар " Алматы қ., АТУ, 2021 жылғы 22 Сәуір, 8-10 ББ;
3. Қарақат пен ежемалин сығындылары қосылған табиғи шырын негізінде функционалдық мақсаттағы сусын әзірлеу, XII жаһандық ғылым Халықаралық ғылыми-практикалық журналы, Нұр-сұлтан Қ., 2021ж., 23-28 б;
4. Құрамында пектин бар өнімдерді жасау үшін өсімдік шикізатының сапасына Мониторинг, ТМД елдерінің "үздік жас ғалым-2021" III Халықаралық кітап басылымы, Нұр-сұлтан Қ., 2021ж., 24-26 ББ;
5. Apple varieties for pectin production Research of pectin production, "ғылым. Білім. Жастар", 2022 жылғы 21-22 сәуір, Алматы, 14-16 ББ;
6. Пайдалы модельге Патент:"құрамында пектин бар шикізаттан шырын алу тәсілі".
7. Пектин өндірісіндегі сапа менеджменті жүйесінің элементтерін дамыту, "соңғы теориялар мен әдістерді оқыту негіздері" ғылыми-практикалық конференциясының материалдары, 07-10 Наурыз 2023 ж., Бостон, АҚШ

Оқылатын пәндер


Өсімдік шаруашылығы

Пәнді игерудің мақсаты студенттерді бір алаңнан максималды өнім алуға мүмкіндік беретін дақылдарды өсірудің ғылыми негізделген технологияларын қолдануға үйрету болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент дағдыларды игереді және ауылшаруашылық өндірісінің негізгі құралы ретінде мәдени өсімдіктердің барлық түрлерін, сорттарын, формалары мен сорттарын зерттеу дағдыларын игереді.

Егіншілік

Топырақ өңдеудің ғылыми принциптерін қалыптастыру және топырақтың қуатты егілетін топырақты қабаттарын құру әдістері, арамшөптердің биологиялық ерекшеліктері және арамшөптерін жіктеу, өрісте арамшөптерді картаға түсіру, далалық ластанудың алдын алу және арамшөптермен күресу туралы білу. Өсімдік ротациясын құрастыру және далалық ластану карталарын құрастыру үшін жіктеу мен негізгі принциптерді басшылыққа алу.

Жеміс шаруашылығы

Пәнді игерудің мақсаты студенттерді жеміс-жидек өнімдерін өндірудің биологиялық және технологиялық негіздері туралы білім мен дағдыларды қалыптастыруға үйрету және жеміс-жидек дақылдарын өсіру мен өсірудің қарқынды технологияларын дамыту дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент жемістер мен жидектер өндірісінің заманауи қарқынды технологияларының теориялық негіздерін, жеміс және жидек өсімдіктерінің өсу, даму және жеміс беру заңдылықтарын, жеміс және жидек өсімдіктерінің биологиялық ерекшеліктері мен морфологиялық белгілерін меңгереді.

Көкөніс шаруашылығы

Жеміс және көкөніс дақылдары түрлерінің, сорттарының шығу тегі және шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері туралы жалпы түсінік. Жеміс-көкөніс дақылдарын көбейту, бау-бақша отырғызу және өсіру технологиясы бойынша теориялық және практикалық білім алу.

Жүзім шаруашылығы

Пәнді оқытудың мақсаты өндірістік-технологиялық кәсіби қызмет үшін жүзім шаруашылығы саласында теориялық және практикалық білімді игеру және дағдыларды игеру болып табылады. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент егу материалын дайындау, жүзім сорттарын кесу, жүзімге күтім жасау дағдылары мен әдістерін, жүзімдіктің аумағын ұйымдастыру дағдыларын, кәсіби қызмет үшін қажетті ұғымдық аппаратты меңгереді.

Жеміс шаруашылығы

Пән жеміс шаруашылығы өнімдерін өндірудің биологиялық және технологиялық негіздері бойынша білім мен дағдыларды қалыптастырады және жеміс-жидек дақылдарын көбейту мен өсірудің қарқынды технологияларын әзірлеу дағдыларын қалыптастырады. Сонымен қатар пән жеміс-жидек өндірісінің заманауи қарқынды технологияларының теориялық негіздерін, жеміс-жидек өсімдіктерінің өсу, даму және жеміс беру заңдылықтарын, жеміс-жидек өсімдіктерінің биологиялық ерекшеліктері мен морфологиялық белгілерін зерттейді.

Азық-түлік және ауыл шаруашылығы өнімдерін технохимиялық бақылау

Пәннің мақсаты-тамақ және ауылшаруашылық өнімдерін технохимиялық бақылауға үйрету. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістерін зерттеу (рефрактометрия, хроматография, фотоколориметр, спектрлік талдау). Кіру, операциялық және қабылдауды бақылау қызметтері. Құрғақ заттарды, ылғалдылықты, ақуыздарды, майларды, көмірсуларды, спиртті, күлді, минералды қоспалар мен хлоридтерді, қышқылдықты, Ұшпа қышқылдарды, сілтілікті, дәрумендерді анықтау. Шикізатты салудың дұрыстығын анықтау, Тамақ өнімдерін бақылау. Технохимиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру. Оқыту нәтижесінде студент дайын өнімнің сапасын анықтау, өнімге технохимиялық бақылау жүргізу, Ауыл шаруашылығы шикізаты мен дайын тамақ өнімдерінің сапалық көрсеткіштерін зерттеу бойынша өнімге эксперименттік талдау жүргізе алады.

Азық-түлік және ауыл шаруашылығы өнімдерінің тауартануы

Пәннің мақсаты-тамақ және ауылшаруашылық өнімдерін жіктеуге үйрету, олардың түрлерін, пайдалы қасиеттері мен сапасын бақылау. Тауарлардың тұтынушылық құндылығын зерттеу. Тауартану негіздері: Негізгі ұғымдар, мақсаттар, міндеттер, қағидаттар, функциялар, әдістер, негіз қалаушы тауартану сипаттамалары мен факторлары, тауар шығынының түрлері, олардың пайда болу себептері мен есептен шығару тәртібі, ассортименттің сыныптамасы, біртекті топтардағы азық-түлік және азық-түлік емес тауарлардың тауартану сипаттамалары, олардың сапасын бағалау, таңбалау, тасымалдау және сақтау шарттары мен мерзімдері. Оқу нәтижесінде студент өнімді сақтау және тасымалдау режимдеріндегі өзгерістерге ұшыраған өнімдерге зертханалық талдау жасай алады.

Ашыту және шарап жасау технологиясы

Пәнді игерудің мақсаты әр түрлі ашытуды жүзеге асыра алатын микроорганизмдер жасушаларының метаболизмі негізінде әртүрлі өнімдерді, соның ішінде тамақ өнімдерін өндірумен байланысты көптеген мәселелерді зерттеу болып табылады. Материалдарда ашыту өндірісінде қолданылатын негізгі Өсімдік шикізатын егжей-тегжейлі зерттеуге ерекше назар аударылады. Оқыту нәтижесінде студент негізгі ашыту өндірістерінің технологиялық схемаларын әзірлеуге қатысуға, ашыту процестері негізінде биотехнологиялық өндірістерді жетілдіру жолдарын талдауға, өндірісті бақылаудың микробиологиялық және биохимиялық әдістерін орындауға қабілетті болады.

Азық-түлік өнімдерінің технологиясы

Пәннің міндеті - шикізатты ұтымды пайдалану үшін технологияға қажетті білімді беру, жоғары сапалы өнімдерді дайындаудың қалдықсыз және ресурс үнемдейтін технологиясын енгізу. Шикізаттың технологиялық қасиеттері, оның химиялық құрамы және тағам дайындау процесінде өнімнің жаңа қасиеттерінің қалыптасуы арасындағы қарым-қатынасты көруге үйретіңіз.

Материалтану және жаңа материалдар технологиясы

Пәннің мақсаты студентте металдар мен металл емес материалдардың құрылымы, физикалық, механикалық, химиялық және технологиялық қасиеттері туралы теориялық білімді қалыптастыру болып табылады. Материалдың негізгі түрлерін зерттеу. Материалдардың физика-химиялық қасиеттері. Өнімді өндіру үшін пайдаланылатын жаңа материалдар. Оқу нәтижесінде студент қайта өңдеу өнеркәсібінде материалдарды термиялық және химиялық-термиялық өңдеудің заманауи әдістерін қолдана алады.

Жемістер мен көкөністерді сақтау және өңдеу технологиясы

көкөністерді, жемістер мен жидектерді қайта өңдеу негіздері; жеміс-көкөніс өнімдерін консервілеудің жалпы принциптері; жемістер мен көкөністерді қайта өңдеу негіздері; қантпен консервілеу; микробиологиялық Е консервілеу әдістері; кептіру; тез мұздату арқылы консервілеу; жемістер мен көкөністерді қайта өңдеудің химиялық әдістері; сақтаудың теориялық негіздері; жемістер мен көкөністерді сақтау әдістері; жемістер мен көкөністерді сақтау технологиялары; жеміс дақылдарын сақтау; көкөніс дақылдарын сақтау.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
09:25
10:15
10:20
11:10
Пищевая химия, Практики
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
Технология хлеба, макаронных и кондитерских изделий, Практики
(Учебный корпус №2, 111 (Т))
Технология бродильных производств и виноделие, Практики
(Учебный корпус №2, 410 (Т))
11:15
12:05
Технология сушки и хранения зерна, Практики
(Учебный корпус №2, 412 (Т))
12:10
13:00
13:30
14:20
Процессы и аппараты пищевых производств, Практики
(Учебный корпус №2, 415 (С))
Технология бродильных производств и виноделие, Практики
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
14:25
15:15
Технология сушки и хранения зерна, Практики
(Учебный корпус №2, 412 (Т))
15:20
16:10
16:15
17:05
Специальные технологии перерабатывающих производств, Практики
(онлайн занятие)
Специальные технологии перерабатывающих производств, Практики
(Учебный корпус №1, 45 (И))
17:10
18:00
18:10
19:00
19:10
20:00
Ашық сабақтар