Главная Новости МИТУ ғалымдары әзірлеген кептіру технологиялары биенің және түйе сүтін терең өңдеуге арналған жаңа жабдықтың прототипінде іске асырылды
17 Қазан 2025                  155
МИТУ ғалымдары әзірлеген кептіру технологиялары биенің және түйе сүтін терең өңдеуге арналған жаңа жабдықтың прототипінде іске асырылды

17 қазанда Халықаралық инженерлік-технологиялық университеттің ректоры Д.Б. Ақпанбетов ғылыми бағдарлама BR21881957 «Бие және түйе сүтін терең өңдеудің технологиясы мен вакуум-сублимациялық кептіру жабдығын әзірлеу» аясында жасалған FD-4.1 вакуум-сублимациялық кептіру кешенінің тәжірибелік үлгісінің таныстырылымына қатысты.

Бағдарлама Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті (МИТУ), академик Ө.А. Жолдасбеков атындағы Механика және машинатану институты және «Qymyz» қазақ-неміс ғылыми-зерттеу институты» ЖШС ғалымдарының бірлескен еңбегімен жүзеге асырылды. Нәтижесінде МИТУ базасында Тағам инженериясының вакуум-сублимациялық технологияларының ғылыми-оқу орталығын құру жоспарланып отыр. Бұл орталықта студенттер мен ғылыми қызметкерлер әзірленген жабдықты оқу және зерттеу мақсатында пайдалана алады.

Жобаны жүзеге асыруда «Qymyz» қазақ-неміс ғылыми-зерттеу институты» ЖШС маңызды рөл атқарады. Институт технологияны өнеркәсіптік деңгейде енгізу мен техникалық сүйемелдеуді қамтамасыз етіп, жабдықты өндірістік алаңдарда сынақтан өткізуге ықпал етеді. Құрылып жатқан орталықтың бірегейлігі – «Qymyz» институтының өндірістік қолдау көрсетіп, технологияларды енгізу процесін сүйемелдеуі. Бұл өз кезегінде тапсырыс берушілердің нақты сұраныстарына жедел жауап беруге және ғылыми әзірлемелердің экономикалық тиімділігін арттыруға мүмкіндік береді.

Іс-шараны Қазақстан Республикасының Ұлттық инженерлік академиясының вице-президенті, академик А.К. Төлешов ашып, атқарылған жұмыстың жоғары ғылыми-техникалық деңгейін және оның отандық инженерлік ғылымның дамуына қосқан зор үлесін атап өтті:

«Бұл жұмыс жоғары ғылыми және техникалық деңгейде орындалған, ғылыми және әлеуметтік маңызы зор. Ғалымдар жаңа технологиялық шешімдер ұсынды - бұл әртүрлі салалар мамандарының нақты экономикалық нәтиже үшін бірлескен еңбегінің жарқын мысалы», - деді ол.

Академик жобаның ғылым, білім және өндіріс арасындағы тиімді өзара байланыс пен синергияның үлгісі екенін, сондай-ақ инженерлік және агротамақтық бағыттарда осындай бастамаларды іске асыруға жол ашатынын ерекше атап өтті.

Іс-шараға академик Ө.А.Жолдасбеков атындағы Механика және машинатану институтының өкілдері, Қазақстандағы тамақ өнеркәсібіне арналған жабдық өндіретін ірі компаниялардың бірі – «PROSNAB service» ЖШС, сондай-ақ «Агроинженерия ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС өкілдері қатысты. Олар технологияны тәжірибелік тұрғыда сынау және тәжірибе алмасу ісіне өз үлестерін қосты.