Главная Кафедры Биохимиялық инженерия Новости кафедры БИОТЕХНОЛОГИЯДАҒЫ ЖАҢА КӨКЖИЕКТЕР: АҚУЫЗДЫҢ БАЛАМА КӨЗДЕРІ ЖӘНЕ ОЛАРДЫҢ ТАМАҚТАНУДЫҢ БОЛАШАҒЫНА ӘСЕРІ
06 Наурыз 2025                  808
БИОТЕХНОЛОГИЯДАҒЫ ЖАҢА КӨКЖИЕКТЕР: АҚУЫЗДЫҢ БАЛАМА КӨЗДЕРІ ЖӘНЕ ОЛАРДЫҢ ТАМАҚТАНУДЫҢ БОЛАШАҒЫНА ӘСЕРІ

ОҢТҮСТІК ОРАЛ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІНІҢ шақырылған профессоры, техникалық ғылымдар докторы Светлана Павловна Меренкова Халықаралық инженерлік-технологиялық университетінің студенттеріне «Альтернативті белок компоненттерінің көздері: жаңа қиындықтар мен болашақ перспективалары» тақырыбында ашық дәріс өткізді. Дәріс студенттер мен мамандар арасында үлкен қызығушылық тудырды, себебі ол биотехнологиялар мен азық-түлік өнеркәсібіндегі маңызды және өзекті мәселелерді қозғады.

Тақырыптың өзектілігі:

  1. Растық шикізаттан теңдестірілген белок алу экотехнологиялары: Соңғы уақытта денсаулыққа байланысты өмір салты мен өсімдік өнімдеріне деген қызығушылықтың артуы белокты өсімдік шикізатынан алу бойынша экотехнологияларды дамытудың маңыздылығын арттырды. Бұл халықтың әл-ауқатын жақсартуға және өмір сүру ұзақтығын арттыруға ықпал етеді, сонымен қатар төмен көмірсулы және жоғары белокты диеталарға сұраныс артқан жағдайда, сау тамақтануға деген қажеттілікті қанағаттандырады.
  2. Белок компоненттерінің нарығы: Ресейде белок компоненттерінің нарығында тапшылық байқалады, бұл белок қосымшалары бар өнімдердің ассортиментін кеңейту қажеттілігін тудырады. Ауыл шаруашылығы кешенінің бірнеше саласы белок қоспаларын пайдалану арқылы тамақ өнімдерін, соның ішінде спорттық тамақтану өнімдерін әзірлеуде. Сонымен қатар, астық шикізатын өңдеу кезінде жылына 1,13 млн. тоннадан астам қалдықтар пайда болады, бұл альтернативті белок көздерін жасау үшін үлкен әлеуетті білдіреді.

Профессор Меренкова лекциясында өсімдік шикізатынан белок компоненттерін алу үшін тұрақты және тиімді әдістерді дамыту мақсатында инновациялық экотехнологияларды қолданудың перспективаларын талқылады. Мұндай тәсілдер азық-түлік қауіпсіздігі мен сапасын арттыру мәселелерін шешудің негізі бола алады.

Дәріске қатысқан МИТУ студенттері биотехнологиялар саласындағы соңғы жетістіктер мен оларды азық-түлік өнеркәсібінде қолдану туралы білуге мүмкіндік алды, бұл олардың кәсіби дағдыларын дамытуға және ғылым мен технологиялардың болашақ бағыттарында мансап мүмкіндіктерін кеңейтуге септігін тигізеді.