Басты бет Оқытушылар Казыбаева Сауле Жамбуловна

Казыбаева Сауле Жамбуловна


Қауымдастырылған профессор
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Ауыл-шаруашылығы ғылымдарының кандидаты



Кәсіби тәжірибе

1992 жылы  әл-Фараби атындағы Қазақ мемлекеттік университетінің биология  факультетін бітіріп, Қазақ жеміс және жүзім шаруашылығы ғылыми зерттеу институтында жұмысын жалғастырды.

Жүзім селекциясы, сортзерттеу және агротехникасы зерханасында лаборант ретінде қабылданып, ғылыми еңбегін 1998 жылдан агроном, 2003 жылы кіші ғылыми қызметкер, 2005 жылы ғылыми қызметкер, 2009 жылы аға ғылыми қызметкер. 2010 жылы   06.01.07 – жеміс, жүзім шаруашылығы бойынша «Қазақстанның оңтүстік және оңтүстік-шығыс жағдайында сырттан енгізілген және жаңа селекциялық сорттар мен гибрид түрлерінің шаруашылық- биологиялық ерекшеліктері» тақырыбына кандидаттық диссертация қорғаған. 2011 жылдан бастап жүзім селекциясы, сортзерттеу және агротехникасы зерхана меңгерушісі. -ауылшаруашылығы ғылымдарының кандидаты (Алматы, 2010 ж).

Білімі

- 2010 Қазақ Ұлттық Аграрлық Зерттеу Университеті. 06.01.07-жеміс шаруашылығы, жүзім шаруашылығы.

1986 - 1992 Аль- Фараби атындағы Қазақ Ұлттық унивеситеті. Биология.

Ғылыми қызығушылықтары

Қазыбаева С.Ж. -«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру, қайта өңдеу, сатуды дамыту үшін жағдай жасау» 255 бюджеттік бағдарламасын жүзеге асыру бойынша жауапты орындаушы. Оның қатысуымен шет елдерден көптеген жеміс, жүзім сұрыптары әкелініп, Қазақстанның әртүрлі климаттық жағдайында зерттелініп және соның негізінде көптеген жаңа отандық жаңа сұрыптар шығарылған.

1. "Су-қоректік режимді оңтайландыра отырып, коллекциялық екпелер мен қарқынды бақтағы жеміс, жидек дақылдары мен жүзімнің бейімделген шетелдік жоғары өнімді сорттарын зерттеу және бөліп көрсету және оларды енгізу үшін ұсыну" 2018-2020. Жоба жетекшісі.

2. "Қазақстанның түрлі агроклиматтық аймақтары үшін жеміс, жидек дақылдары мен жүзімнің бәсекеге қабілетті сорттарын жасау, шетелдік сорттарды енгізуге бейімдеу, оларды Биотехнология мен it технологияларды пайдалана отырып сауықтыру және көбейту" 2018-2020. Жоба жетекшісі.

3. "Жеміс, жидек дақылдары мен жүзімнің гендік қорын, оның ішінде in vitro сақтау, дамыту және зерттеу, өндіріске беру және селекцияда пайдалану үшін перспективалы сорттарды бөлу". 2018-2020. Жоба жетекшісі.

4. Биотехнология, генетика жетістіктері негізінде құнды қасиеттер кешенімен жеміс, жидек дақылдары мен жүзімнің бәсекеге қабілетті сорттарын жасау,

қарқынды түрдегі жоғары өнімді екпелерге арналған биохимия, өсімдіктер физиологиясы. 2021-2023. Жоба жетекшісі.

5. "Қазақстанның ботаникалық әртүрлілігін, бау-бақша дақылдарын байыту жоғары көкжидектің әлемдік флорасының (vacciniumcorumbozuml.), эколого-ландшафтық жергіліктендіру, морфобиологиялық ерекшеліктері" 2015-2017. Жобаны орындаушы.



Жарияланымдар

1. ҚР БҒМ тізбесіндегі журналдардағы мақалалар

 

1. Сырттан әкелінген жүзім сорттарын Қазақстанның оңтүстік-шығыс жағдайында сорттық зерттеу. Қазыбаева С.Ж., Исабекова Г.Ж  Қазақстан ауыл шаруашылығы ғылымдарының Жаршы журналы № 3 – Алматы қ., наурыз 2014 ж. – Б. 24-29.

2. Системы формирования и ведения  виноградных насаждений в зонах   укрывного и пригибного виноградарства. Казыбаева С.Ж., БересневаЛ.В., ИбраимоваГ.Н. Вестник с/х науки Казахстана №  -  г. Алматы, 2015 г. – С.23-26.

3. Сортоизучение интродуцированных сортов винограда в юго–восточной зоне Казахстана. Матай Ж.М., Казыбаева С.Ж. Исследования, результаты» №01 2016 г. –С 138-142.

4. Изучение и отбор дикорастущих форм облепихи Казыбаева С.Ж., Нуртазина Н.Ю., Чмутова Н.А., Никулина Т.В. Исследования результаты №3 (83) 2019 – С. 209-213.

5. Қазақстанның оңтүстік шығысы жағлайында әртүрлі клондық телітушілермен отандық восход алма сорттарының өнімділігі Үшкемпірова Г. М., Казыбаева С. Ж., Уразаева М. В., Ормахаев А.М. Ізденістер, нәтижелер ғылыми журнал. -1(085) 2020. –С.382-387.

 

 

Нөлдік емес импакт-факторы бар журналдардағы мақалалар

1. Creation of new competitive grape varieties with different ripening times and with high commercial and gustatory qualities bred by the Kazakh Research Institute of Fruit Growing and Viticulture. Kazybaeva S. Zh., Manarova D. G. BBRA - Biosciences, Biotechnology Research Asia (India, ISSN 0973-1245, Scopus).– 2015у. -Р. 1197-1208

2. «Indicators in Monitoring of Anthropogenous influences». ZulfiyaTukenova, Amangeldy Umbetov, Saule Kazybaeyeva, Mereke Alimzhanova Of 4 th INTERNATINOL CONGRESS ON TECHNOLOGY- ENGINEERING & SCIENCE (ICONTES). In Kuala Lumpur, Malaysia at 05-06 Aug. 2017.

3. REGULARITIES OF DISTRIBUTION OF BIOLOGICAL ACTIVITY OF MAIN TYPES AND SUBTYPES OF SOILS OF VERTICAL ZONALITY OF NORTHERN TIEN SHAN TukenovaZ.A., AlimzhanovaM.B., KazybaeyevaS. Zh. Proceedings of International Multidisciplinary Scientific GeoConference, SGEM-2018, 30June - 6July, Albena, Bulgaria. 2018. – P. 411-416. (Proceedings by Thomson Reutors и Scopus).

4. Soil Invertebrate Animals as  Indicators of Light chestnut Ground of Southeast of Kazakhstan Tukenova Z., Alimzhanova M., Kazybaeyeva S.,  Ashimuly K., Zhylkybaev O. 6th International congress on Technology and Science. 19-20 July, 2018. Kuala Lumpur, Malaysia. – P.31.

5. THE USE OF SOIL MESOFAUNA FOR ASSESSMENT OF SOIL ECOSYSTEM. TukenovaZ.A., AlimzhanovaM.B., KazybaeyevaS. Zh Proceedings of International Multidisciplinary Scientific GeoConference, SGEM-2018, 30June - 6July, Albena, Bulgaria. – 2018. – P. 651-658. (Proceedings by Thomson Reutors и Scopus)

6. Improving The cultivation technology of Aport apple tres based on a complex of biological and agrotechnical innovations. Abayeva A.D., Kairova G.N., Kazybayeva S. Zh., Urazayeva M.V., Abayeva K.T. EurAsian Journal of BioSciences. Eurasia J Biosci 13, - Р.1897-1905 (2019).

7. «Micropropagation of some grape varieties in Kazakhstan». Saule Kazybayeva, Irina Kovalchuk, Timur Turdiyev, Shokan Kulshanov and Laura Azhitayeva. BIO Web of Conferences Volume 25 (2020). International Scientific Online-Conference “Bioengineering in the Organization of Processes Concerning Breeding and Reproduction of Perennial Crops” 2020. Krasnodar, Russia, October 6-8, 2020.

8. «The organization of the virus-tested planting material production for the grape varieties of the local and foreign selection in Kazakhstan». Saule Kazybayeva, Svetlana Dolgikh, Shokan Kulshanov, Marina Urazayeva and Gulnaz Ushkempirova. BIO Web of Conferences Volume 25 (2020). International Scientific Online-Conference “Bioengineering in the Organization of Processes Concerning Breeding and Reproduction of Perennial Crops” 2020. Krasnodar, Russia, October 6-8, 2020.

9. Effect of climatic conditions on the productive and biochemical characteristics of grape varieties grown on sierozem soil Saulé Z. Kazybayeva, Shokan N. Kulzhanov, Tolepbergen S. Tazhibaev, Laura A. Azhitaуeva, Maira Yessenaliyeva Eurasian Journal of Soil Science 2022, 11(x), xx- xx. Article Info

Received : 15.06.2021 Accepted : 03.01.2022 Available online :

Халықаралық конференциялар жинақтарындағы мақалалар

1. Агробиологическая оценка некоторых интродуцированных сортов винограда в условиях юго-востока Казахстана. Казыбаева С.Ж., Суюнбаева Г.М. Состояние и перспективы садоводства в Урало-Волжском регионе и сопредельных территориях. ГНУ Оренбургская ОССиВ -  Россия, 2013г. – С. 126-130

2. Оптимизация системы обрезки кустов винограда  для перспективных  казахстанских и интродуцированных сортов  винограда Казыбаева С.Ж., Береснева Л.В., Ибраимова Г.Н. Научные труды. Научное обеспечение виноградарства и виноделия в аспекте импортозамещения. Том 11. Краснодар 2016. – С 127-131.

3. Испытание регуляторов роста растений при выращивании саженцев винограда в условиях республики Казахстан и российской федерации   «Институт химических наук им. А.Б. Бектурова» (Алматы), КазНИИПиВ, Султанова З.К., д-р техн.наук, Сычева Е.С., канд.хим.наук, Казыбаева С.Ж. кандидат с-х. наук, Никольский М.А. кандидат с-х. наук.  федеральное государственное бюджетное научное учереждение «Анапская зональная опытная станция виноградарства и виноделия СКЗНИИСиВ» (Анапа). Краснодар 2016 г. – С 94-98.

4. Оценка перспективных столовых сортов винограда казахстанской  селекции Казыбаева С.Ж., Береснева Л.В. Сборник материалов международной научно- практической конференции «Биотехнология, генетика и селекция растений», посвященной памяти академика Шегебаева О.Ш., ведущего ученого, организатора науки в области биотехнологии и селекции сельскохозяйственных культур 29-30 июня 2017г. -  Алмалыбак. - С. 129-131.

5. Изучение новых сортов винограда (Ахтамар , Детский раниий) выращивания сортов в условиях юга казахстана. Налжан А.Н., Казыбаева С.Ж., Тукенова З.А. XIII международный научно-практической конференции «Технологические аспекты современного аграрного производства и охраны окружающей среды» 8-11 ноября 2017, Алматы, Казахстан –С 120-122.

6. Состояние и перспективы развития виноградарства Казахстана Каирова Г.Н., Казыбаева С.Ж., Береснева Л.В. Международной научно – практическая конференция, «Пути повышения эффективности аграрной науки в условиях импортозамещения» посвященная 85- летию. Дагестанского гасударственного аграрного университета  имени М.М. Джамбулатова 20 сентября 2017 года.г. Махачкала.

7. Перспективные сорта винограда Казахстанской селекции Казыбаева С.Ж., Кулжанов Ш.Н., Тажибаев Т.С. Молодой исследователь: вызовы и перспективы №30 (130), Россия г. Москва 2019г.- С. 25-28.

8. Сохранение генофонда винограда в казахстане Қазыбаева С.Ж., Анықбекова Г.А., Құдайберген А.Б., Кулжанов Ш.Н. «Жеміс және көкөніс шаруашылығы Салаларының қазіргі жағдайы және даму келешегі» Халықаралық ғылыми-техникалық конференцияның Материалдары («жеміс-көкөніс және жаңғақ шаруашылығы» кафедрасының 90-жылдығына арналады) Алматы – 2020 -С.244-247.

9. Применение современных технологии на выход и качество посадочного материала плодовых культур. Казыбаева С.Ж., к. с.-х. н. ТОО «КазНИИ плодоовощеводства», Султанова З.К., д.т.н., Тафих А. Е., магистр КазНАУ., Кулжанов Ш., докторант КазНАУ. «Жеміс және көкөніс шаруашылығы Салаларының қазіргі жағдайы және даму келешегі» Халықаралық ғылыми-техникалық конференцияның Материалдары(«жеміс-көкөніс және жаңғақ шаруашылығы» кафедрасының 90-жылдығына арналады) Алматы – 2020 С. 472-475.

10. Сохранение, пополнение и изучение генетических ресурсов винограда, Казыбаева С.Ж., Кулжанов Ш.Н., Айтенов А.А. Қазақ жеміс және көкөнiс шаруашылығы ғылыми зерттеу институты» ЖШС, «Картоп, жеміс-көкөніс және бақша шаруашылығы салаларының жағдайы, мәселелері және болашақтағы дамуы», Халықаралық ғылыми-практикалық конференцияның материалдары жинағы ауыл шаруашылығы ғылымдарының докторы, профессор, Қазақстан Республикасы ауылшаруашылығы ғылымдары академиясының академигі С.А. Бабаевтың 80 жылдығына арналады, Алматы-2021г, С-85-91

11. Влияния клоновых подвоев на урожайность сорта яблони Талгарское в условиях Алматинской области, Алматы-2021г, С-229-233 Ушкемпирова Г.М., Казыбаева С.Ж., Уразаева М.В., Ормахаев А.М. Қазақ жеміс және көкөнiс шаруашылығы ғылыми зерттеу институты» ЖШС, «Картоп, жеміс-көкөніс және бақша шаруашылығы салаларының жағдайы, мәселелері және болашақтағы дамуы», Халықаралық ғылыми-практикалық конференцияның материалдары жинағы ауыл шаруашылығы ғылымдарының докторы, профессор, Қазақстан Республикасы ауылшаруашылығы ғылымдары академиясының академигі С.А. Бабаевтың 80 жылдығына арналады,

12. Қазақстан республикасындағы жүзім сортименті және қазіргі ахуалы Кулжанов Ш.Н., Казыбаева С.Ж., Ажитаева Л., Литвиненко Е.В. «Білім, ғылым және өндірістің интеграциясы: өзекті мәселелер, жетістіктер мен инновациялар» ХАЛЫҚАРАЛЫҚ ҒЫЛЫМИ-ПРАКТИКАЛЫҚ КОНФЕРЕНЦИЯНЫҢ ЕҢБЕКТЕРІ 26 сәуір 2021 ж. Б-139-143

13. Состояние и перспективы развития садоводства казахстана С.Ж. Казыбаева, М.В. Уразаева, С.П. Алексеенко, С.Б. Корабаева, ВСЕРОССИЙСКАЯ НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ «Продовольственная безопасность: проблемы и пути решения» (к 65 – летию со дня образования Дагестанского научно-исследовательского института сельского хозяйства) 27–28 октября 2021г.

14. Современные системы ведения питомниководства республики Казахстан  Казыбаева С.Ж., Уразаева М.В., Борисова А.А. Плодоводство и ягодоводство России.

Том 66/2021.- 89-95

С (ISBN) оқулықтарын дайындау және ISBN-мен әдістемелік құралдарды әзірлеу

1. Интенсивные технологии выращивания и сохранения качества плодов винограда при хранении: Учебное пособие. Казыбаева С.Ж., Ажитаева Л.А., Тукенова З. А., Рыскулбекова Л.М., Алматы, КазИТУ 2019. 120 с.

2. Состояние развития садоводства в Казахстане. учебное пособие, Алматы, Казыбаева С.Ж., Уразаева М.В., Есеналиева М.Д. КазИТУ, 2019г120 с.

3. Питомниководство плодовых культур и винограда в Казахстане. монография Уразаева М.В., Долгих С.Г., Казыбаева С.Ж А:ТОО «КазНИИПО»,- Алматы, Альманахь, 2020. 39с.

 

Басқа

 

Патенттер

1. Казыбаева С.Ж., Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. Виноград «Кумис», патент №516 от 2015г.

2. Казыбаева С.Ж., Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. Виноград «Казахстан-20», патент №521 от 2015г.

3. Казыбаева С.Ж., Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. Виноград «Ай-Ару», патент №522 от 2015г.

4. Казыбаева С.Ж., Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. Виноград «Азим», патент №660 от 21.04.2016г.

5. Береснева Л.В., Казыбаева С.Ж. Виноград «Акжайык», патент №703 от 30.09.2016г.

6. Береснева Л.В., Казыбаева С.Ж. Виноград «Мейрам-55», патент №704 от 30.09.2016г.

7. Казыбаева С.Ж., Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В., Манарова Д.Г., Турдыкулов Б.Ж. Виноград «Гульшара», патент №684 от 2018г.

8. Кайрова Г.Н., Казыбаева С.Ж., Алексеенко С.П. Груша «Желтоксан», патент №912 от 31.10.2019

9. Казыбаева С.Ж., Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В., Манарова Д.Г., Тәуірбаева Ж.Т. Виноград «Дамана», патент №913 от 31.10.2019г.

10. Яблоня Подарок Нуртазиной Нуртазина Н.Ю., Казыбаева С.Ж., Чмутова Н.А., Кадирсизова Ж.К№990 от 03.12.2021 г.

11. Яблоня Нурсат Казыбаева С.Ж. Нуртазина Н.Ю., Чмутова Н.А., Кадирсизова Ж.К. Алексеенко С.П. Абаева А.Д. №993 от 10.12.2021г.

12. Черная смородина Раяна Казыбаева С.Ж., Плюхина Л.В., Егорова Г.И., Кадирсизова Ж.К№991 от 10.12.2021г.

18. Виноград Людмила Избасаров Д.С., Суюнбаева Л.В., Казыбаева С.Ж., Карычева Л.А. №96 от 17.05.2010г.

19. Виноград Кунсулу Избасаров Д.С., Карычева Л.А., Казыбаева С.Ж., Суюнбаева Л.В. №97 от 25.03.2010г.

20. Виноград Маржан Суюнбаева Л.В., Казыбаева С.Ж., Береснева Л.В., Маденов Э.Д. №98 от 25.03.2010г.

21. Виноград Жамиля Казыбаева С.Ж., Избасаров Д.С., Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. №402 от 27.12.2013г.

22. Виноград Акдидар Казыбаева С.Ж. Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. №363 от 22.07.2013г.

23. Виноград Куралай Казыбаева С.Ж. Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. №364 от 22.07.2013г.

24. Виноград Мерейтой-50 Избасаров Д.С., Казыбаева С.Ж. Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. №403 от 27.12.2013г.

25. Виноград Бакытнур Избасаров Д.С., Казыбаева С.Ж. Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. №368 от 22.07.2013г.

26. Виноград Руфина Избасаров Д.С., Казыбаева С.Ж. Суюнбаева Л.В., Береснева Л.В. №367 от 22.07.2013г.

 

 

Ғылыми мақалалар-Казыбаева С. Ж.

1. Изучение интродуцированных сортов ягодных культур на юго-востоке Казахстана Казыбаева С.Ж., Кадирсизова Ж.К Сб.матер.научной конференция преподавательского состава и студентов КазИТУ..-Алматы, 2014. – С.17-19

2. Жүзім бұталарының қыстап шығу дәрежесіне тыңайтқыштар мен биостимуляторлардың әсері. Қазыбаева С.Ж., Жаппарова А.А., Тәуірбаева Ж.Т. «Жаршы» ғылыми-сараптамалық журналы №2 – Алматы қ., 2015 ж. – 17-23б.

3. Борьба с осами на винограднике Казыбаева С. Ж ., Жунисова А. Ж. Агро Алем.- Алматы, 2017.- №5.-С. 50-51.

4. Весенние работы на винограднике Казыбаева С.Ж., Береснева Л.В., Тәуірбаева  Ж.Т. АгроАлем.- Алматы, 2017.

5. Новые перспективные сорта винограда для Казахстана Казыбаева С.Ж., Аныкбекова Г.А., Арысбаева Р., Байғожаева А.Э. Агроөндірістік кешен және тамақ өнеркәсібі Ғылыми-техникалық журнал, Алматы 2017.С.18-21.

6. Влияние доз минеральных удобрений выход стандартных саженцев яблони апорт. Кадирсизова Ж.К., Казыбаева С.Ж. Поиск №4(1)/2018, Алматы-2018г. - С. 124-129.

7. Қара қарақаттың Қазақстанның оңтүстік-шығыс аймағында сортзерттеудегі шаруашылық-құнды ерекшеліктері. Казыбаева С.Ж., Байғожаева А.Э. Агропромышленный комплекс и пищевая промышленность, №2, Алматы-2018г.- С. 15

8. «Перспективные сорта груши для юго-востока. Казыбаева С.Ж.,Аныкбекова Г.А., Ажитаева Л.А. Агропромышленный комплекс и пищевая промышленность, №2, Алматы-2018г. С. 9-15.

9. Изучение генофонда сливы и алычи в Алматинской области Казыбаева С.Ж., Кадирсизова Ж.К., Толыбай Б., Салыкова Д.А. КазИТУ Сборник научных трудов по материалам 2019, 10 апреля.  – С 76-78.

10. Селекция яблони на устойчивость к парше Әділбеков М.Б., Казыбаева С.Ж., Чмутова Н.А., Никулина Т.В. Қазақстан жоғары мектебі № 2(1), 2019 – С. 242-244.

11. Влияние плотности посадки яблони на морфологические особенности УшкемпироваГ.М., Әділбеков М.Б., Казыбаева С.Ж. Қазақстан жоғары мектебі 2019 № 2(1), - С 245-249.

12. Қазақстанның  оңтүстік – шығысында тайфи розовый жүзім сортын өсіру және сақтау технологиясы Шайық А.О., Туруспекова С.Т., Казыбаева С.Ж., Ажитаева Л.А. Высшая школа Казахстана. -3/2020.-С.269-272

13. Влияния минеральных подкормок на рост и развитие вегетативных органов отечественных сортов яблони в условиях Алматинской области Тафих А. Е., Казыбаева С.Ж., Ажитаева Л.А., Кадирсизова Ж.К. Высшая школа Казахстана. -3/2020.-С.234-239.

14. Жаңа өсу реттегіштерінің техникалық  жүзім сорты каберне совиньонның өнімділігіне әсерін зерттеу Туруспекова С.Т., Казыбаева С.Ж. Высшая школа Казахстана. -1(1) /2020.-С.280-284.

 

Статьи в газетах

15. Зеленые операции на винограднике Казахский НИИ плодоводства и виноградарства. Казыбаева С.Ж., к.с/х.н., Ибраимова Г.Н., м.н.с. АГРОИНФО, г. Алматы, июль 2013 г.

 

 

Ұсыныстар, брошюралар, каталогтар-Казыбаева С. Ж.

1. Виноградарству Казахстана – высокопродуктивные сорта (буклет). Казыбаева С.Ж., Береснева Л.В., Манарова Д.Г., Ибраимова Г.Н. ТОО «Нур Принт» – май 2015 г.

2. Перспективные сорта винограда казахстанской селекции, размножение и технология их возделывания (рекомендация). Казыбаева С.Ж., Береснева Л.В., Манарова Д.Г. ТОО «Нур Принт» – июнь 2015 г.

3. Виноградарству Казахстана – высокопродуктивные сорта (буклет).. Казыбаева С.Ж., Береснева Л.В., ТОО «Нур Принт» – май 2017 г

4. Интродуцированный сортовой ассортимент винограда для фермеров юга Казахстана. (рекомендация) Тастанбекова Г.Р., Казыбаева С.Ж., Шынтасов Т.Б., Даулетова Л.Т., Мендыбаев Б.Ш., Ажиметова Г.Н., Кулжанов Ш.  ТОО «ЮЗНИИЖиР», Шымкент, 2020г.-24с

Оқылатын пәндер


Жүзім шаруашылығы

Пәнді оқытудың мақсаты өндірістік-технологиялық кәсіби қызмет үшін жүзім шаруашылығы саласында теориялық және практикалық білімді игеру және дағдыларды игеру болып табылады. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент егу материалын дайындау, жүзім сорттарын кесу, жүзімге күтім жасау дағдылары мен әдістерін, жүзімдіктің аумағын ұйымдастыру дағдыларын, кәсіби қызмет үшін қажетті ұғымдық аппаратты меңгереді.

Зерттеу теориясы мен әдістері

Пәнді оқытудың мақсаты магистранттардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын ұйымдастыру, жүргізу және нәтижелерін ұсыну, ғылыми зерттеулерді ғылыми зерттеулер, есептер, мақалалар, ғылыми конференциялардағы баяндамалар нәтижесінде орындау бойынша бастапқы кәсіби біліктері мен дағдыларын қалыптастыру болып табылады.

Жылыжай көкөніс өнімдері

Пәнді игерудің мақсаты студенттерге көкөніс дақылдарының биологиясының ерекшеліктері, қорғалған топырақтың ұйымдастырушылық-экономикалық ерекшеліктері туралы теориялық білімді және оларды әртүрлі мәдени құрылымдар жағдайында өсіру технологияларын құру және қолдану бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыруға үйрету болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент дағдыларды игеріп, студенттерді ауылшаруашылық саласы ретінде жылыжай шаруашылығында өндірістік және ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындайды.

Патенттану

Пәннің мақсаты халықаралық патенттік жіктелімді, патенттік ақпараттың жалпы сипаттамасы мен түрлерін, патенттік құжаттаманың ерекшеліктері мен артықшылықтарын зерделеу, диссертациялық зерттеу шеңберінде патенттік зерттеулер жүргізу болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы зияткерлік меншікті, өнеркәсіптік меншікті, өнертабысты, пайдалы модельді және өнеркәсіптік үлгіні ажырата алатын, өнертабысты сипаттауға қойылатын талаптарды сақтай отырып, патент беруге өтінімді сауатты жасай алатын, патент беруге өтінімді қарау тәртібін сақтай алатын болады.

Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеудің инновациялық технологиялары

"Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау мен қайта өңдеудің инновациялық технологиялары" пәнінің мақсаты болашақ мамандарға астықты сақтау мен қайта өңдеудің инновациялық технологиялары бойынша кәсіби білім қалыптастыру; сақтауға келіп түсетін астықтың жай-күйін зерделеу; астықты қайта өңдеу кезіндегі заманауи қалдықсыз технологиялар; өсімдік шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу кезінде жаңа өнімдер алу. Пәнді оқытудың міндеттері: болашақ мамандарды әр түрлі дақылдардың астығын, технологиялық процестерді орындау кезінде механикаландыру жабдықтары мен құралдарын өндіру және қайта өңдеу кезінде жоғары өнімді пайдалану үшін қолдануға үйрету; - магистранттарды астықты өндіру, қайта өңдеу және терең қайта өңдеу саласындағы ғылыми-техникалық прогрестің даму үрдістерімен және бағыттарымен таныстыру; - астықты өндіру, қабылдау, сақтау және қайта өңдеудің технологиялық процестерінің мәнін зерттеу; Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу кезінде ионозондық және гидроионозондық нанотехнологияның жаңа технологиялары мен техникалық шешімдерін әзірлеу. Дәнді, бұршақты, майлы, жеміс, көкөніс және жидек дақылдарын алдын ала өңдеудің қазіргі заманғы әдістерін пайдалана отырып, функционалдық мақсаттағы нанның, макаронның, ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің инновациялық, ресурс үнемдейтін технологияларын әзірлеу және енгізу.

Жидек питомниктерінде өсірудің инновациялық әдістері

Пәнді игерудің мақсаттары мен міндеттері - магистранттарға жемістер мен жидек питомниктерін өндірудің технологиялары және отырғызу материалын өсірудің жаңа технологиялары туралы білім мен дағдыларды қалыптастыру. Міндеттері: - инновациялық қызметтің түсінігі мен стратегиясын зерттеу; - инновациялар мен инновациялық процестердің жіктелуін зерттеу, Өндіріс уақытын қысқарта отырып, алынған өнімнің сапасын едәуір жақсартуға мүмкіндік беретін штамптарды қолдана отырып, жеміс дақылдарын жедел көбейтудің заманауи әдістері қарастырылады. Көгалдандыруда өсімдіктерді стандартты түрде өсіру үлкен қызығушылық тудырады. Штампты дақылдың өзі - сұрып арқылы да, егілген тұрақты штамм жасағышты қолдану арқылы да қалыптастыруға болады.

Жеміс пен жаңа бақша дақылдарының генофонды

"Жидек және жаңа бау – бақша дақылдарының гендік қоры" пәнін игерудің мақсаты саланы дамытудың ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері туралы білім кешенін қалыптастыру мен бау-бақша шаруашылығының ғылыми негіздерін дамытудың тарихи кезеңдері туралы, қазіргі заманғы объектілер, бау-бақша шаруашылығындағы жүйелі зерттеулердің қағидаттары мен әдістері және оның құрамдас бейіндері-жеміс шаруашылығы, көкөніс шаруашылығы, жүзім шаруашылығы, дәрілік және эфир майы өсімдік шаруашылығы және сәндік бау-бақша шаруашылығы туралы білімді қалыптастыру болып табылады. Міндеттері: - агроландшафттардың жеміс дақылдарын өсіруге жарамдылығын бағалау; - жидек екпелерін отырғызу, оларды күтіп-баптау жұмыстарын ұйымдастыру және жүргізу; түрлі жағдайларда басқарушылық шешімдер қабылдау; - технологиялық процестер параметрлері мен өнімнің өндірістік сапасын бақылау; - жеміс өсіру, көкөніс өсіру, жүзім өсіру, дәрілік және эфир майлары мен сәндік бау-бақша өсіру дамуының негізгі кезеңдерін зерттеу, бау-бақшаның осы бағыттары бойынша заманауи зерттеулердің әдіснамасы туралы түсінік беру.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
09:25
10:15
10:20
11:10
11:15
12:05
12:10
13:00
13:30
14:20
14:25
15:15
Виноградарство, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
15:20
16:10
Обработка и хранение продукции растениеводства, Лекции
(Учебный корпус №1, 73 (С))
Виноградарство, Лекции
(Учебный корпус №2, 408 (Т))
16:15
17:05
Обработка и хранение продукции растениеводства, Лекции
(Учебный корпус №1, 73 (С))
17:10
18:00
18:10
19:00
19:10
20:00
Ашық сабақтар