Главная Кафедры Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы Новости кафедры "GARDEN DAY - APORT" 2024
23 Қыркүйек 2024                  570
"GARDEN DAY - APORT" 2024

2024 жылғы 21 қыркүйекте Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті Алматы облысы Талғар ауданы Алмалық ауылындағы Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтының «Талғар» өңірлік филиалының базасында өткен Қазақстан Республикасы Президентінің жанындағы Қазақстан Республикасының Ұлттық Ғылым академиясы, Qazaq Research Institute of Fruit & Vegetable Growing ұйымдастырған «Garden DAY – APORT» іс-шарасына қатысты. Іс-шараға ҚР Ауыл шаруашылығы вице-министрі Ербол Қуанышұлы Тасжуреков, ҚР Экология және табиғи ресурстар вице-министрі Нұркен Қожамұратұлы Шарбиев, Алматы облысы әкімінің орынбасары Нұржан Кеңесұлы Құдайбергенов, сондай-ақ ЖОО басшылары, ҒЗИ басшылары, агробизнес өкілдері және халықаралық сарапшылар, осы саланың білікті мамандары қатысты. Барлығы 200-ден астам қатысушы, соның ішінде Польша, Түркия және Болгария ғалымдары осы Бақ күніне қатысты. Іс — шараның ашылуында Қазақстан Республикасы Ұлттық Ғылым академиясының президенті Ақылбек Қажығұлұлы Күрішбаев Қазақстанда бау-бақша шаруашылығын дамытудың зор әлеуетін атап өтіп, генетикалық зерттеулер мен заманауи биотехнологияларды пайдалана отырып, Апорт сортының алма-ұлттық брендін жандандырудың маңыздылығын атап өтті. Ғалымдар осы саладағы ең жаңа әзірлемелерін ұсынды.



Халықаралық инженерлік-технологиялық университетінің (МИТУ) ректоры Гүлнар Әлібекқызы Сәрсенбекова МИТУ ғалымдары мен докторанттарымен бірлесе отырып, өздерінің ғылыми әзірлемелерін көрсетті: тамақ өндірісі технологиясы және биотехнология саласындағы МИТУ зертханаларында әзірленіп жатқан терең өңдеу технологиясын және ҒжЖБМ бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру базасында бие мен түйе сүтін вакуумды-мұздатып кептіру жабдығын әзірлеу шеңберінде алынған құрғақ бие мен түйе сүті; қатты теңіз шырғанақ майын пайдалану кезінде алынған өнім университетте орындалатын коммерцияландырудың гранттық жобасы негізінде арнайы технология бойынша алынатын өнім; инновациялық технология бойынша алынатын табиғи шырындар; композициялық ұн қоспаларынан жасалған аспаздық өнімдер және тағы басқалар.

МИТУ осы саладағы жаңа технологиялардың дамуына ықпал ететін бірлескен ғылыми жобалар мен бағдарламаларды жүзеге асыра отырып, Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтымен, Қазақ топырақтану және агрохимия ғылыми-зерттеу институтымен, Өсімдіктер биологиясы және биотехнологиясы институтымен, Бас Ботаникалық бақпен, Қазақ картоп және көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтымен және басқа да ұйымдармен тығыз ынтымақтастық жасайды. Осы саланың жетекші ғалымдарының басшылығымен магистрлер мен докторларды бірлесіп даярлау жүзеге асырылады.