Main Teachers Kenenbay Gulmira Serikbaykyzy

Kenenbay Gulmira Serikbaykyzy


Associate professor
The Department of «Technique and technology of food production»

Candidate of technical Sciences

email: gkenenbay@mail.ru



Professional experience

Ассоцированный профессор кафедры "Технология, оборудование и стандартизация"

Зав. производством ТОО "АЭМЗ" 2001-2006 гг

зав. лабораторией ТОО "КазНИИППП" с  2006 по настоящее время

Education

1996 - 2001 Алматинский технологический университет. Факультет: технология организация питания Квалификация: инженер-технолог №0207045.

2006 - 2009 Алматинский технологический университет. 05.18.04 «Технология мясных, молочных и рыбных продуктов».

Scientific interests

На выполнение прикладных научных исследований в области агропромышленного комплекса на 2015-2017 годы по бюджетной программе 267 «Повышение доступности знаний и научных исследований» подпрограмма 101 «Программно-целевое финансирование научных исследований и мероприятий» по специфике 156 «Оплата консалтинговых услуг и исследований»:

  1. НИР «Разработка технологии производства мясных и молочных продуктов с  повышенным содержанием комплекса Омега-3 функционального назначения»

Грантовое финанасирование 2015-2017 гг.

1. ГФ4/3723 Разработка техники и технологии производства новых мясных деликатесных изделий функционального назначения»

На выполнение прикладных научных исследований в области агропромышленного комплекса на 2018-2020 годы по бюджетной программе 267 «Повышение доступности знаний и научных исследований» подпрограмма 101 «Программно-целевое финансирование научных исследований и мероприятий» по специфике 156 «Оплата консалтинговых услуг и исследований»:

1. НИР «Разработка технологии переработки внутренностей с целью производства экспортоориентированной продукции».

На выполнение прикладных научных исследований в области агропромышленного комплекса на 2021-2023 годы по бюджетной программе   267 «Повышение доступности знаний и научных исследований» подпрограмма 101 «Программно-целевое финансирование научных исследований и мероприятий» по специфике 154 «Оплата услуг по исследованиям»:

1. НИР «Разработка проекта стандарта продуктов убоя скота (желчь, внутренний жир, кишечное сырье и др.) в соответствии с международными стандартами с целью производства экспортоориентированной продукции»;

2. НИР «Разработка ресурсосберегающей технологии переработки вторичного мясного сырья убойных животных для получения кормовой добавки животного происхождения».

Грант на молодых ученых 2021-2023 гг.

ИРН АР09058083 Разработка технологии новых видов комбинированных мясных продуктов из вторичного сырья с применением растительного сырья иммуномодулирующей направленности



Publications

1 Urishbay Ch. Chomanov, T. Tultabaeva, G. Kenenbay, M. Tultabaev, A. Shoman  Development of Industrial and Agricultural Enterprises on the Basis of Innovation Management. Journal of Advanced Research in Law and Economics https://journals.aserspublishing.eu/jarle/article/view/5276 Процентиль – 70.

2 Urishbay C. Chomanov, Nurlan M. Temirbekov, Gul'mira S. Kenenbay, Tamara C. Tultabayeva, Bakhytzhan C. Omirzhanova, Mukhtar C. Tultabayev  Reduction Interpolation Function for Determining the Rheological Properties of Bile in Farm Animals to Increase the Entrepreneurial Activity of the Agricultural Sector. Academy of Entrepreneurship Journal (ISSN: 1087-9595; Online ISSN: 1528-2686) Research Article: 2020 Vol: 26 Issue: 1 https://www.abacademies.org/articles/reduction-interpolation-function-for-determining-the-rheological-properties-of-bile-in-farm-animals-to-increase-the-entrepreneuria-9069.html Процентиль – 34.

1. Г.С. Кененбай, Турсунов А., Тултабаев Н. Использование курдючного жира и растительного сырья для производства мясного паштета// Журнал Все о мясе, №6, 2021, https://doi.org/10.21323/2071-2499-2021-6-16-19

2 Кененбай Г.С., Турсунов А., Жумалиева Т., Мамбешова А., Татиева А. Определение показателей качества мяса бычков казахской белоголовой породы// Все о мясе №6, 2021 г. С.28-31

3. Кененбай Г.С., Мамбешова А.Т., Омиржанова Б.Б. Исследование качества жира молодняка крупного рогатого скота казахской белоголовой породы. //Вестник НИА РК№1(71) -2019 с143-147.

4. Чоманов У.Ч., Кененбай Г.С., Мамбешова А.Т., Омиржанова Б.Б.Исследование физико-химических свойств топленного животного жира КРС. // Известия НАН РК №3,

5. Gulmira Kenenbay, Urishbay Chomanov Development of a compounding of meat products with use of vegetable raw materials of the oil and fat industry//65th international congress of meat science and technology, Berlin Germany. August  04rd -09th – 2019 

Disciplines taught


Physicochemical, biochemical and biotechnological fundamentals of food technology

It is a discipline that forms students' readiness to use the knowledge of the fundamentals of physicochemical and biochemical processes of food production for solving professional problems and managing technological processes of production. The purpose of mastering the discipline is the formation of knowledge in the field of basic technological processes of production of products; abilities and skills to manage changes occurring in aquatic biological resources, to obtain food with desired properties.

Modern methods of research of longitudinal products

The discipline studies the classification of research methods for food products, a comprehensive assessment of the quality and safety of food products, modern research methods, as well as instrumental methods for studying the rheological properties of food products, physico-chemical methods for studying the composition and properties of food raw materials and products, spectroscopy, etc.

Innovative technologies of storage and processing of plant growing products

The purpose of the discipline "Innovative technologies of storage and processing of crop production" is to form professional knowledge of future specialists on innovative technologies of storage and processing of grain; to study the state of grain entering storage; modern waste-free technologies in grain processing; to obtain new products in the processing of crop production. Objectives of the discipline: to teach future specialists to apply the acquired knowledge for high-performance use in the production and processing of grain of various crops, equipment and means of mechanization in the implementation of technological processes; - to familiarize undergraduates with the trends and directions of development of scientific and technological progress in the field of production, processing and deep processing of grain; - to study the essence of technological processes of production, reception, storage and processing of grain; Development of new technologies and technical solutions for ion-zone and hydro-ion-zone nanotechnology in the processing of crop production. Development and implementation of innovative, resource-saving technologies of bread, pasta, flour confectionery products for functional purposes using modern methods of pre-processing of cereals, legumes, oilseeds, fruit, vegetable and berry crops.

Intellectual Property and Patenting

The purpose of the discipline is to study the conceptual foundations of patenting and intellectual property. As a result of the training, the student will be able to draw up law enforcement documents, also use general provisions concerning the rights to the results of intellectual activity, the conditions of patentability of an invention, utility model, industrial design, defend patent rights relating to these objects, comply with the procedures for obtaining a patent.

Progressive technologies of meat and dairy industry

He studies the design of new enterprises in the meat and dairy industry, the technical re-equipment and reconstruction of relevant enterprises, the development of technical conditions for the creation of new technological equipment devices and their design solutions, ensuring the production of high-quality competitive products that meet the standards of the meat and dairy industry.

Biotechnology of national dairy products

The discipline studies the technology and biotechnology of the dairy industry, technical re-equipment and reconstruction of relevant enterprises, biotechnology of national and domestic dairy products, the formation of basic knowledge on quality management of dairy production processes; ensuring the production of high-quality competitive products that meet the requirements of standards that occur at dairy enterprises.

Development prospects technology and technology production of national food production

Characteristics and properties of raw materials and finished products; main modes and methods of storage of raw materials and products; main technological processes of production; destination and characteristics of the main process equipment; criteria and methods of evaluation of individual technological operations; technological lines and equipment. Prospects for the development of technology and production technology of national food.

Timetable of classes

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
09:25
10:15
10:20
11:10
11:15
12:05
12:10
13:00
13:30
14:20
14:25
15:15
15:20
16:10
16:15
17:05
17:10
18:00
Биотехнология национальных молочных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
Микробиологические основы пищевой и бродильной технологии, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
Биотехнология мясных консервированных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 115 (Т))
18:10
19:00
Биотехнология национальных молочных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
Микробиологические основы пищевой и бродильной технологии, Лекции
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
Биотехнология мясных консервированных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 115 (Т))
19:10
20:00
Биотехнология национальных молочных продуктов, Практики
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
Микробиологические основы пищевой и бродильной технологии, Практики
(Учебный корпус №2, 117 (Т))
Биотехнология мясных консервированных продуктов, Практики
(Учебный корпус №2, 115 (Т))
Opening lessons