Білім беру бағдарламасының мақсаты:
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындары үшін әлеуметтік-жеке құндылықтары және тамақ өнімдерін өндіру, жабдықтарға техникалық қызмет көрсету және жөндеу саласында кәсіби құзыреттері бар, қазіргі заманғы техниканы жобалау және игеру дағдыларын меңгерген жоғары білікті мамандарды сапалы даярлау, сондай-ақ жоғары оқу орындары мен колледждер үшін ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.
Білім беру бағдарламасының міндеттері:
- БББ бейіндік бағытына және тамақ өндірісі машиналары мен аппараттары саласындағы кәсіби қызмет түрлеріне сәйкес кәсіби міндеттерді шешуге дайындауда кәсіби білімді, іскерліктер мен дағдыларды қалыптастыру;
- Әлеуметтік, этикалық және ғылыми көзқарастарды ескере отырып, пайымдауларды қалыптастыру үшін тамақ өндірісінің технологиялық машиналары мен жабдықтары саласындағы ақпаратты жинауды және түсіндіруді жүзеге асыру;
- энергия үнемдеу міндеттерін шешуді, сондай-ақ қоршаған ортаны өндірістің техногендік әсерінен қорғауды ескере отырып, негізгі және қосалқы жабдықты таңдау және есептеу;
- тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтарына техникалық басшылықты жүзеге асыру, яғни өндірістік объектілердегі технологиялық процестерді тікелей басқару;
- техникалық міндеттерді шешу және жобалау-технологиялық жұмыстарды жүргізу үшін заманауи бағдарламалық және ақпараттық қамтамасыз етуді пайдалану дағдыларын дамыту ;
- білім алушылардың ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жүргізу дағдыларын меңгеруі және докторантурада ғылыми жұмысты жалғастыру үшін қажетті негіз алуы;
Білім беру бағдарламасы түлегінің негізгі құзыреттері:
- бөлшектердің қызметтік мақсаты және құрылымдық-технологиялық белгілері, машина бөлшектері сапасының көрсеткіштері, бөлшектердің құрылымын технологиялыққа өңдеу ережелері, құрылымдық аспаптық материалдардың физикалық-механикалық қасиеттері;
- бөлшектерді дайындаудың технологиялық процесін жобалау әдістемесін, машина бөлшектерін жасаудың типтік технологиялық процестерін, бөлшектер мен олардың бетінің түрлерін, базалардың жіктелуін; дайындамалардың түрлері мен олардың орналасу схемаларын, дайындамаларды таңдау шарттары мен оларды алу тәсілдерін, дайындамаларды орналастыру тәсілдері мен қателіктерін, технологиялық базаларды таңдау қағидаларын.;
- кесу, кесу құралдарын өңдеу түрлері, технологиялық операция элементтері; металл кесетін станоктардың технологиялық мүмкіндіктері, станоктық құрылғылардың мақсаты;
- өндірістің түрлері, кесу режимдерін есептеу әдістемесі, дана уақыт құрылымы;
- механикалық өңдеудің технологиялық процестерін жобалаудың негізгі кезеңдерін жүргізуге қатысу.;
- жеке беттерді өңдеу, технологиялық құжаттаманы рәсімдеу бағытын белгілеу;
- жабдықтың түрін таңдаумен бөлшектерді дайындаудың технологиялық бағытын жобалау;
- фрезерлеу кезінде құралдың траекториясын автоматты түрде қалыптастыру бағдарламаларын дайындау;
- дербес компьютерлер мен автоматтандырылған жобалау жүйелерін қолдана отырып, тамақ өндірісі машиналары мен жабдықтарының конструкциясын әзірлеуге;;
- энергия ресурстарын үнемдеу міндеттерін шешуді, сондай-ақ қоршаған ортаны өндірістің техногендік әсерінен қорғауды ескере отырып, негізгі және қосалқы жабдықты таңдау және есептеу;
- есептеу техникасын пайдалана отырып, өндірісті ұйымдастырудың, оны метрологиялық қамтамасыз етудің, техникалық бақылаудың және ақпараттық қызмет көрсетудің тиімді әдістерін таңдау және негіздеу;;
- материалды және оны өңдеу режимін таңдау, оны пайдалану шарттары мен қойылатын талаптар жиынтығы негізінде;
Кәсіби қызмет нысандары:
Кез келген бейіндегі ғылыми-зерттеу институттары мен білім беру ұйымдары, өнеркәсіптің барлық салаларының өндірістік кәсіпорындары, ҚР Еңбек және халықты әлеуметтік қорғау министрлігінің орталық және өңірлік органдары, холдингтер, кәсіпорындар, мемлекеттік кәсіпорындар, ауыл шаруашылығы мен тамақ өнеркәсібінің акционерлік қоғамдары мен жеке фирмалары жүйесінің бөлімшелері; ғылыми-өндірістік бірлестіктер, ғылыми, конструкторлық, жобалау ұйымдары және т. б. жоғары оқу орындары мен колледждердегі ғылыми-педагогикалық жұмыс.
Кәсіптік практика, жұмысқа орналастыру:
"Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми - зерттеу институты" ЖШС, жоғары оқу орындарында, колледждерде, "Байсерке-Агро" ЖШС, "Қазақ тағамтану академиясы ҚБ" ЖШС, "Алатау Құс" АҚ, Food Master, Qulpynai, Ақсай-нан, Galanz Bottlers, "Рахат-Лотте"ақ оқытушылық қызмет атқарды.
Оқытудың негізгі нәтижелері:
- технологиялық машиналар мен азық-түлік жабдықтары саласындағы дамып келе жатқан білім мен түсініктерді, соның ішінде осы саладағы ең озық білім элементтерін көрсету;
- технологиялық машиналар мен жабдықтар саласындағы білім мен түсініктерді кәсіби деңгейде қолдану ;
- технологиялық машиналар мен азық-түлік жабдықтары саласындағы мәселелерді шешуге және аргументтерді тұжырымдауға ;
- Әлеуметтік, этикалық және ғылыми көзқарастарды ескере отырып, пайымдауларды қалыптастыру үшін тамақ өндірісінің технологиялық машиналары мен жабдықтары саласындағы ақпаратты жинау мен түсіндіруді жүзеге асыру;
- туралы; ғылыми танымның дамуындағы қазіргі тенденциялар туралы; жаратылыстану (әлеуметтік, гуманитарлық, экономикалық) ғылымдарының өзекті әдіснамалық және философиялық мәселелері туралы; жоғары мектеп оқытушысының кәсіби құзыреттілігі туралы; жаһандану процестерінің қарама-қайшылықтары мен әлеуметтік-экономикалық салдары туралы;
- дамыту және идеяларды ғылыми зерттеулер контексінде қолдану үшін пайдалану; процестер мен құбылыстарды талдауда бар тұжырымдамаларды, теориялар мен тәсілдерді сыни тұрғыдан талдау;
- Педагогика және жоғары мектеп психологиясын өз педагогикалық қызметінде қолдану; докторантурада білім алуды жалғастыру және күнделікті кәсіби қызмет үшін қажетті білімді кеңейту және тереңдету ;
- ғылыми-зерттеу қызметінде стандартты ғылыми міндеттерді шешуді; Кредиттік оқыту технологиясы бойынша білім беру және педагогикалық қызметті жүзеге асыруды; Кәсіптік пәндерді оқыту әдістемесін қолдану.
Жұмыс берушілердің тізімі