Басты бет Оқытушылар Абуова Алтынай Бурхатовна

Абуова Алтынай Бурхатовна


Кафедра меңгерушісі
«Тағам өндірісінің техникасы және технологиясы» кафедрасы

Ауыл-шаруашылығы ғылымдарының докторы, Профессор



Кәсіби тәжірибе

10.06.1986 - 5.12.1987 - БҚО, Каменка кенті, СПТУ-20 оқытушысы

23.12.1987 - 1.04.2001 - Батыс Қазақстан АШИ зертханасының меңгерушісі, БҚАТУ аға оқытушысы. 

12.03.2001 - 27.08.2007 - Қостанай инженерлік-экономикалық университетінің кафедрасының меңгерушісі (КИНЭУ)

01.09.2007 - 26.08.2011 - Доцент, Алматы технологиялық университетінің (АТУ) жоғары оқу орнынан кейінгі білім беру бөлімінің бастығы.

10.08.2011 - 07.06.2021 - Жәңгір хан атындағы БҚАТУ СӨП кафедра меңгерушісі, доценті

01.09.2021 жылдан бастап "Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС бас ғылыми қызметкері

Біліктілікті арттыру

Neue unl Innovative Kurse in der Pra“zisionslandwirtschaft  (неміс тілі Нақты ауыл шаруашылығына арналған жаңа инновациялық технологиялар) Берлин техникалық университеті. Берлин, 2019 Сертификат.

"Ауылшаруашылық менеджментінің кешенді жоғары технологиялық жүйесіндегі геоақпараттық жүйелер технологиясы" тақырыбында Беларусь мемлекеттік университетінің география және геоақпараттық жүйелер кафедрасының Топырақтану және геоақпараттық жүйелер кафедрасының меңгерушісі., 2019 ж.

К.Г. Разумовский атындағы Мәскеу мемлекеттік технологиялар және басқару университетінде 72 сағат көлемінде "Жаңа буын тамақ өнімдерін өндіру және заманауи менеджмент жүйелері". (МГУТУ) куәлігі №20980 15.07.2019.

"Ғарыш түсірілімдерін жоспарлау, алу, өңдеу, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өндірісін шешу әдістерін зерделеу, Жерді қашықтықтан зондтау деректері негізінде орман ресурстарының мониторингі" "Қазақстан Ғарыш Сапары ұлттық компаниясы" АҚ-да, 2019 ж.Сертификат.

"Педагогикалық өлшеулер әдістемесінің негізі" № 43 Сертификат. ҚР БҒМ, Ұлттық тестілеу орталығы 18.05.2018 ж.

"Еlementary English" ағылшын тілі курсы Сертификат, 2017 ж.

"Техникалық реттеу, метрология және басқару жүйелері саласындағы қызметкерлерді оқыту және біліктілігін арттыру". Сертификат. ҚазСтИн. 2016 ж.

"Кондитерлік өндіріс технологиясын жетілдіру" 72 сағат көлемінде, АТУ, 2016 ж.

КО / ТР 02112011 "Талаптарға сәйкес тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйелерін сақтау және тасымалдау ХАССП қағидаты". Сертификат. Астана, 2015 ж.

Білімі

1981 - 1986 Батыс Қазақстан аграрлық университеті. Ғалым агроном.

1994 - 1997 Батыс Қазақстан аграрлық университеті. «Өсімдік шаруашылығы» мамандығы бойынша аспирантура.

2011 - 2013 Самара мемлекеттік аграрлық университеті. «Ауыл шаруашылығы және өсімдік шаруашылығы» мамандығы бойынша докторантура.

Ғылыми қызығушылықтары

2020 жылдан бастап 267 "білім мен ғылыми зерттеулердің қолжетімділігін арттыру "бюджеттік бағдарламасы бойынша 101" Ғылыми зерттеулер мен іс-шараларды бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру "кіші бағдарламасы бойынша 2018-2020 жылдарға арналған" КӨРСЕТУ шаруашылықтары (полигондар) қағидаты бойынша Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру кезінде нақты егіншілік бойынша технологияларды трансферттеу және бейімдеу "жобасына қатысады.

2021 жылдан бастап "тритикале жаңа отандық сұрыптарының негізінде нан-тоқаш, ұннан жасалған кондитерлік өнімдер мен құрама жем технологиясын әзірлеу" және "отандық шикізат негізінде глютенсіз макарон өнімдерінің технологиясын әзірлеу" бюджеттік бағдарламасының шеңберінде: "дайын өнімнің түр-түрін кеңейту және бірліктен шығу мақсатында а/ш шикізатын терең өңдеудің ғылымды қажетсінетін технологияларын әзірлеу" жобаларына қатысады 2021-2023 жылдарға арналған бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру шеңберінде шикізат, сондай-ақ өнім өндірісіндегі қалдықтар үлесін төмендету" жобасын іске асыру шеңберінде іске асырылады.



Жарияланымдар

Третьяк, Ребезов М., Тошев А., Залилов Р., Прохашко Л., Абуова А., Лоретц О., Окушханова Е., Зайцева Т. Астық сыра шикізатының микробтық ластануын азайту үшін озон-ауа қоспасын пайдалану. Annual Research & Review in biology. - 2017. Ш. 14. - № 6.- 1-9 Б.

Таттибаева, Небот С., Миранда Дж. М., Абуова А. Б., Кизатова М. З., Васкес А., Сепеда А., Франко С. М. Талқанда микотоксиндердің болуы: дәнді дақылдарға негізделген түркі халықтарының дәстүрлі тағамы. Polish Journal of Veterinary Sciences. - 2018. - № 2. шығ. 21.- 333-341 Б. DOI: 10.24425/122602. Clarivate Analytics ИФ-0,516 (2019). Scopus Процентиль 57 (2019)

Абуова А. Б., Тулкубаева С. А., Ташмухамедов Б. М., Сидорик И. В., Тулаев Ю. В. Қазақстанда жаздық рапс өсіру технологиясы, Ecology. Environment and Conservation Eco.Env.& Cons.24(2): 2018; 447-453 б. Copyright @ EM International ISSN 0971-765X. База данных Skopus Процентиль 24 (2021)

Абуова А. Б., Тулкубаева С. А., Тулаев Ю. В., Сомова С. В., Ташмухамедов М. Б. Ортофотокарта негізіндегі ауыл шаруашылығы дақылдарын өсіру технологиясы. Сандық және 3D беттік модельдер, International Journal of Engineering and Advanced Technology (IJEAT), ISSN: 2249–8958, 8 көлемі, 4 шығарылым, сәуір 2019 г., 775–778 Б.

Абуова А. Б., Тулкубаева С. А., Тулаев Ю. В., Ташмухамедов М. Б., Плотников В. Г. Солтүстік Қазақстандағы дәнді дақылдардың шығымдылығына топырақ құнарлылығының өзгергіштігінің әсері. Annals of Agri-Bio Research 24 (2): 183-190 Б, 2019 (Алынған күні: 2019 жылдың 13 сәуірі, қабылданғаны: 2019 жылдың 14 маусымы) ISSN09719660-India-Scopus), 561079.

Оқылатын пәндер


Өсімдік өнімдерін стандарттау және сертификаттау

Пән метрология, сәйкестікті бағалау, сертификаттау бойынша білімді, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өнімінің тұтынушылық қасиеттерінің қауіпсіздігі мен номенклатурасы, ауыл шаруашылығы өнімінің сапасын басқару негіздері бойынша білімді қалыптастырады.

Азық-түлік өнімдерін зерттеудің заманауи әдістері

Пән азық-түлік өнімдерін зерттеу әдістерінің жіктелуін, азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін кешенді бағалауды, заманауи зерттеу әдістерін, сондай-ақ тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттерін зерттеудің аспаптық әдістерін, тамақ шикізаты мен өнімдерінің құрамы мен қасиеттерін зерттеудің физика-химиялық әдістерін, спектроскопияны және т.б. зерттейді.

Тамақ технологиясының физика-химиялық негіздері

Тамақтанудағы жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдерді өндіру технологиясын түсіну; олардың өнімдерін өңдеу кезінде өнімдерде кездесетін физика-химиялық және биохимиялық үдерістер; аспаздық өнімдердің сапасына қойылатын талаптар; процестерді басқару әдістері.

Астықты сақтаудан кейінгі технология және астық сақтау

Пән астық және астық өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды , астықты жинаудан кейінгі өңдеу және сақтау теориясы мен практикасын, сақтау кезінде астық және астық өнімдерінің тұрақтылығын арттыратын іс-шаралар бойынша практикалық білім мен дағдыларды қалыптастыруды зерделейді, Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі тиіс: астық массаларының құрамын, олардың қасиеттерін, астық массаларында болатын процестерді; астықты сақтау, астық және астық өнімдерін қорғау және санитарлық қорғау шарттары мен технологияларын; шикізат пен оны қайта өңдеу өнімдерінің технологиялық қасиеттерін; астықты қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық процестерін; астық технологияларын дамыту мен жетілдірудің қазіргі заманғы аспектілерін; астықты терең кешенді қайта өңдеу технологияларын жасауды.

Қазақстандағы азық-түлік қауіпсіздігі

Пәннің мақсаты Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін азық-түлік нарығын дамытудың мемлекеттік маңызын, ҚР өңірлері мен қалаларының азық-түлік қауіпсіздігінің аспектілерін, азық-түлік қауіпсіздігінің халықаралық аспектілерін таныстыру және зерделеу болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы азық-түлік қауіпсіздігінің негізгі ғылыми-практикалық ережелерін, азық-түлік қауіпсіздігі саласындағы құқықтық және нормативтік аспектілерді, шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін түсіндіруге, диссертациялық жұмысты жазу кезінде пайдалануға қабілетті болады.

Тамақ өндірісінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылаудың заманауи тәсілдері

Пәннің мақсаты білім алушыда тамақ өнеркәсібінде қолданылатын тағамдық, Технологиялық және биологиялық белсенді қоспаларды пайдалануға бақылау жүргізу бойынша дағдыларды қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасын бақылаудың қазіргі заманғы тәсілдерін қолдануға, сапаны жалпыға бірдей басқару тұжырымдамасын түсіндіруге, азық-түлік шикізатының қауіпсіздігіне, микробиологиялық және вирустық шығу қаупіне, сапаны бақылау құралдарын қолдануға қабілетті болады.

Тамақ өнімдерін сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары

Пән ауыл шаруашылығы өнімінің сақтау объектісі ретіндегі ерекшеліктерін, абиотикалық және биотикалық факторлардың өнімнің сақталуы мен сапасына әсерін, сақтаудың теориялық негіздерін, ауыл шаруашылығы өнімін сақтау кезінде болатын процестерді, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өнімін сақтаудың оңтайлы режимдерін, ауыл шаруашылығы өнімін сараптауды, өнім сапасын бақылау органдарын зерделейді. Пәннің мақсаты дәнді, жарма және дәнді-бұршақты дақылдарды сақтаудың және қайта өңдеудің инновациялық технологияларын, жемістер мен көкөністерді сақтаудың және қайта өңдеудің инновациялық технологияларын, картопты сақтаудың және қайта өңдеудің инновациялық технологияларын, майлы дақылдарды сақтаудың және қайта өңдеудің инновациялық технологияларын зерделеу және таныстыру болып табылады. қант қызылшасын сақтау мен қайта өңдеудің инновациялық технологиялары, ет пен ет өнімдерін сақтау мен қайта өңдеудің инновациялық технологиялары, сондай-ақ сүт пен сүт өнімдерін сақтау мен қайта өңдеудің инновациялық технологиялары, балық пен балық өнімдерін сақтау мен қайта өңдеудің инновациялық технологиялары, балалар мен диеталық тағам өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
Введение в специальность, Лекции
(Учебный корпус №1, 22 (С))
09:25
10:15
Введение в специальность, Лекции
(Учебный корпус №1, 22 (С))
10:20
11:10
11:15
12:05
Современные методы исследований продовольственных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 414 (Т))
Современные методы исследований продовольственных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 414 (Т))
Системы менеджмента качества, Лекции
(Учебный корпус №2, 412 (Т))
12:10
13:00
Современные методы исследований продовольственных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 414 (Т))
Современные методы исследований продовольственных продуктов, Лекции
(Учебный корпус №2, 414 (Т))
Введение в специальность, Практики
(Учебный корпус №1, 22 (С))
Системы менеджмента качества, Лекции
(Учебный корпус №2, 412 (Т))
13:30
14:20
14:25
15:15
15:20
16:10
16:15
17:05
17:10
18:00
18:10
19:00
19:10
20:00
Ашық сабақтар