"ҚҚӨжТӨҒЗИ" ЖШС жетекші ғылыми қызметкері, ҚР БҒМ жас талантты ғалымдарына арналған мемлекеттік стипендияның екі мәрте лауреаты. Конституция күнінің 25 жылдығына орай мерейтойлық медальмен марапатталған. Хирш Индексі-1.
Тұңғыш Президент-Елбасы қорының гранты бойынша Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылаудың заманауи әдістерін игеру, ауыл шаруашылығы зерттеулерінің ғылыми-зерттеу орталығында (Cirad) биохимиялық зерттеулер жүргізу бойынша ғылыми тағылымдамадан өтті, Франция, Монпелье қаласы, Эразмус Мундус халықаралық стипендиясының иегері, Мендель университетінде, Чехия, Брно қаласында постдокторлық бағдарламадан өтті, Брно қаласының Мендель университетінде постдокторлық бағдарламадан өтті "Болашақ" президенттік стипендиясы.
ҚР 10 инновациялық патентінің, 80-тен астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде Scopus деректер базасындағы 4 мақаланың, 3 оқу құралының, 5 әдістемелік ұсынымның авторы.
1993 - 1998 Алматы технологиялық институты. Консервілер мен тағамдық концентраттардың технологиясы, инженер-технолог.
1999 - 2002 Аспирантура Қазақ тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты. .
1. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің «Қара бидай, бидай наны, кондитерлік өнімдерді өндіру үшін микроорганизмдердің жоғары тиімді штаммдарын пайдалану негізінде мұздатылған жартылай фабрикаттардың технологиясын жасау» жобасының жетекшісі. 2015-2017. 2. Жоба жетекшісі «Ет және ет өнімдерінің сақтау мерзіміне санитарлық жағдайдың, тоңазытқыш жабдықтардың әсерін зерттеу. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің 2018–2020 жылдарға арналған «Мал шаруашылығы саласының қарқынды технологияларын дамыту» ғылыми-техникалық бағдарламасы аясында «Ірі қара мал етін өңдеу» жобасы бойынша ұсыныстар әзірлеу».
3. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің 2021-2023 жылдарға арналған «Азық-түлік өнеркәсібі үшін аары сүтін өндіру және өңдеу технологиясын әзірлеу» жобасының жетекшісі. 4. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің 2023-2025 жылдарға арналған «Суықпен ұштастыра биологиялық консервілеу әдістерін қолдана отырып, салқындатылған құс етін және құс өнімдерін сақтаудың жаңа технологиясын әзірлеу» жобасының жетекшісі.
1. Lazat Umiralieva, Anna Chizhayeva, Akniyet Ibraikhan, Cholponkul Avylov, Masimzhan Velyamov Investigation of the sanitary state of air And refrigeration equipment of meat Processing enterprises in Kazakhstan Using the method of metagenomic analysis//Acta Universitatis Agriculturae Et Silviculturae Mendelianae Brunensis – Number 3, 2021 - Volume 69 - Р.403-416. (Q2, 41-й процентиль) https://acta.mendelu.cz/artkey/acu-202103-0010_investigation-of-the-sanitary-state-of-air-and-refrigeration-equipment-of-meat-processing-enterprises-in-kazakh.php
2. Умиралиева Л.Б., Чижаева А.В.,Ибраихан А.Т., Велямов М.Т. Влияние санитарного состояния холодильного оборудования на сроки хранения мяса.// Вестник ЮУрГУ, серия «Пищевые и биотехнологии», 2020. – Т.5, – № 5. – С. 75—86 0,69 п.л. DOI:10.14529/food200309
3. Умиралиева Л.Б., Чижаева А.В., Велямов М.Т., Велямов Ш.М..Проведение микробиологических исследований санитарного состояния поверхностей и воздуха в камерах холодильного оборудования мясоперерабатывающих предприятий.// Новости науки Казахстана. № 1 (143). – 2020. – С. 87-96.
4. Умиралиева Л.Б., Чижаева А.В., Велямов М.Т., Велямов Ш.М. Влияние санитарного состояния холодильного оборудования мясокомбинатов на поверхностную микрофлору мяса.//Пища.Экология.Качество. – 2019 – С. 286-290
5. К. Ж. Аманжолов, М.Т. Велямов, Л.Б. Умиралиева, Ш.М. Велямов, Г.М. Ахметова Профилактика технологических стрессов при подготовке животных к убою: Книга / г. Алматы,-2018.-160 с., рис. 1, таблиц 30, прил. 6, библ. 536. ISBN 978-601-7942-20-5.
6. Ибраихан А.Т., Умиралиева Л.Б., Чижаева А.В., Велямов М.Т. Биолюминесцентті талдау әдісін қолдану арқылы ет және ет өнімдеріне санитарлық-микробиологиялық бақылау жүргізу.// «Агропромышленный комплекс и пищевая промышленность», 2020. –№2, . – С.28-35.
7. Чижаева А.В., Умиралиева Л.Б., Велямов М.Т. Ибраихан А.Т. Методические рекомендации по исследованию влияния санитарного состояния холодильного оборудования на сроки хранения мяса и мясной продукции. Алматы, Изд-во ТОО «Жания- Полиграф», 2020, тираж 100 экз. 3,7 п.л.
8. Умиралиева Л.Б., Зарицкая Н.Е., КененбайГ.С., Чоманов У.Ч., Велямов М.Т. Современные подходы к контролю качества и безопасности пищевых продуктов, Учебное пособие, Алматы: КазИТУ, КазНИИППП, НПЦНАБПП,БГУ, 2018.-381 с.2018 год,
9. Умиралиева Л.Б., Зарицкая Н.Е., КененбайГ.С., Чоманов У.Ч., Велямов М.Т. Теоретические и практическиеосновы производства пищевых продуктов. Учебное пособие//: КазИТУ. – Алматы, 2019. – 119 с.
10. Чоманов У.Ч., Кененбай Г.С., Умиралиева Л.Б., Отыншиева А. Технология колбасных изделий.//Учебное пособие. КазИТУ. – Алматы, 2019. – 116
11. Умиралиева Л.Б, Чижаева А.В., Велямов М.Т., Ибраихан А.Т. Исследование санитарного состояния холодильного оборудования мясоперерабатывающих предприятий с использованием биолюминесцентного метода// Сборник научных трудов по материалам Международной научно-практической конференции, проведенной 23 декабря 2020 года на тему: «ЖИВОТНОВОДСТВО КАЗАХСТАНА: ОТ ОПЫТА ПРЕДКОВ ДО СОВРЕМЕННЫХ ТЕХНОЛОГИЙ», посвященной 90-летию Казахского национального аграрного исследовательского университета, ISBN 978-601-241-873-6. стр. 211-214
12. Umiralieva L.B., Isabekova M. S., Filatov I. D. Construction of a new consortium of lactic acid bacteria for the preparation of sourdough for bread and the study of its optimal cultivation regimes // Journal of Hygienic Engineering and Design. - 2023 - vol.44, - pp.120-127
13. Umiralieva L., Amangeldin М., Ibraikhan A., Krupskiy T, Tulegenova A. Increasing the quantity and quality of royal jelly in apiaries using wax honeycomb cups // Journal of Hygienic Engineering and Design. - 2023 - vol.44, - pp.34-38
14. Umiralieva L., Makeeva R., Amangeldyn M., Barmak S., Ibraikhan A. Study of microbiological, physical and chemical indicators of bovine colostrum // Journal of Hygienic Engineering and Design. - 2023 - vol.44, - pp.116-119