Басты бет Оқытушылар Алимкулов Жексенкул Сарманкулович

Алимкулов Жексенкул Сарманкулович


Профессор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Техника ғылымдарының докторы


Кәсіби тәжірибе

- 2021 жылдың 3 қыркүйегінен бастап "қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ҚазҒЗИ"ЖШС-нің бас ғылыми қызметкері.
- 2011 жылдан 2018 жылға дейін "қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ҚазҒЗИ"ЖШС Бас директоры.
- 2010 жылдан бастап қазіргі уақытқа дейін Қазақстан инженерлік-технологиялық университеті, "технология, жабдық және стандарттау"кафедрасының профессоры.
29.06.2013 Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы ғылымдары академиясының академигі
25.11.2013 Моңғолия Ұлттық Ғылым академиясының академигі


БІЛІКТІЛІКТІ АРТТЫРУ
XIV Халықаралық ғылыми-практикалық конференция "ХХІ ғасырдың ғылыми перспективалары. Жаңа ғасырдың жетістіктері мен болашағы", Ресей, Новосибирск қаласы. 14-15.08.2015

Білімі

- Мәскеу мемлекеттік Тамақ өндірісі университеті. Техника ғылымдарының кандидаты.

- 1972 Жамбыл технологиялық институты. Инженер-технолог.

2010 - 2011 Алматы технологиялық университеті. Техника ғылымдарының докторы.

Ғылыми қызығушылықтары

1) "Майлы дақылдарды өндіру және қайта өңдеу қалдықтарының негізінде жаңа өнімдер, қоспалар, концентраттар құру" ҒЗЖ.
2) "Қойларды тамақтандыруда энергетикалық азықтандыру мен минералды қоспалардың тиімділігін зерттеу"ҒЗЖ.
3) "Ауыл шаруашылығы және өнімсіз жануарлар мен құстарға арналған құрама жем өндірудің отандық технологияларын әзірлеу" ҒЗЖ.



Жарияланымдар

1. "Ауыл шаруашылығы жануарларына арналған емдік-профилактикалық әсері бар жемшөп қоспасының ғылыми негізделген рецептурасын әзірлеу". Ж. С. Әлімқұлов., Велямов М. Т., И. Ю. Потороко., К. Н. Фазылова., Шаулиева К., М. Ж. Бектұрсынова. Вестник. Оңтүстік Орал мемлекеттік университеті. Челябинск Қ., Ресей. 2020, 8-том, №2.
2. "Азықтық байыту концентраты негізінде құрама жем өндіру кезінде шикізатты ұсақтаудың оңтайландырылған математикалық модельдері". Ж. С. Әлімқұлов., Велямов М. Т., К. Н. Фазылова., Шаулиева К., М. Ж. Бектұрсынова. 2020, 8-том, №2.
3. "Құрамында пробиотикалық әсері бар азықтық байыту концентраты бар құрама жемді пайдалану тиімділігі". Ж. С. Әлімқұлов., Велямов М. Т., И. Ю. Потороко., Сарманқұлов Т., Шаулиева К., М. Ж. Бектұрсынова. ЮУрГУ Хабаршысы. "Тамақ және биотехнология" сериясы. 2020, 8-том, №3.
4. "Қойға арналған құрама жемде жеміс-жидек шикізатын қайта өңдеудің жанама өнімдері". Ж. С. Әлімқұлов., Сарманқұлов Т., К. Н. Фазылова., М. Ж. Бектұрсынова. "Құрама Жем" Журналы. ж. Мәскеу. 2020. №5.
5. "Нан пісіру өнеркәсібінде майлы дақылдарды қайта өңдеу өнімдерін қолдану ерекшеліктері". Ж. С. Әлімқұлов, г.Е. Жұмалиева, У. Ж. Сапарова, А. А. Амантаева, к. т. Шаулиева Журнал, "ҚР Ұлттық Инженерлік академиясының жаршысы" №2, 2019ж.
6. "Ірі қара малды бордақылауда азықтандыру үшін майлы дақылдарды өндіру және қайта өңдеу қалдықтарының негізінде азықтық байыту концентраттарының рецептерін әзірлеу". Ж. С. Әлімқұлов, Г. Е. Жұмалиева, У. Ж. Сапарова, А. А. Амантаева,
Шаулиева к.т., Сарманқұлов Т. М. Журнал, "ҚР Ұлттық Инженерлік академиясының жаршысы" №2, 2019ж.
7. "Фаринограф жүйесін қолдана отырып, майлы дақылдарды қайта өңдеу қалдықтарын қолдана отырып ұнның қасиеттерін бағалау "Жумалиева г.Е., Алимкулов ж. С., Шаулиева к. т." зерттеулер, нәтижелер " журналы, ҚазҰАУ. №4, 2019 ж.

Оқылатын пәндер


Астықты сақтау және ұн тарту өндірісі технологиясы/

Пән студенттердің ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтау мен қайта өңдеудің заманауи технологияларын қолдану саласындағы практикалық міндеттерді тиімді шешуге қабілетті, сондай-ақ тұлғаның одан әрі дамуына ықпал ететін білім алушыны одан әрі даярлау үшін қажетті іргелі білім жүйесін қалыптастырады.

Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы Менеджмент және сервис

Оқу пәнінің мақсаты білім алушыларда тамақтандыру кәсіпорындарының менеджменті саласында білім, Дағдылар мен құзыреттерді қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы ұйымдастырушылық қатынастарды талдауға және құрастыруға, ұжымның жұмысын ұйымдастыруға, кәсіпорын персоналын басқаруда көшбасшылық қасиеттерді көрсетуге, тамақтану индустриясы мен қонақжайлылық кәсіпорнының жұмыс істеу тиімділігін арттыруға қабілетті болады.

Жарма, крахмал-патока және құрамажем өндірісі технологиясы

Пән Жарма, крахмал-сірне және құрама жем өндірісі технологиясы бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруды зерделейді. Сондай-ақ, ұн, жарма өндіруге арналған шикізат ретінде астықтың қасиеттері. Астықтың жалпы құрылымының технологиялық маңызы. Қабықтар мен алейрон қабаты құрылымының технологиялық мәні. Бидай дәнінің эндосперм микроқұрылымы ерекшеліктерінің оның технологиялық қасиеттеріне әсері. Астықтың физика-химиялық қасиеттері.Дәннің, ұнның, құрама жемнің биохимиялық қасиеттері. Астықтың құрылымдық-механикалық қасиеттері. Астықтың жылуфизикалық қасиеттері. Астықтың технологиялық қасиеттері.

Өңдеуші өнеркәсіп өндірісі үшін шағын кәсіпорындар

Шағын кәсіпорынның қазіргі жағдайы мен даму перспективалары: нан, макарон және кондитерлік өндірістер. Кәсіпорындардың жіктелуі және түрлері. Нан, макарон және кондитер өнімдерін өндіруге арналған заманауи автоматтандырылған өндірістік желілер.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
09:25
10:15
10:20
11:10
11:15
12:05
12:10
13:00
13:30
14:20
14:25
15:15
Современные технологии послеуборочной обработки и хранения зерна, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
15:20
16:10
Современные технологии послеуборочной обработки и хранения зерна, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
16:15
17:05
Современные технологии послеуборочной обработки и хранения зерна, Практики
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
17:10
18:00
Инновационные технологии хранения и переработки пищевой продукции, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
18:10
19:00
Инновационные технологии хранения и переработки пищевой продукции, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
19:10
20:00
Инновационные технологии хранения и переработки пищевой продукции, Практики
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
Ашық сабақтар