Main Teachers Rysbaeva Eldana

Rysbaeva Eldana


Lecturer
The Department of «Biochemical engineering»

Master of technical sciences



Professional experience

He has 6 years of experience in the position of "head of the Laboratory" of the Department of "Food Biotechnology" of Almaty Technological University.

Education

2009 - 2013 Almaty Technological University. Bachelor 5B050701-Biotechnology .

2015 - 2017 Almaty Technological University. Magistracy 6M050701-Biotechnology.

Publications

1.Нан өнімдерінің сапасын сақтаудағы биотехнологиялық әдістер,  Республиканской конференции молодых ученых наука образования молодежь 18-19 сәуір 2013г.

2. Изучение влияния микробиоты солода на качество продукта,  Международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства» 17-18 октября 2013г.

3.Влияние условий хранения на микрофлору сливочного масла, Актуальные вопросы развития науки, сборник статей международной научно-практической конференции 14 февраля 2014г. город Уфа

4.Биотехнологиялық әдістер негізінде қоршаған ортаның стресстік әсерлеріне төзімді және экологиялық таза бидай мен картоптың бастапқы формаларын алу,  Международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства» 16-17 октября 2014 г.

5. Культивирование клеток лекарственных растений в условиях in vitro, Международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства» 16-17 октября 2014 г.

6. Дәрілік өсімдіктерді in vitro жағдайында өсіруді оңтайландыру,  Международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства» 16-17 октября 2014 г.

7. Биотехнологиялық әдістер негізінде экологиялық таза картоптың линияларын алу,  Материалы Республиканской научно-практической конференции молодых ученых «Наука.Оразование.Молодежь»

8.Утилизация отходов пивоваренной промышленности,  Материалы Республиканской научно-практической конференции молодых ученых «Наука.Оразование.Молодежь»

9.Стевия-источник низкокалорийного заменителя сахара,  Материалы Республиканской научно-практической конференции молодых ученых «Наука.Оразование.Молодежь»

10.Микроклональные методы размножения лекарственных растений,41-й Республиканской научно-практической конференции малой академии наук Республики Казахстан

11. Антиоксидант-ные свойства фитопрепаратов полученных из растительного сырья Казахстана,  Материалы Международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства» 29-30 октября 2015 года

12. Использование биотехнологических подходов в решении проблемы получения экологически чистого картофеля,  Материалы Международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства» 29-30 октября 2015 года

13. Микроклональное размножение Steviarebaudianabertoni в Казахстане,  ІІ Международная научно-практическая конференция «AdvancesinScienceandTechnology» 25 декабря 2015 года

14. Шырын алуда көкөністерді қолдану,  Материалы международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой промышленности:  от идеи до внедрения» 27-28 октября 2016 года

15.Асқазан жарасына қарсы биологиялық белсенді препаратының өндіріс тәсілі,  Өнертабысқа патент,  ҚР Әділет министрлігі, 04.05.2016 ж.

16.Алматы қаласының өсімдік ресурстарын алуан түрлілігін сақтаудағы «жасыл технологиялар» Материалы международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства» 25-26 октября 2018 года, стр 72-73

17.Изучение условий выращивания растений в условиях гидропоники  Материалы республиканской научно-практической конференции молодых ученых «Наука.Образование.Молодежь.» 25-26 апреля 2019 года 271-273стр.

18.Инулин құрамдас өсімдіктерді зерттеу 45-ой Республиканской научно-практической конференции малой академии наук РК 109 ст

20.Қазақстандағы дәрілік өсімдіктер флорасының инулин құрамдас өсімдіктеріне сипаттама  Международная научно- практическая конференция «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства (г. Алматы, АТУ, 24-25 октября 2019 года),42-44 с.

21.Табиғатта сирек кездесетін өсімдіктердің түрлерін микроклоналды әдіс арқылы көбейту Международная научно- практическая конференция «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства (г. Алматы, АТУ, 24-25 октября 2019 года),47-49 с.

22.Изучение условий культивирования in vitro инулин содержащих растений Международная научно- практическая конференция «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства (г. Алматы, АТУ, 24-25 октября 2019 года),40-42 с.

23.Биотехнолгиялық әдістер арқылы инулин құрамдас өсімдіктер негізінде функционалдық тағам өнімдерін өндіру Республиканской научно-практической конференции молодых ученых «Наука.Образование.Молодежь.» 22-23 апреля 2021 года

24.Multiple Plant Regeneration from Embryogenic Calli of Paulownia tomentosa (Thunb) Steud, Plants an Open Access Journal by MDPI , published in: Plants 2022, Volume 11, Issue 8, 1020.(Q-1)

Disciplines taught


Industrial microbiology

The purpose of the discipline is to form students' ideas about the mechanisms of cultivation of microbiological cultures, mastering knowledge in the field of practical application of various types of enzymes, bioreactors, as well as devices for carrying out certain types of cultivation in accordance with the principles of cell development. As a result of the training, the student will be able to apply the methods of product purification, as well as the principles of control and standardization of the finished product in industrial microbiology, take part in the implementation of microbiological processes for the production of yeast, feed protein, lipids, etc., as well as perform microbiological synthesis of antibiotics, vitamins, enzymes, amino acids, etc.

Biotechnology plants

The purpose of mastering the discipline is to familiarize with the main achievements of biotechnology in agriculture at the current stage of its development, with the main directions of developments in the field of genetic, cellular engineering, as well as applied aspects of the use of these methods. As a result of studying the discipline, the student acquires the skills and assimilation of basic methods and techniques, amino acids, enzymes, preparations for crop production, the creation of biofertilizers, biological products, new plant varieties resistant to various factors, the assimilation of the achievements of biotechnology methods in the processing of agricultural waste.

Biochemistry

The purpose of the discipline is to train students to gain in-depth knowledge about the chemical composition of the body, the structure, properties of cells and about the metabolism and energy in a living organism. As a result of studying the discipline, the student masters the skills and techniques of working on devices and equipment used in biochemical laboratories of research and production profile.

Biotechnological processes in the production of fermented products

Taking into account the profiles of bioengineering and bioinformatics in the field of food production and raw materials, the study organizations of biotechnological production, the production process and principles of its organization, the basic laws of food biotechnology, to know the basic concepts of food biotechnology, basics, engineering Enzymology.

Timetable of classes

Opening lessons