Басты бет Оқытушылар Каржаубаев Каналбек Елеусизович

Каржаубаев Каналбек Елеусизович


Қауымдастырылған профессор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Ауыл-шаруашылығы ғылымдарының кандидаты


Кәсіби тәжірибе

- 1963-1965 жылдары Целиноград элеваторы директорының сапа жөніндегі орынбасары
- 1965-1966 ж. ж. астық өнімдері және құрама жем өнеркәсібі министрлігі жанындағы басшы кадрларды даярлау жөніндегі бір жылдық мектептің тыңдаушысы
- 1966-1970 жылдары Алматы политехникумының оқытушысы
- 1970-1975 жж мал шаруашылығы ҚазҒЗИ
- 1976-1994 Ж.ж. аралығында ҚазМУ-дың "Биофизика" УНПО Алматы зооветеринарлық институтында және Кеңес сауда институтының Киев филиалында оқытушы болып жұмыс істеді.
-1995-2004 жылдары Қазақ мал және жайылым ғылыми-зерттеу институтында, кейін мал шаруашылығы және мал азығы ғылыми-зерттеу орталығында жұмыс істеді.
- 2004 жылдан бастап қазіргі уақытқа дейін қауымдастырылған профессор ҚазИТУ-да жұмыс істейді. 

БІЛІКТІЛІКТІ АРТТЫРУ
72 сағат көлеміндегі Сертификат" сапаны басқару жүйелері " 2019, Қазинтр
72 сағат көлеміндегі Сертификат "еңбек заңнамасы" 2019, ТОО "ASIA LABSERVICE"
72 сағат көлеміндегі Сертификат " сапа менеджменті жүйелері. ҚР СТ ИСО 9001-2016. Талаптар. Ішкі және сыртқы аудиттер. Кәсіпорындарда" 2019 "менеджмент жүйелерін енгізу," НИЦ Алматы-Стандарт "ЖШС және"метрологиялық Орталық Азия" ЖШС СРО
Менеджмент жүйелерін кәсіпорындарда енгізу " тақырыбына Сертификат, 2018ж., КазСтИн
"АӨК дамытудың басым бағыттары: жаһандық сын-қатерлер мен ғылыми-техникалық әлеует" тақырыбына Сертификат ҚазИТУ 2017ж.
72 сағат көлеміндегі Сертификат "Оқу процесінде интерактивті тақтаны пайдалану" 2011, ҚазИТУ

Білімі

1958 - 1963 Қазақстан технологиялық университеті. Инженер-технолог.

1972 - 1974 Алматы зооветеринарлық институты. .

1974 - 1978 Mал шаруашылығы институты. Ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты.

Ғылыми қызығушылықтары

Облыс бағыты болып табылады: квалиметрия және сапаны басқару, метрология және өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету.



Жарияланымдар

1. ҚР Мемстандарт жүйесіндегі индустриялық-инновациялық даму / Агроөнеркәсіптік кешен және тамақ өнеркәсібі.

2. Менеджмент жүйесінің аудиті бойынша жаңа халықаралық стандарттар. Агроөнеркәсіптік кешен және тамақ өнеркәсібі.

3. Халықаралық құралдарды пайдалана отырып, әлеуметтік жауапкершілікті дамыту. Агроөнеркәсіптік кешен және тамақ өнеркәсібі.

4. 4. Университетте жұмыс істеген уақытында 8 оқу құралын және басқа да оқу-әдістемелік материалдарды шығарды.Ғылыми мекемелерде жұмыс істеген жылдары 100-ден астам ғылыми мақала жариялап, өнертабыстарға 8 авторлық куәлік алды, КСРО-да 1 авторлық куәлік алынды. 1 монография дайындалды.

Оқылатын пәндер


Квалиметрия

Пәннің мақсаты сапа көрсеткіштерін, сапа сипатын, сапаны басқаруды зерттеу болып табылады. Оның ішінде нақты бағаланатын объектінің сапасын анықтайтын әдістерді әзірлеу және жетілдіру. Квалиметрияның негізгі ұғымдарын зерттеу. Квалиметрия принциптері. Квалиметрия объектілері. Сапа деңгейін бағалау әдістері. Әр түрлі объектілердің сапа деңгейін бағалау. Сапаны басқару мәселесімен бірге сапаны өлшеу және бағалау мәселелері. Формализацияланатын объектіге кешенді бағалау жүргізу. Пәнді оқу нәтижесінде студент өндірістегі сапаны, өлшеу әдістерін және сандық бағалауды қамтамасыз ететін сапа менеджменті мен стандарттарын анықтайтын нормативтік құжаттарды дайындауға қатыса алады.

Халықаралық стандарттау және сертификаттау

Пән нормативтік құжаттардың өнімнің, тауарлардың, көрсетілетін қызметтердің және процестердің негізгі түрлеріне қойылатын талаптарын зерделейді, қолданыстағы нормативтік базаға сәйкес техникалық құжаттаманы ресімдеуге, сондай-ақ кәсіби қызметте сапа жүйесінің құжаттамасын пайдалануға үйретеді.

Өнімді сынау, бақылау және қауіпсіздік

Сынау, бақылау және қауіпсіздік, өлшеу құралдары мен жабдықтарын, технологиялық процесті зерттеу; дайындау және тестілеу; өлшемдердің біркелкілігін қамтамасыз ету жөніндегі талаптардың жалпы ережелері; азық-түлік қауіпсіздігі және азық-түлік қауіпсіздігі. Азық-түлік қауіпсіздігін бақылау және жүйе саласындағы негізгі құқықтық және нормативтік құжаттарды сараптау.

Аккредитация

Пәннің мақсаты аккредиттеу, ILAC, IAF халықаралық ұйымдары және менеджмент жүйелері саласындағы заңнама негіздерін зерттеу болып табылады. ҚР <<сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралы> > Заңын зерделеу.СРО және СЗ аккредиттеуге қойылатын талаптар Өлшеу, сынау және бақылау құралдарын пайдаланумен байланысты рәсімдер. Аккредиттеу жөніндегі органға қойылатын талаптар. Пәнді оқу нәтижесінде студент аккредиттеу бойынша МС және НҚА талаптарын, аккредиттеу сынақтары мен калибрлеу талаптарына қойылатын стандарттарды игеру арқылы аккредиттеу кезінде практиканы қолдана алады.

Жемістер мен көкөністер сапасын сараптау

Пәннің мақсаты студенттерге жеміс-жидек, көкөніс және оларды қайта өңдеу өнімдерін сараптау саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды меңгеруге, тауар қозғалысының барлық кезеңдерінде өнімнің сапасын сақтау және ысырабын азайту мәселелері бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға, өнімді тасымалдау, сақтау және өткізу жағдайларын оңтайландыруға үйрету болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент дағдыларды игереді және өнімнің сапасын қалыптастырады-белгілі бір көрсеткіштермен анықталатын өнімнің тағамдық, тұтынушылық және технологиялық бағасын білдіретін қасиеттер жиынтығын анықтау мүмкіндігін игереді. Өнім сапасының көрсеткіштері республикалық стандарттарға сәйкес меңгереді.

Стандарттар мен нормативтік құжаттарды әзірлеу технологиясы

Пәннің мақсаты стандарттау теориясының негіздерін зерделеу, стандарттау бойынша нормативтік құжаттар мен НҚ санаттарын, ҚР стандарттарының әзірлеу сатылары мен түрлерін меңгеру болып табылады. Нормативтік құжаттаманың құрылымын зерттеу, ұлттық стандарттарды әзірлеу және үйлестіру, ТР, стандарттардың құрылымдық элементтерін қолдану. Нормативтік құжаттарды әзірлеу кезеңдері, нормативтік құжаттардың түрлері мен санаттары және олардың мазмұны, нормативтік және техникалық құжаттаманы әзірлеудің негізгі қағидаттары мен процесі, сондай-ақ тамақ өнімдеріне арналған нормативтік, техникалық құжаттаманы әзірлеудің базалық дағдыларын игеру. Оқу нәтижесінде студент өнімге арналған стандарттарды әзірлеуге қатыса алады, ҚР заңдарын, ҚР мемлекетінің нормативтік-құқықтық актілерін пайдалана алады, Техникалық реттеу жүйесі субъектілеріндегі нормативтік құжаттардың рөлін анықтай алады.

Сабақ кестесі

Ашық сабақтар