Басты бет Оқытушылар Солодова Елена Владимировна

Солодова Елена Владимировна


Кафедра меңгерушісі
«Биохимиялық инженерия» кафедрасы

Биология ғылымдарының кандидаты


Кәсіби тәжірибе

1) 2007-2021 жылдары-ҚР Ұлттық Инженерлік академиясының "Мұнай" ғылыми-инженерлік орталығының ғылым жөніндегі директоры

2) 2008-2008 жылдары-"мұнай және газ" ғылыми-техникалық журналында ғылыми жобалардың редакторы (ККСОН құрамына кіреді)

3)2010 ж. - қазіргі уақытқа дейін-ҚазҰУ аға оқытушысы. әл-Фараби

4) 2012 ж. осы уақытқа дейін - "Д. В. Сокольский атындағы отын, катализ және электрохимия институты"АҚ жетекші ғылыми қызметкері

5) 2022 ж.Қазақстан инженерлік-технологиялық университетінің қауымдастырылған профессоры.

Білімі

2002 - 2005 атындағы Халықаралық қазақ-түрік университеті. ХА. Ясауи. химия .

2005 - 2007 атындағы Халықаралық қазақ-түрік университеті. ХА. Ясауи Н.Ә.. химия.

2007 - 2009 Микробиология және вирусология институты. «Экология» мамандығы бойынша биология ғылымдарының кандидаты.

Ғылыми қызығушылықтары

"Дәнді дақылдардың сапасы мен өнімділігін арттыру мақсатында тұқымдарды егу алдындағы өңдеу технологиясын әзірлеу" ( 2007-2010 жж.)

 "Мұнай-газ кешенінде жаңартылатын энергия көздерін пайдаланудың тиімді аралас және гибридті жүйелерін әзірлеу" (2011-2014 жж.),

"ВВН, ПБ, ГС-дан бағалы металдарды алу технологиясын әзірлеу."(2012-2014).  

"Мұнай-газ саласы үшін май өнеркәсібінің қалдықтарынан жаңа тиімді материалдар алу технологияларын әзірлеу" (2015-2017 жж.),

"Отандық каталитикалық технологиялар негізінде мұнай және газ өңдеу өнімдерін өндіру негіздерін құру" (2017-2020 жж.).

"COVID-2 және ұқсас вирустық инфекцияларға қарсы вирусқа қарсы белсенділігі бар Өсімдік шикізатынан жоғары тиімді дәрілік заттарды әзірлеу" (2021-қазіргі уақытқа дейін)



Жарияланымдар

1 Nadirov N.K., Nekrasov V.G., , Solodova E.V., Srymov T., Suhanberdieva D.T.   Hothouses of new generation // News of the National Academy of Sciences of the Republic of Kazakhstan. Series chemistry and technology, – 2018. – № 1. - 70-80 Б.
2 Солодова Е.В. Марат С. М., Заитова С. Т. ауыл шаруашылығы дақылдарының өнімділігін арттырудың жасыл технологиясы // ҚР Ұлттық Инженерлік академиясының хабаршысы. – 2019. –№ 2. – 86-91 ББ.
3 Қалыбай А.А., Надиров Н. К., Ширинских а. в., Нұржанова с. Б., Заитова с. т. Солодова Е. В. ауыр мұнай шикізатын қайта өңдеу процестерін жаңғырту // Еуразия ғылымының хабаршысы, 2019 №2, https://esj.today/PDF/43NZVN219.pdf (кіру тегін). Загл. экраннан. Тіл. орыс., ағылш.
4 Надиров Н.К., Ширинских а. в., Нұржанова с. Б., Солодова Е. В., Әбілмағжанов а. з. ауыр мұнайды қайта өңдеуге дайындаудағы жаңа / / Еуразия ғылымының хабаршысы, 2019 №3, https://esj.today/PDF/63NZVN319.pdf (кіру тегін). Загл. экраннан. Тіл. орыс., ағылш.
5 Nadirov N.K., Shirinskih A.V., Nurzhanova S.B., Solodova E.V., Tanybaeva A.K., Zaitova S.T. Processing technology of heavy hydrocarbons raw by mechano-wave method // The Eurasian Scientific Journal, [online] 6(11). Available at: https://esj.today/PDF/51NZVN619.pdf (in Russian) (2019). ISSN 2588-0101   IF. 0.549 (РИНЦ)
6 Nurzhanova S.B., Solodova E.V., Shirinskikh A.V. Mechanochemical transformations of heavy oil stock in the process of hyd // News of the National Academy of Sciences of the Republic of Kazakhstan, 2020
7 Pavlichenko L.M. Tanybayeva A.K, Rysmagambetova A.A., Solodova E.V., Rodrigo Ilarri Javier. Assessment of boron content changes in the surface water of the Ilek river valley (Aktobe, Kazakhstan) / / ҚР ҰҒА жаңалықтары. Химия және технология сериясы. – 2021. – № 5. - Б. 53-60.
8 Журинов м.ж., Жармагамбетова А. К., Талгатов э. т., Солодова Е. В., Әуезханова А. С. және т. б. құрамында вирусқа қарсы белсенділігі бар қосылыстары бар Қазақстан флорасының дәрілік өсімдіктерін талдау // News of the National Academy of Sciences of the Republic of Kazakhstan. Series chemistry and technology. – 2022. – Vol. 1, n.450. – P. 35-43.
9 Надиров Н. К., Ширинских а. в., Солодова Е. В. Нұржанова с. Б. ауыр мұнайды дайындау және өңдеу процестерінің технологиялылығы, экологиялылығы және үнемділігі //
News of the National Academy of Sciences of the Republic of Kazakhstan. Series chemistry and technology. – 2022. – Vol. 1, n.450. – P. 51-57.
10 Мифтахова а. ф., Шустов а.в., Кеер в., Солодова Е. В. және т. б. Artemisia annual сығындыларының ингибиторлық белсенділігі. SARS-COV-2 коронавирусына қарсы / / Eurasian Journal of Applied Biotechnolog. – 2022. – № 3. – С. 25-31.

11 Иманбаев Е.и., Бусурманова А. ч., Ақкенжеева а. ш., Оңғарбаев Е. К., Серікбаева А. К., Абдибаттаева М. М., Солодова Е. В., Заитова с. т. мұнай битумдарын тұрмыстық полимерлі қалдықтармен модификациялау // Мұнай және газ. – 2022. – № 5. – 145-158 ББ.

Оқылатын пәндер


Биохимия

Пәннің мақсаты-студенттерге организмнің химиялық құрамы, құрылымы, жасуша қасиеттері және тірі организмдегі зат алмасу мен энергия туралы терең білім алуға үйрету. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент ғылыми-зерттеу және өндірістік бейіндегі биохимиялық зертханаларда пайдаланылатын аспаптар мен жабдықтарда жұмыс істеу дағдылары мен тәсілдерін меңгереді.

Физика-химиялық талдау әдістері

Пәннің мақсаты студентте талдаудың физикалық әдістерінің теориялық негіздерін және қазіргі аналитикалық жабдықта жұмыс істеудің практикалық дағдыларын сипаттау қабілетін қалыптастыру болып табылады. Пән болашақ мамандарда талдаудың физика-химиялық әдістерінің мәні мен теориялық негіздерін, олардың қолданбалы аспектілерін түсінуге, өлшеу аналитикалық жабдықтарында жұмыс істеу дағдыларын игеруге бағытталған.

Био және химиялық технологиядағы үрдістер мен аппараттар

Пәннің мақсаты студенттердің био - және химиялық - технологиялық процестерді сипаттау және бағалау үшін гидродинамика, жылу және масса алмасу негіздерін қолдана білуін қалыптастыру болып табылады. Курс био-химиялық технологиялық процестерді талдау, есептеу үшін гидродинамика, жылу және масса алмасу процестерін түсінудің теориялық және әдіснамалық негізін құрайды. Пәнді оқу кезінде гидравликаға, химиялық жабдықтардағы жылу беруге, физикалық негіздерге, кинетикалық заңдылықтарға және химиялық және био технологиядағы масса алмасу процестерінің аппараттық дизайнына назар аударылады.

Химиялық технологиядағы тәжірибені оңтайландыру

Пәннің мақсаты химиялық-технологиялық процестерді зерттеудегі технологияларды оңтайландыру әдістері мен компьютерлік әдістер негізінде математикалық модельдерді әзірлеу саласында білім алушылардың білімі мен іскерлігін қалыптастыру. Оқу нәтижесінде білім алушы химиядағы эксперименттік зерттеулерді оңтайландыру әдістерін ажыратып және экстремалды экспериментті жоспарлау мүмкіндігін үйренеді.

Физика I

Пәннің мақсаты негізгі заңдар мен теориялар, физика принциптері, физикалық зерттеу әдістері бойынша алынған теориялық және практикалық дағдыларды қолдану, сонымен қатар эксперимент жүргізу, өлшеу құралдарымен жұмыс істеу, нәтижелерді өңдеу.

Табиғи ресурстарды тиімді пайдалану

Пәнді игерудің мақсаты студенттердің қоғам мен табиғаттың өзара әрекеттесу жүйесінде табиғатты пайдалану, Табиғатты пайдаланудың экологиялық және географиялық негіздері, адамзат қоғамының табиғи ортасы және оның табиғи әлеуеті туралы білімі мен дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Пән экономикалық қызметтің негізгі салаларындағы экологиялық менеджментті, антропогендік әсерді және экологиялық қарқындылық, экологиялық қарқындылық және экологиялық өндіріс көрсеткіштерін зерттеуге бағытталған.

Өсімдіктер биотехнологиясы

Пәнді игерудің мақсаты ауыл шаруашылығындағы биотехнологияның қазіргі даму кезеңіндегі негізгі жетістіктерімен, генетикалық, жасушалық инженерия саласындағы дамудың негізгі бағыттарымен, сондай-ақ осы әдістерді қолданудың қолданбалы аспектілерімен танысу болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент негізгі әдістер мен преймдерді, амин қышқылдарын, ферменттерді, өсімдік шаруашылығына арналған препараттарды игеру, био тыңайтқыштар, биопрепараттар, әртүрлі факторларға төзімді өсімдіктердің жаңа сорттарын жасау, ауыл шаруашылығы қалдықтарын қайта өңдеу кезінде биотехнология әдістерінің жетістіктерін игеру дағдыларын меңгереді.

Экологиялық биотехнология

Пәннің мақсаты суды, топырақты, ауаны және басқа да объектілерді экологиялық ластанудан тазартудың биотехнологиялық әдістерін зерттеу болып табылады. Пән әртүрлі салалардағы ластанудың шекті рұқсат етілген нормаларын және оларды бақылау нысандарын, өсімдік жасушаларының, тіндерінің және протопласттарының негізгі принциптері туралы жалпы мәліметтерді, органдарды, тіндерді, жасушаларды өсірудің әдістемелік негіздерін қарастырады. Оқу нәтижесінде студенттер Су экологиялық жүйелерін талдауға, ластанған су экожүйелерін биологиялық тазартуды дамытуға, ластаушы заттардың биологиялық өзгеруіндегі ұқсастық пен айырмашылықты, органикалық қалдықтарды микробиологиялық өңдеуді анықтауға қабілетті болады.

Өнеркәсіптік қауіпсіздікті техникалық реттеу

Пәнді игерудің мақсаты техникалық регламент өнеркәсіптік қауіпсіздікті реттеу мен оны жүргізуге қойылатын талаптармен танысу. Пән қолданыстағы техникалық регламенттердің тұрақтылығы, жаңалығы, өзгеруі және толықтырылуын, техникалық регламенттің сақталуын қамтамасыз ету жүйесін, техникалық реттеу саласындағы заманауи бақылау құралдарын үйренуге арналған.

Мамандыққа кіріспе

Пәннің мақсаты студенттердің таңдаған білім беру бағдарламасына сәйкес техника мен технологияны, ғылыми жетістіктерді дамыту туралы негізгі түсініктерін қалыптастыру болып табылады. Пән студенттерге жаңа ақпараттық-коммуникациялық технологиялардың мүмкіндіктерін қоса алғанда, тамақ, қайта өңдеу, өнеркәсіп, аграрлық-өнеркәсіптік кешеннің қазіргі жағдайы мен даму үрдістері туралы жүйелі түсінік береді. Стандарттау және сертификаттау саласындағы негізгі ұғымды зерттеу, ҚР техникалық реттеу, стандарттау, менеджмент жүйелері туралы заңдары, СМЖ жаңа әдістері мен практикасы. Пәнді оқу нәтижесінде студент қойылған міндеттерді орындауды ұйымдастыру, сондай-ақ жоғары мотивацияланған стандартты емес кәсіби міндеттерді, проблемаларды қою және шешу және кәсіби қызмет этикасын сақтау бойынша теориялық және практикалық дағдыларға ие болады.

Тамақ технологиясының физика-химиялық, биохимиялық және биотехнологиялық негіздері

Кәсіби проблемаларды шешуге және өндірістің технологиялық үдерістерін басқаруға арналған тамақ өнімдерінің физика-химиялық және биохимиялық процестерінің негіздерін білуді студенттердің дайындауға дайындаған пән. Пәндерді меңгеру мақсаты - өнім өндірісінің негізгі технологиялық процестері саласындағы білімді қалыптастыру; судың биологиялық ресурстарында болған өзгерістерді басқару дағдылары мен дағдылары, қажетті қасиеттері бар тағамдарды алу.

Өнеркәсіптік экология

Пәнді игерудің мақсаты-бөлменің ауа-жылу режиміне қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарды зерттеу, зиянды заттардың қауіптілік класы, жұмыс аймағындағы рұқсат етілген концентрациялар, желдетудің жалпы схемасы, локализацияланған желдетудің негізгі схемасы және оның артықшылықтары туралы түсінік беру.

Технология мен техниканың қауіпсіздігі

Пән білім алушыға конструкциялық материалдарды өңдеу кезіндегі технологиялық процестердің қауіпсіздігі , көмір, газ, мұнай және мұнай өнімдерін өндіру және өңдеу кезіндегі технологиялық процестердің қауіпсіздігі, технологиялық жабдықтың қауіпсіздігін бағалау әдістері, өндірістік жабдықты пайдалану кезінде қолданыстағы қорғаныс құралдарын зерттеу туралы түсінік қалыптастырады.

Экология және тіршілік қауіпсіздігі

Пәннің мақсаты-экология туралы ғылыми пән ретінде идеяны және оның табиғат пен қоғамның тұрақты дамуын қолдаудағы рөлін қалыптастыру. Оқыту нәтижесінде білім алушы тіршілік қауіпсіздігі, қоршаған ортаны қорғау, экожүйелер мен қоғамның орнықты даму стратегиялары, өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау саласындағы әдістер мен бағдарламаларды әзірлеуді және іске асыруды үйренеді.

Өнеркәсіптік қауіпсіздік

Пәнді оқытудың мақсаты білім алушылардың өнеркәсіптік өндірістерді қамтамасыз етуде, еңбек жағдайларын жақсарту және қауіпсіз жұмысты ұйымдастыру бойынша инженерлік шешімдер қабылдауда теориялық және практикалық білім алу болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өндірістерді қамтамасыз етуде теориялық және практикалық білім алады, еңбек жағдайларын жақсарту бойынша инженерлік шешімдер алады, ҚР заңнамасы негізінде технологиялық және механикалық жабдықтармен қауіпсіз жұмысты ұйымдастырады.

Тамақ технологиясының физика-химиялық негіздері

Тамақтанудағы жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдерді өндіру технологиясын түсіну; олардың өнімдерін өңдеу кезінде өнімдерде кездесетін физика-химиялық және биохимиялық үдерістер; аспаздық өнімдердің сапасына қойылатын талаптар; процестерді басқару әдістері.

Тағам өндірісінің технологиясының физика-химиялық, биологиялық және биотехникалық негіздері

Пәннің мақсаты білім алушыда өнім өндірудің негізгі технологиялық процестері саласындағы білімді, берілген қасиеттері бар тамақ өнімдерін алу үшін су биологиялық ресурстарымен болатын өзгерістерді басқару дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы Тамақ өнімдері өндірісінің физика-химиялық және биохимиялық процестерінің негіздерін түсіндіруге, кәсіптік міндеттерді шешуге және өндірістің технологиялық процестерін басқаруға қабілетті болады.

Биотехнологиялық өндірістердің биологиялық қауіпсіздігі

Пәнді игерудің мақсаты биологиялық, технологиялық және инженерлік міндеттерді қамтитын биотехнологиялық өндірістердің биологиялық қауіпсіздігі принциптері туралы студенттердің теориялық білімдерін қалыптастыру болып табылады. Пән био объектілердің гигиеналық сипаттамаларын, инфекциялық процесс туралы ұғымдарды, штамдардың патогенділігін анықтау әдістерін қарастырады. Оқыту нәтижесінде студент қағидатты технологиялық схемаларды әзірлеуге қатысуға, биотехнологиялық өндірістердің инженерлік-технологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз етуге, адамның қауіпсіздігін және қоршаған ортаны қорғауды қамтамасыз ету үшін қолданыстағыларды іске асыру кезінде жаңа биотехнологиялық процестерді әзірлеуге қабілетті болады.

Сабақ кестесі

Понедельник Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
08:30
09:20
09:25
10:15
Экологическая биотехнология, Практики
(Учебный корпус №2, 409 (Б))
10:20
11:10
Экологическая биотехнология, Лекции
(Учебный корпус №2, 409 (Б))
11:15
12:05
Промышленная экология, Лекции
(онлайн занятие)
Экологическая биотехнология, Лекции
(Учебный корпус №2, 409 (Б))
12:10
13:00
13:30
14:20
14:25
15:15
Промышленная экология, Лекции
(Учебный корпус №2, 312 (Б))
15:20
16:10
Промышленная экология, Лекции
(Учебный корпус №2, 312 (Б))
16:15
17:05
17:10
18:00
18:10
19:00
19:10
20:00
Ашық сабақтар