Басты бет Оқытушылар Умиралиева Ляззат Бекеновна

Умиралиева Ляззат Бекеновна


Қауымдастырылған профессор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Техника ғылымдарының кандидаты



Кәсіби тәжірибе

"ҚҚӨжТӨҒЗИ" ЖШС жетекші ғылыми қызметкері, ҚР БҒМ жас талантты ғалымдарына арналған мемлекеттік стипендияның екі мәрте лауреаты. Конституция күнінің 25 жылдығына орай мерейтойлық медальмен марапатталған. Хирш Индексі-1.

Тұңғыш Президент-Елбасы қорының гранты бойынша Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылаудың заманауи әдістерін игеру, ауыл шаруашылығы зерттеулерінің ғылыми-зерттеу орталығында (Cirad) биохимиялық зерттеулер жүргізу бойынша ғылыми тағылымдамадан өтті, Франция, Монпелье қаласы, Эразмус Мундус халықаралық стипендиясының иегері, Мендель университетінде, Чехия, Брно қаласында постдокторлық бағдарламадан өтті, Брно қаласының Мендель университетінде постдокторлық бағдарламадан өтті "Болашақ" президенттік стипендиясы.

ҚР 10 инновациялық патентінің, 80-тен астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде Scopus деректер базасындағы 4 мақаланың, 3 оқу құралының, 5 әдістемелік ұсынымның авторы.

Білімі

1993 - 1998 Алматы технологиялық институты. Консервілер мен тағамдық концентраттардың технологиясы, инженер-технолог.

1999 - 2002 Аспирантура Қазақ тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты. .

Ғылыми қызығушылықтары

1. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің «Қара бидай, бидай наны, кондитерлік өнімдерді өндіру үшін микроорганизмдердің жоғары тиімді штаммдарын пайдалану негізінде мұздатылған жартылай фабрикаттардың технологиясын жасау» жобасының жетекшісі. 2015-2017.

2. Жоба жетекшісі «Ет және ет өнімдерінің сақтау мерзіміне санитарлық жағдайдың, тоңазытқыш жабдықтардың әсерін зерттеу. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің 2018–2020 жылдарға арналған «Мал шаруашылығы саласының қарқынды технологияларын дамыту» ғылыми-техникалық бағдарламасы аясында «Ірі қара мал етін өңдеу» жобасы бойынша ұсыныстар әзірлеу».
3. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің 2021-2023 жылдарға арналған «Азық-түлік өнеркәсібі үшін аары сүтін өндіру және өңдеу технологиясын әзірлеу» жобасының жетекшісі.

4. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің 2023-2025 жылдарға арналған «Суықпен ұштастыра биологиялық консервілеу әдістерін қолдана отырып, салқындатылған құс етін және құс өнімдерін сақтаудың жаңа технологиясын әзірлеу» жобасының жетекшісі.


Жарияланымдар

1. Lazat Umiralieva, Anna Chizhayeva, Akniyet Ibraikhan, Cholponkul Avylov, Masimzhan Velyamov Investigation of the sanitary state of air And refrigeration equipment of meat Processing enterprises in Kazakhstan Using the method of metagenomic analysis//Acta Universitatis Agriculturae Et Silviculturae Mendelianae Brunensis – Number 3, 2021 - Volume 69 - Р.403-416. (Q2, 41-й процентиль) https://acta.mendelu.cz/artkey/acu-202103-0010_investigation-of-the-sanitary-state-of-air-and-refrigeration-equipment-of-meat-processing-enterprises-in-kazakh.php

2. Умиралиева Л.Б., Чижаева А.В.,Ибраихан А.Т., Велямов М.Т. Влияние санитарного состояния холодильного оборудования на сроки хранения мяса.// Вестник ЮУрГУ, серия «Пищевые и биотехнологии», 2020. – Т.5, – № 5. – С. 75—86 0,69 п.л. DOI:10.14529/food200309           

3. Умиралиева Л.Б., Чижаева А.В., Велямов М.Т., Велямов Ш.М..Проведение микробиологических исследований санитарного состояния поверхностей и воздуха в камерах холодильного оборудования мясоперерабатывающих предприятий.// Новости науки Казахстана. № 1 (143). – 2020.  – С. 87-96.

4. Умиралиева Л.Б., Чижаева А.В., Велямов М.Т., Велямов Ш.М. Влияние санитарного состояния холодильного оборудования мясокомбинатов на поверхностную микрофлору мяса.//Пища.Экология.Качество. – 2019 – С. 286-290

5. К. Ж. Аманжолов, М.Т. Велямов, Л.Б. Умиралиева,  Ш.М. Велямов, Г.М. Ахметова Профилактика технологических стрессов при подготовке животных к убою: Книга / г. Алматы,-2018.-160 с., рис. 1, таблиц 30, прил. 6, библ. 536. ISBN 978-601-7942-20-5.

6. Ибраихан А.Т., Умиралиева Л.Б., Чижаева А.В., Велямов М.Т. Биолюминесцентті талдау әдісін қолдану арқылы ет және ет өнімдеріне санитарлық-микробиологиялық бақылау жүргізу.// «Агропромышленный комплекс и пищевая промышленность», 2020. –№2, . – С.28-35.

7. Чижаева А.В., Умиралиева Л.Б., Велямов М.Т. Ибраихан А.Т. Методические рекомендации по исследованию  влияния санитарного состояния холодильного оборудования на сроки хранения мяса и мясной продукции. Алматы, Изд-во ТОО «Жания- Полиграф», 2020, тираж 100 экз. 3,7 п.л.

8. Умиралиева Л.Б., Зарицкая Н.Е., КененбайГ.С., Чоманов У.Ч., Велямов М.Т. Современные подходы к контролю качества и безопасности пищевых продуктов, Учебное пособие, Алматы: КазИТУ, КазНИИППП, НПЦНАБПП,БГУ, 2018.-381 с.2018 год,

9. Умиралиева Л.Б., Зарицкая Н.Е., КененбайГ.С., Чоманов У.Ч., Велямов М.Т. Теоретические и практическиеосновы производства пищевых продуктов. Учебное пособие//: КазИТУ. – Алматы, 2019. – 119 с.

10. Чоманов У.Ч., Кененбай Г.С., Умиралиева Л.Б., Отыншиева А. Технология колбасных изделий.//Учебное пособие. КазИТУ. – Алматы, 2019. – 116

11. Умиралиева Л.Б, Чижаева А.В., Велямов М.Т., Ибраихан А.Т. Исследование санитарного состояния холодильного оборудования мясоперерабатывающих предприятий с использованием биолюминесцентного метода// Сборник научных трудов по материалам Международной научно-практической конференции, проведенной 23 декабря 2020 года на тему: «ЖИВОТНОВОДСТВО КАЗАХСТАНА: ОТ ОПЫТА ПРЕДКОВ ДО СОВРЕМЕННЫХ ТЕХНОЛОГИЙ», посвященной 90-летию Казахского национального аграрного исследовательского университета, ISBN 978-601-241-873-6. стр. 211-214

12. Umiralieva L.B., Isabekova M. S., Filatov I. D. Construction of a new consortium of lactic acid bacteria for the preparation of sourdough for bread and the study of its optimal cultivation regimes // Journal of Hygienic Engineering and Design. - 2023 - vol.44, - pp.120-127

13. Umiralieva L., Amangeldin М., Ibraikhan A., Krupskiy T, Tulegenova A. Increasing the quantity and quality of royal jelly in apiaries using wax honeycomb cups // Journal of Hygienic Engineering and Design. - 2023 - vol.44, - pp.34-38

14. Umiralieva L., Makeeva R., Amangeldyn M., Barmak S., Ibraikhan A. Study of microbiological, physical and chemical indicators of bovine colostrum // Journal of Hygienic Engineering and Design. - 2023 - vol.44, - pp.116-119

Оқылатын пәндер


Азық-түлік өнімдерінің сапасын бағалау және мониторинг

Шикізатты ұтымды пайдалану үшін технологияға қажетті қалдықтарды және қалдықтарды енгізу туралы жалпы ақпарат жоғары сапалы өнім дайындау үшін ресурс үнемдейтін технология. Шикізаттың технологиялық қасиеттері, оның химиялық құрамы және тағам дайындау процесінде өнімнің жаңа қасиеттерінің қалыптасуы арасындағы қарым-қатынасты көруге үйретіңіз.

Азық-түлік және ауыл шаруашылығы өнімдерін технохимиялық бақылау

Пәннің мақсаты-тамақ және ауылшаруашылық өнімдерін технохимиялық бақылауға үйрету. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістерін зерттеу (рефрактометрия, хроматография, фотоколориметр, спектрлік талдау). Кіру, операциялық және қабылдауды бақылау қызметтері. Құрғақ заттарды, ылғалдылықты, ақуыздарды, майларды, көмірсуларды, спиртті, күлді, минералды қоспалар мен хлоридтерді, қышқылдықты, Ұшпа қышқылдарды, сілтілікті, дәрумендерді анықтау. Шикізатты салудың дұрыстығын анықтау, Тамақ өнімдерін бақылау. Технохимиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру. Оқыту нәтижесінде студент дайын өнімнің сапасын анықтау, өнімге технохимиялық бақылау жүргізу, Ауыл шаруашылығы шикізаты мен дайын тамақ өнімдерінің сапалық көрсеткіштерін зерттеу бойынша өнімге эксперименттік талдау жүргізе алады.

Өңдеу өндірісінің инновациялық технологиялары

Астық және нан технологиясындағы шикізат объектілерінің, жартылай өнімдердің және тамақ өндірісінің өнімдерінің тығыздығын анықтау, ашыту өнімдерін, қант және крахмал өнімдерін, макарон және кондитерлік өнімдерді, майлар мен майларды, балық өнімдерін алу, жеміс-көкөніс және мал өнімдерін консервілеу әдістері.

Өндірісітік биотехнология

Пән білім алушыларды биотехнологияда пайдаланылатын биологиялық объектілердің әртүрлілігімен, биотехнологиялық процестің үлгілік схемасымен, оның жекелеген сатыларымен және қосалқы операцияларымен таныстырады.

Биотехнология өндірісіндегі азық-түлік қауіпсіздігі және тәуекелдерді басқару

Пәннің мақсаты білім алушылардың тамақ өнімдерінің қауіпсіздік жүйесі саласындағы нормативтік-құқықтық құжаттарды меңгеруі, тамақ өнімдерінің гигиеналық сипаттамасымен, функционалдық негізгі компоненттерімен танысу болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау жөніндегі теориялық-практикалық материалдардың проблемалары бойынша ғылыми зерттеулер әдіснамасын түсіндіруге, ғылыми мақалалар мен диссертациялық жұмыстарды жазу кезінде қолдануға қабілетті болады.

Халықаралық стандарттар жүйесі арқылы биотехнологиялық өндірістегі тағам өнімдерінің сапасын басқару

Пән тамақ өнеркәсібінде халықаралық стандарттар жүйесін қолдана отырып, биотехнологиялық өндірістегі тамақ өнімдерінің сапасын басқаруды зерттейді.

Технологиялық өнімдер

Пән ғылыми зерттеулердің әдістемесін зерттейді: функционалды пектині бар тамақ өнімдерінің технологиялары, функционалды мақсаттағы нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді зерттеу, өсімдік шикізатына негізделген функционалды ақуыздық Тамақ өнімдері, функционалды мақсаттағы фосфолипидті өнімдер, функционалды биологиялық белсенді қоспалар , минералды заттар мен дәрумендермен байытылған функционалды тамақ өнімдерін зерттеу арқылы алу.

Ғылыми зерттеулердің негіздері, экспериментті ұйымдастыру және жоспарлау

Технологиялық жабдықтың жалпы жобалау принциптері. Тамақ өнімдерін өңдейтін жабдықтарды өндіруге арналған құрылыс материалдарын таңдау. Өндіріс негіздері. Өндірістік желілерге арналған жабдықтарды жеткізу. Өндірістік желілердің жұмыс істеуі және жұмыс істеуі

Қазіргі замаңғы тамақ өнімдерін техникалық қамтамасыздандыру

Технологиялық жабдықтардың жаңа заманауи үлгілері, тағамдық концентраттарды өндіруге арналған жабдықтардың жіктелуі. Жабдыққа қойылатын сапалық талаптар.Жөндеу, пайдалану және жабдыққа қойылатын негізгі қауіпсіздік талаптары.

Сабақ кестесі

Ашық сабақтар