Білім беру бағдарламасының мақсаты ғылым, білім және өнеркәсіп саласындағы инновациялық қызметке қабілетті жоғары білікті ғылыми және ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау болып табылады.
Білім беру бағдарламасының міндеттері:
- қазіргі заманғы зерттеу әдістері негізінде қойылған проблеманы зерделеуде әртүрлі әдіснамалық тәсілдерді таңдау және қолдану бойынша құзыреттілікті қалыптастыру;
- биологиялық агенттерді қолдана отырып дайындалған түрлі тағамдарды өндіруге қатысты көптеген мәселелермен танысу;
- елімізде тамақ өнеркәсібін жақсарту және дамыту үшін елеулі маңызы бар инновациялық технологияларды енгізу қабілетін қалыптастыру;
- кәсіби мәдениеті жоғары, белсенді азаматтық ұстанымы бар, түрлі ғылыми-зерттеу ұйымдары мен өндірістерінде басқару және зерттеу қызметін табысты жүзеге асыруға қабілеті бар мамандарды даярлау.
Білім беру бағдарламасы түлегінің негізгі құзыреттері:
- нанобиотехнологияларды пайдалана отырып алынған өнімдерді қоса алғанда, өнімнің жаңа түрлерін алу технологияларын жасауда практикалық дағдыларды игеру; құжаттарды ресімдеуде; тамақ өнімдерін өндіру технологиясында тағамдық және биологиялық белсенді қоспалар мен заттарды қолдануда;
- мақсатты өнімдерді бөлудің және тазартудың заманауи әдістері бойынша ғылыми - зерттеу қызметінің нәтижелерін қолдану туралы өз пікірін қалыптастыру, көзқарастарын сыни тұрғыдан бағалау мүмкіндігі;
- оқытуға арналған нанобиотехнологияларды пайдалана отырып алынған өнімдерді қоса алғанда, өнімнің жаңа түрлерін алу технологияларын жасау саласында әдебиеттерді қолдана білу. Мәселелерді талдау, табу, мақсатқа жету үшін іс-әрекеттің оңтайлы реттілігін құру, ғылыми қызметті жоспарлау, оны бағалау және бақылау, ғылыми зерттеулерді ұйымдастыруды басқару саласында өз бетінше шешім қабылдау;
- тамақ өнеркәсібі инженериясы мәселелері бойынша өз көзқарасын сенімді түрде ұсына білу.
Білім беру бағдарламасы түлегінің кәсіби қызметінің объектілері:
- нанобиотехнологияларды пайдалана отырып алынған өнімдерді қоса алғанда, өнімнің жаңа түрлерін алу технологияларын құру;
- өнеркәсіптік және тұрмыстық қалдықтармен және қайталама шикізат ресурстарымен жұмыс істеу әдістерін әзірлеу;
- қоршаған ортаның сапасын, оның ішінде экологиялық менеджмент әдістерін тұрақты дамыту мен басқаруды іске асыру;
- ғылыми - зерттеу институттарында, ғылыми-өндірістік, медициналық, фармацевтикалық, ауыл шаруашылығы, табиғат қорғау, жобалау, сараптау, әкімшілік мекемелерінде, тамақ, қайта өңдеу, Медициналық және микробиологиялық өнеркәсіп кәсіпорындарында, селекциялық және сорттық сынақ станцияларында, өсімдіктерді қорғау станцияларында және мал шаруашылығы шаруашылықтарында ғылыми-зерттеу қызметі;
- жоғары және орта кәсіптік білім беру жүйесінің мекемелеріндегі педагогикалық қызмет;
- Осы білім беру бағдарламасы бойынша түлек жоғары білім беру ұйымдарында және ғылыми ұйымдарда, түрлі ұйымдық-құқықтық нысандағы коммерциялық және коммерциялық емес ұйымдарда кәсіби қызметті жүзеге асыра алады.
Оқытудың негізгі нәтижелері:
- зерттеу қызметі аясында ғылыми зерттеулердің нәтижелері мен тамақ және қайта өңдеу салаларының даму тенденцияларын бағалау;
- ғылыми-зерттеу және педагогикалық қызметтің тиімділігін арттыру үшін ғылыми танымның, психологияның теориялық-әдіснамалық ережелерін қолдану;
- білім мен түпнұсқа идеяларды тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі саласындағы зерттеу процесіне интеграциялау негізінде заманауи зерттеу әдістері мен құралдарын қолдану;
- докторанттың кәсіби құзыреттілігін қалыптастыру үшін практикалық қызмет жағдайында бейіндеуші пәндерді оқытудың қазіргі заманғы әдістемелерін енгізу;
- білім беру процесінде заманауи ақпараттық технологияларды қолдану және кәсіби қарым-қатынас пен мәдениетаралық қарым-қатынас, шешендік өнер, күнделікті кәсіби қызметке қажетті ауызша және жазбаша түрде өз ойларын дұрыс және логикалық түрде жобалау қабілеттерін көрсету;
- ғылыми-зерттеу эксперименттерін жүзеге асыру және ғылыми нәтижелерді дұрыс талдау.
БІЛІМ БЕРУ БАҒДАРЛАМАСЫНА ӨМІРІН ТАҒАМ ЖӘНЕ ҚАЙТА ӨҢДЕУ САЛАСЫНЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫМЕН, СОНДАЙ-АҚ ИНЖИНИРИНГПЕН БАЙЛАНЫСТЫРҒЫСЫ КЕЛЕТІН ТАЛАПКЕРЛЕР ТҮСЕДІ
Докторанттың ғылыми-зерттеу жұмысы туралы ереже
Докторанттарға арналған педагогикалық практикадан өту бағдарламасы